لاریجانی در دیدار با یلدریم: ایران، تركیه و روسیه بحران سوریه را در مسیر درست قرار دادند

استانبول- ایرنا- علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی گفت: ایران و تركیه با همكاری روسیه، بحران سوریه را در مسیر درست راه حل سیاسی قرار دادند و این اقدام بسیار مهمی بود.

به گزارش ایرنا، لاریجانی روز چهارشنبه در حاشیه دهمین نشست مجمع عمومی مجمع مجالس آسیایی در استانبول و در دیدار با بینالی یلدریم نخست وزیر تركیه افزود: این سه كشور همچنین به رغم حمایت آمریكا از تروریست‌ها، توانستند با همكاری مشترك لطمه جدی به داعش وارد كنند.
وی با بیان این كه در پارلمان ایران نیز نگاه ها برای همكاری با تركیه مثبت است، بیان كرد: گفت و گوهای سازنده ای در حوزه منطقه میان ایران و تركیه آغاز شده و اگر همكاری های نزدیك دو كشور نبود، مشكل تمامیت ارضی عراق با چالش مواجه می شد كه این موضوع برای عراق و همسایگان بسیار مهم بود.
وی همكاری های سه كشور در مذاكرات آستانه را بسیار خوب ارزیابی كرد و ادامه داد: نتیجه نشست امروز سوچی نیز بسیار مهم خواهد بود.
وی همچنین اضافه كرد: در دوره ای میان ایران و تركیه به لحاظ تحلیل مسائل تروریسم فراز و نشیب وجود داشت اما مسیر جدیدی كه در پیش گرفته شده، مسیر درستی است و به رغم این كه آمریكایی ها از تروریست ها حمایت می كردند، اما ایران و تركیه به همراه روسیه همكاری خوبی را شروع كرده اند.
رئیس مجلس شورای اسلامی ایران اظهار كرد: برای شرایط منطقه از جمله وضعیت یمن باید نگرانی های دیگری هم داشت چرا كه عده ای با اقدام نادرست می خواهند با زور، شرایط كشوری را تغییر دهند.
وی ادامه داد: زمانی این مشكلات با یمن و دوره ای دیگر با قطر ادامه می یابد و در حالی كه هنوز مشكل داعش در سوریه تمام نشده، به دنبال ایجاد مشكل در لبنان هستند و برداشت ما این است كه تمام این مشكلات به نفع اسرائیل است.
وی همچنین گفت: روابط ایران و تركیه بسیار صمیمانه و دوستانه است و با توجه به جایگاه دو كشور می توانیم نقش خوبی در ایجاد ثبات، امنیت و آبادانی منطقه داشته باشیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به سفر اخیر اردوغان به تهران، بیان كرد: این سفر نكات مهمی داشت به خصوص با توجه به وجود ظرفیت های خوبی میان دو كشور در زمینه روابط اقتصادی، می توان سطح تجارت بین دو كشور را از 12 میلیارد دلار به 30 میلیارد دلار رساند.
وی در ادامه با اشاره به تصویب برنامه ششم توسعه در مجلس شورای اسلامی ایران اضافه كرد: سرمایه گذاری در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی و سرمایه گذاری در حوزه انرژی های پاك از مهمترین محورهای آن بود كه بسترهای آن را برای سرمایه گذاری شركت های تركیه فراهم می كنیم.
دكتر لاریجانی همچنین با اشاره به نیاز ایران برای سرمایه گذاری در حوزه زیرساخت ها همچون ساخت راهها، آزاد راهها و خط آهن اظهار كرد: سرمایه گذاری در این زمینه با توجه به دسترسی ایران به دریای عمان و خلیج فارس می تواند دسترسی كشورهای مختلف را راحت كند.
وی همچنین خواستار همكاری دو كشور ایران و تركیه در زمینه معدنی شد و گفت: در حوزه محیط زیست علاقه مندیم كه از ظرفیت های تركیه استفاده كنیم و اتاق های بازرگانی دو كشور نیز در این خصوص نقش بیشتری داشته باشند.
بینالی یلدریم نخست وزیر تركیه نیز در این دیدار با ابراز تسلیت به خاطر وقوع زلزله در غرب ایران گفت: منطقه ما زلزله خیز است و احتمال بروز هر گونه زمین لرزه وجود دارد و از این رو در این موقعیت های سخت، كمك همسایگان به یكدیگر بسیار مهم است كه در همین راستا پیگیر وضعیت مناطق زلزله زده غرب كشور ایران بودیم.
وی با اشاره به دیدارهای روزافزون مقامات ایران و تركیه و ضرورت تجارت با پول ملی ریال و لیر بیان كرد: ظرفیت زیادی وجود دارد كه در تمامی زمینه ها روابط ایران و تركیه را افزایش دهیم.
وی ادامه داد: بسیاری از كشورها در حالی كه با ایران روابط تجاری دارند، اما نمی توانند تجارت میان ایران و تركیه را بپذیرند اما دو كشور تجارت و افزایش روابط را به عنوان دو همسایه و دوست ادامه می دهند و باید این همكاری ها در سطح روابط پارلمانی نیز گسترش یابد.
یلدریم با اشاره به اهمیت روابط دو كشور در مبارزه با تروریسم اظهار كرد: متاسفانه گروه تروریستی پ.ك.ك در عراق هر از گاهی به تركیه حملاتی دارد و به همین علت از كشور دوست و برادر ایران می خواهیم كه بیش از این در رابطه با مبارزه با این گروه تروریستی با ما همكاری كند چرا كه جان شهروندان تركیه را مورد تهدید قرار می دهد.
نخست وزیر تركیه در ادامه با بیان این كه متأسفانه آمریكا تحت عنوان مبارزه با داعش با گروه تروریستی پ.ك.ك همكاری می كند، گفت: ممكن است امروز این گروه تروریستی تهدیدی برای ایران نباشد ولی در آینده این گروه و سایر شاخه های آن نیز تهدیدی برای ایران خواهد بود.
وی اضافه كرد: حضور هر كشوری در سوریه حساب و كتابی دارد و حرف ما این است كه خونی كه ریخته می شود، متوقف شده و ظلم نسبت به ملت سوریه تمام شود و 3.5 میلیون سوری كه آواره شده و بخشی از آنها در تركیه هستند، به كشور خود بازگشته و زندگی عادی خود را آغاز كنند.
یلدریم افزود: تركیه هم مانند ایران نسبت به آینده سوریه نگران است و از این رو باید همكاری در عراق و سوریه میان دو كشور ایران و تركیه افزایش پیدا كند چون ما با آنها همسایه هستیم و تأثیر هر مورد منفی و مثبت به ما نیز سرایت می كند این در حالی است كه كشورهایی كه هزاران كیلومتر از این منطقه دور هستند، ذره ای از بحران موجود را احساس نمی كنند.
نخست وزیر تركیه همچنین بیان كرد: ماجرای همه پرسی اخیر در شمال عراق با عزم ایران و تركیه متوقف شد و در رابطه با داعش هم مسیر طولانی را طی كردیم.
به گزارش ایرنا، دكتر علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی كه صبح سه شنبه به منظور شركت و سخنرانی در دهمین نشست مجمع عمومی مجالس آسیایی وارد استانبول شد، پیش از افتتاح این نشست، با اسماعیل قهرمان رییس مجلس ملی كشور تركیه به صورت دو جانبه دیدار و مذاكره كرد.
وی امروز در جریان سفر سه روزه خود به تركیه، علاوه بر سخنرانی به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران در جلسه مجمع عمومی مجالس آسیایی، دیدارهایی نیز با بینالی یلدریم نخست وزیر تركیه، روسای مجلس و هیات های پارلمانی كشورهای شركت كننده انجام داد.
خاورم/1905**انتشار دهنده: حسن فاخری