به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، نشستهای كارشناسی هیات های نمایندگی سه كشور بانی گفت وگوها شامل تركیه، روسیه و ایران 22 شهریور در هتل «جی ماریوت» قزاقستان برگزار شد.در این مذاكرات «سادات اونال» دستیار معاون وزیر امور خارجه تركیه، «حسین جابری انصاری» معاون وزیر امور خارجه ایران و «الكساندر لاورنتیوف»، نماینده ویژه رییسجمهوری روسیه در امور سوریه حضور داشتند.
ششمین دور از مذاكرات كه امروز در آستانه آغاز شده به مدت دو روز ادامه خواهد داشت .موضوع ترسیم مرزهای منطقه كاهش تنش در شهر ادلب سوریه و حومه آن، در دستور كار نشست آستانه قرار دارد. «بشار جعفری» ریاست هیات اعزامی دولت سوریه را در نشست آستانه 6 برعهده دارد و ریاست هیات مخالفان سوریه نیز بر عهده «احمد بری» رئیس ستاد مشترك ارتش آزاد سوریه است.
پنجمین مذاكرات سوری - سوری آستانه سیزدهم تیرماه با حضور هیاتهای سه كشور ضامن روند صلح یعنی ایران، روسیه و تركیه و دیگر هیاتها در شهر آستانه پایتخت قزاقستان آغاز و در قالب گفت و گوی دوجانبه برگزار شد.
در ادامه نگاهی به مهم ترین محورهای تحلیلی در رسانه های عربی درباره نشست آستانه 6 برای حل بحران سوریه خواهیم داشت.
** خوش بینی نسبت به پایان بحران سوریه
روزنامه های «العربی الجدید» چاپ لندن، «الثوره» سوریه و خبرگزاری «اسپوتنیك سوریه» و تارنمای «البدیل» مصر نسبت به پایان یافتن جنگ در سوریه ابراز خوش بینی كردند.
به نوشته روزنامه العربی الجدید، «فاتح حسون» عضو هیات مخالفان درباره مسائلی كه در نشست آستانه مطرح خواهد شد، گفت دستور كار نشست هنوز مشخص نیست. اما این نشست به دلیل تثبیت توافق كاهش مناطق تنش و مشخص شدن سازوكار اجرایی شدن آن دارای اهمیت بالایی است.
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری تركیه هم گفت نشست آستانه برای حل بحران سوریه به مثابه مرحله پایانی گفت و گوهایی است كه هدف از آن پایان دادن به بحران است.
به نوشته العربی الجدید، این نشست با نظارت روسیه، ایران و تركیه با هدف رسیدن به تفاهم برای تقویت آتش بس، كاهش مناطق تنش و تامین كمك های انسان دوستانه به مردم سوریه صورت می گیرد.
خبرگزاری اسپوتنیك به نقل از یك منبع نزدیك به مذاكرات آستانه برای حل بحران سوریه نوشت: همه شرایط برای رسیدن به توافق در سوریه از جمله كاهش مناطق تنش در ادلب فراهم است و تلاش گسترده ای برای كاهش مناطق تنش در ادلب و حومه آن صورت می گیرد.
به نوشته تارنمای البدیل، ناظران با توجه به یكسره شدن نبرد در شهر دیرالزور، تغییر رویكرد سیاسی بسیاری از كشورهای موثر در بحران سوریه مثل عربستان، قطر، فرانسه، انگلیس، نزدیك شدن تركیه و ایران ، كم رنگ شدن نقش آمریكا در مدیریت پرونده سوریه پس از شكست این كشور نسبت به برگزاری نشست آستانه 6 اظهار خوش بینی می كنند .
از نگاه آنان بحران در سوریه از نظر نظامی با پیروزی های ارتش و از نظر سیاسی با توافق همه گروه های برای كاستن از میزان خسارت ها به پایان خواهد رسید.
تارنمای البدیل افزود: شاخص ها و نشانه های خوش بینی آشكار شده است. ارتش سوریه با پیروزی در میدان های نبرد بسیاری از معادلات نظامی و سیاسی را تغییر داده است. دولت هایی كه در بحران آفرینی نقش داشتند اكنون گزینه های اندكی در اختیار دارند.
درخواست مخالفان نظام سوریه مبنی بر كنارگیری «بشار اسد» از قدرت به یك خواب و خیال تبدیل شده است. سخن درباره تجزیه و فروپاشی سوریه به دور از هرگونه واقعیت است. این موضوعی است كه سبب شده است بسیاری از كشورهایی كه برای تجزیه سوریه طرحی اندیشیده بودند و طی سال های بحران برای اجرایی سازی آن زمینه سازی می كردند از خواسته های خود چشم پوشی كنند. آنها اعتراف می كنند دستیابی به هدف در سوریه سخت است. از این رو، آنها با كاهش رویاها و روی آوردن به مذاكره خود را با واقعیت میدان های نبرد نزدیك می كنند.
به نوشته روزنامه الثوره، رسانه های غربی هم اعتراف كرده اند كه بحران سوریه پایان خواهد یافت خبرگزاری «فرانس پرس» در تحلیلی تاكید كرد دولت سوریه به زودی جنگ علیه تروریسم را به سود خود به پایان خواهد رساند.
این خبرگزاری به نقل از «آرون لوند» كارشناس مسائل سوریه نوشت: دولت سوریه بخش بزرگی از سرزمین های پرجمعیت سوریه را زیر كنترل خود دارد. لوند معتقد است دولت سوریه با هوشیاری خود راهبرد شكست تروریسم و حامیان آن را به كار گرفته است و بقیه سرزمین ها را هم به زودی از كنترل تروریست ها خارج خواهد كرد.
** دست برتر نظام سوریه و سرخوردگی اردوگاه ضد سوری
روزنامه های «الوطن» عمان، «الثوره» سوریه و تارنمای البدیل با اشاره به تغییر موضع اردوگاه ضد سوری و تغییر معادلات به سود نظام سوریه در میدان های نبرد افق های بازگشت امنیت به سوریه را روشن دانستند.
به نوشته روزنامه الوطن، پیروزی ها در میدان های نبرد نقشه سیاسی را ترسیم خواهد كرد. با توجه به زمینه سازی برای برگزاری دور ششم نشست آستانه باز هم باید تاكید كرد حل سیاسی بحران فقط با برگزاری نشست در آستانه و ژنو امكان پذیر نیست. بلكه با پیروزی در میدان های نبرد زمینه حل بحران فراهم می شود.
نظام سوریه با برقراری آشتی و حمله به كانون حضور تروریست ها برای پایان دادن به بحران تلاش می كند.
به یقین بازپس گیری منطقه دیرالزور به طور كامل و پاكسازی آن از لوث حضور تروریست ها توسط ارتش سوریه، زیان راهبردی برای غرب و همپیمانان آن است. ارتش سوریه با بازپس گیری این شهر و پیروزی ها در حلب، تدمر و حمص در آستانه پایان دادن به حضور تروریست ها در این كشور است.
به نوشته البدیل، اردوغان رئیس جمهوری تركیه پس از چشم پوشی آمریكا از سوریه، نخستین سرخوردگان بود. قطر و عربستان هم گرفتار بحران های داخلی و خارجی شده اند. ائتلاف روسیه، ایران و سوریه موازنه قدرت را در سوریه به سود خود تغییر داد. در چنین شرایطی اردوغان ناچار به بازگشت به عقب و پیدا كردن یك شریك سیاسی بود تا ضمانت كند تركیه با كمترین زیان از بحران سوریه خارج شود. نزدیك شدن با ایران بهترین راه حل بود. به طوری كه در هفته های اخیر ایران و تركیه به طور بی سابقه ای هماهنگ شده اند. رئیس جمهوری تركیه خوش بینی خود را از نشست آستانه اعلام كرد. او در دیدار با «نورسلطان نظربایف» رئیس جمهوری قزاقستان با مهم دانستن این نشست گفت امیدوار است پس از این نشست نتایج ملموسی به دست آید.
نزدیك شدن تركیه و ایران هم سبب شده است رئیس جمهوری تركیه طرح جدیدی را درباره كاهش مناطق تنش و تابعیت نیروهای ناظر بر آن مطرح كند.
از سوی دیگر «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه نیز جمعه گذشته گفت: كنار گذاشتن اسد از قدرت شرط از سرگیری مذاكرات نیست.
همچنین «استفان دیمستورا» نماینده سازمان ملل در سوریه هم گفت مخالفان سوریه باید این موضوع را دریابند كه با جنگ نمی توانند به پیروزی برسند.
البدیل به نقل از خبرگزاری «بلومبورگ» آمریكا در گزارشی با عنوان «واپسین تسلیم» شدگان نوشت: عربستان هم درباره پذیرش اسد در قدرت و ضرورت همكاری با روسیه برای حل فراگیر بحران سوریه به كاروان آمریكا و اروپا ملحق شده است.
آنچه این فرضیه را ثابت می كند این است كه ریاض میزبان نشست گروه های مخالف نظام سوریه بود و در این نشست و در این نشست به مخالفان فشار وارد شد تا بر روی موضوع كنارگیری اسد از قدرت پافشاری نكنند.
سفر «سرگئی لاوروف» به عربستان و مقدمه سازی برای سفر «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان به روسیه دلیل دیگری است كه نشان می دهد ریاض از موضع در مورد سوریه عقب نشینی كرده است.
به نوشته روزنامه الثوره، دامنه حضور تروریست های تكفیری در همه سرزمین های سوریه در حال كاسته شدن است. نشانه های بازگشت امنیت به سوریه به زودی در افق خواهد درخشید. پیروزی های اخیر ارتش سوریه در دیرالزور پیام آشكاری است كه محتوایش این است كه طرح استعمارگران غربی ناكام مانده است.
حامیان تروریست ها پس از شكست در سوریه تلاش می كنند در نشست آستانه و ژنو دستاوردی داشته باشند تا از این راهبرد آبروی خود را حفظ كنند. این در حالی است حرف اول و آخر را ارتش سوریه با پیروزی های پی در پی خود می زند. حل واقعی بحران سوریه در نشست آستانه و دیگر نشست ها توسط دولت سوریه و با استفاده از قهرمانی های ارتش و پایداری مردم سوریه و دیدگاه منطقی آنان صورت خواهد پذیرفت.
پژوهشم **9278**1601**خبرنگار: اصغر یوسفی ** انتشار : شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شوید.
![مذاكرات آستانه 6 و افق های روشن بازگشت امنیت به سوریه مذاكرات آستانه 6 و افق های روشن بازگشت امنیت به سوریه](https://img9.irna.ir/old/Image/1396/13960623/82664600/N82664600-71868628.jpg)
تهران- ایرنا- رسانه های عربی برگزاری ششمین دور گفت و گوهای صلح سوریه در آستانه را در صدر اخبار خود قرار داده اند. گروهی با اشاره به پیروزی های پی در پی ارتش و تغییر موضع دشمنان دمشق این نشست را فرصتی مهم برای حل بحران سوریه می دانند.