تمام افراد از حقوق خاصي در جامعه برخوردارند و اين حقوق از محل عبور و مرور در خيابان شروع مي شود و تا محل كار، محل تحصيل، مجتمع هاي مسكوني و... ادامه مي يابد.
همه ما در طول شبانه روز با اشكال مختلفي از رعايت حقوق شهروندي و در مقابل رعايت نكردن اين حقوق در شهر و محل زندگي خود روبرو هستيم و به همان اندازه كه از رعايت اين حقوق احساس خشنودي مي كنيم، در مقابل ناديده گرفتن آن نيز آزرده خاطر مي شويم.
رعايت نكردن حقوق شهروندي مي تواند آسيب ها و صدمات زيادي به جامعه وارد كند كه ابعاد آن تا گسترش مسائل روحي و جسمي جامعه امتداد پيدا مي كند.
خيلي از موارد رعايت نكردن حقوق شهروندي علاوه بر بروز مسائل روحي، به صدمات جسمي نيز منجر مي شود كه در هر دو صورت خسارت بار است.
جامعه ما هنوز در رعايت حقوق شهروندي در جايگاه مناسبي قرار ندارد و براي راستي آزمايي اين مطلب نيز راه دوري نمي رويم و وقتي به اطرافمان نگاه كنيم يعني از خانه وارد كوچه و خيابان مي شويم به عمق و ابعاد اين مساله پي خواهيم برد.
در خصوص رعايت حقوق شهروندي، طبيعتا دستگاه هاي خدماتي و غير خدماتي بايد بيشتر از سايرين مراقبت كنند زيرا اعمال و فعاليت آنان افراد زيادي از يك محل يا يك شهر را تحت تاثير عوارض كارهاي خود قرار مي دهند و ممكن است در اين زمينه سبب نارضايتي هايي نيز در جامعه شوند.
مساله ساختمان سازي در پايتخت و خيلي شهرهاي ديگر همواره يكي از مسائل شهروندان بوده و غالبا كساني كه در نزديكي اين ساختمان ها، كار يا زندگي مي كنند بيشتر با عوارض و پيامدهاي آن درگير هستند.
لزوم نوسازي و ساختمان سازي در شهر يك امر ضروري و لازمه زندگي شهري و غير شهري است و هيچ كس نيز معترض ساختمان سازي نيست زيرا داشتن سرپناه از ضرورت هاي اوليه زندگي بشر است.
اما كيفيت ساختمان سازي و اينكه در مدت انجام عمليات نوسازي، همه اهالي محل از آرامش نسبي برخوردار باشند نيز از ضرورت هاي انجام اين كار است. قطعا پذيرفته نيست براي احداث يك ساختمان چند طبقه يا بيشتر، بايد دو سال و يا خيلي بيشتر آرامش مردم محل به هم بخورد و از طرفي تردد آنان در محل نيز همراه با آسيب و خطر جاني همراه باشد.
اين يك واقعيت است كه در طول مدت ساختمان سازي علاوه بر سر و صدا، ممكن است شهروندان مشكلاتي در تردد داشته باشند اما هنگامي كه اين توليد صدا و ايجاد موانع نامتعارف شود، قطعا نارضايتي شهروندان را به همراه خواهد داشت.
در مساله ساختمان سازي خيلي از مالكان و پيمانكاران، حقوق همسايه ها و عابران پياده و خودروهاي عبوري را رعايت مي كنند اما در مقابل خيلي از همين مالكان و پيمانكاران نيز آن را رعايت نمي كنند.
برخي از مالكان و پيمانكاران نيز پس از شروع كار با نصب بنر و پارچه نوشته، از اينكه ممكن است در جريان ساختمان سازي مزاحمتي براي همسايه ها فراهم شود پيشاپيش عذرخواهي مي كنند كه يك امر پسنديده بوده و ممكن است خيلي از چالش ها را كاهش دهد.
اما سخن نگارنده با نهادها، مالكان و پيمانكاراني است كه كمتر حقوق ديگران را در احداث اين ساختمان ها رعايت مي كنند كه باعث خيلي از در گيري ها در محل زندگي شهروندان مي شوند.
يكي از مسائلي كه برخي از پيمانكاران رعايت نمي كنند كه شايد عامل بروز آن نهادهاي ذيربط مثل شهرداري باشد، تجاوز به حريم عابر پياده است بطوري كه با نصب حفاظ هاي فلزي و غيره تمام عرض و «بر» ساختمان ياد شده براي رفت و آمد عابر پياده بسته مي شود و آنان ناگزيرند از محل تردد خودروها ادامه مسير دهند.
خيلي از اين ساختمان ها در خيابان هاي اصلي در حال احداث است كه به دليل كم عرض بودن پياده رو، حفاظ هاي يادشده تمام سطح محل عبور عابر پياده را در برگرفته بطوري كه شهروندان ناگزيرند از محل تردد خودروها عبور كنند.
تردد عابران پياده از اين خيابان ها كه معمولا خودروهاي عبوري با سرعت زياد حركت مي كنند خطرات فراوان جاني براي آنان به همراه دارد بطوري كه برخي از تصادفات نيز از همين ناحيه متوجه شهروندان مي شود.
با اينكه در وسط برخي از همين خيابان ها (محل اصلي تردد خودرو)، پليس و يا شهرداري موانع پلاستيكي در مسير تردد خودروها براي عبور عابرين پياده نصب كرده اما اين موانع به هيچ وجه نمي تواند مانع تصادف خودرو با عابر شود زيرا سرعت زياد خودرو و احتمال گردش به چپ اين وسايل، احتمال مصدوميت زياد عابرين پياده را به دنبال دارد.
نكته ديگر اينكه عرض و به عبارت ديگر «بر» برخي از همين ساختمان هاي در حال احداث به بيش از 50 متر مربع هم مي رسد كه به دليل سرعت زياد خودرو و پيش بيني نشدن سرعت گير، احتمال برخورد اين خودروها با عابرين وجود دارد كه در صورت وقوع چنين حوادثي، عمق مصدوميت نيز بسيار زياد خواهد بود.
براي ساخت و احداث اين پروژه هاي بزرگ قطعا به زمان طولاني و حتي يك دهه فرصت نياز است و در اين مدت طولاني هرگز نمي توان از شهروندان درخواست كرد كه در مقابل مشكلات، صبر و شكيبايي از خود نشان دهند.
وقتي زمان چنين كارهايي طولاني باشد و همچنين فكري به حال پيشگيري از وقوع اينگونه حوادث نشود قطعا ميزان تلفات بالا خواهد رفت و از طرف ديگر سلامت روحي شهروندان نيز به خطر خواهد افتاد.
با اينحال اين مناطق معمولا محل گذر عابران پياده از جمله دانش آموزان است كه چنانچه تمهيدات خاصي در اين زمينه انديشيده نشود خطرات زيادي آنان را تهديد خواهد كرد و در اين شرايط به طور قطع نه دانش آموز در زمان تحصيل آرامش خواهد داشت و نه والديني كه چشم به راه فرزندان خود هستند تا به سلامتي به خانه برگردند.
-------------------------------------------------------------
** دبير سرويس اجتماعي ايرنا
اجتمام**1569**1021
انتشار: حسين نوروزيان
![ساختمان سازي و رعايت حقوق شهروندي - علي حبيبي* ساختمان سازي و رعايت حقوق شهروندي - علي حبيبي*](https://img9.irna.ir/old/Image/1396/13960801/82705425/N82705425-71944702.jpg)
تهران - ايرنا - حفظ حقوق شهروندي وظيفه ذاتي همه و از جمله نهادهاي خدماتي و غير خدماتي جامعه است و چنانچه هر يك از اين دستگاه ها در اين زمينه غفلت كنند، مي تواند كل زحمات يك مجموعه را از بين ببرد.