۲۱ مرداد ۱۳۹۷، ۸:۱۴
کد خبر: 82998258
T T
۰ نفر
ناسپاسي هاي دولت عراق و لزوم وصول ميلياردها دلار غرامت جنگي از اين كشور

پايگاه خبري تحليلي تابناك ايلام در يادداشتي به قلم علي اصغر اسدي با عنوان ناسپاسي هاي دولت عراق و لزوم وصول يك هزار و 100 ميليارد دلار غرامت جنگي از اين كشور به بحث در خصوص موضع اخير نخست وزير عراق در قبال تحريم ها عليه ايران پرداخته است.

در اين يادداشت آمده است: سياست است و معناي واقعي آن همان تعبير عاميانه ايست كه برايش در نظرگرفته اند: دروغ ، فريب دوز و كلك.
دورانديشي، سبك و سنگين كردن منافع و موضع گيري براساس آن حداقل كاري است كه يك سياستمدار بايد به آن واقف باشد، همان موضعي كه روز گذشته نخست وزير كشور عراق در مواجهه با تحريم هاي يك جانبه آمريكا برعليه كشورمان اتخاذ كرد همان چيزي كه اين سال ها از چشم سياستمداران كشور ما پنهان مانده است.
براساس آنچه كه در رسانه ها آمده است ، حيدر العبادي نخست وزير عراق در يك نشست مطبوعاتي در واكنش به آغاز تحريم هاي آمريكا بر عليه كشورمان گفته است : ما آن‌ها (تحريم‌ها عليه ايران) را يك خطاي راهبردي و غيرصحيح مي‌ دانيم اما آن‌ها را اجرا خواهيم كرد تا از منافع مردم مان دفاع كنيم، ما با اين تحريم ‌ها رابطه‌اي نداريم و از آن‌ها حمايت نمي ‌كنيم اما به آن‌ها ملتزم خواهيم ماند.
بالاخره پس از گذشت ماه ها نقض تعهدات بين المللي ترامپ و خروج وي از برجام بعنوان يك سند بين المللي و هياهو و جنجال هاي رسانه اي او و متحدان منطقه ايش برعليه جمهوري اسلامي ، از 15 مرداد ماه اولين مرحله از تحريم هاي اقتصادي يكجانبه آمريكا به مرحله اجرا درآمد، تحريم هايي كه توانست به روشني هرچه تمامتر چهره واقعي دوستان و همراهان واقعي كشور را بنماياند.
هرچند ترامپ و مجموعه تندرو تحت فرمان وي در كاخ سفيد به اين نكته اميد بسته اند كه تحريم هاي اقتصادي خواهد توانست سياستمداران ايران را به پاي ميز مذاكره بكشاند، اما ماهيت، زمان و شيوه متفاوت اجراي تحريمهاي خصمانه كه بصورت عدم تبعيت و همراهي كشورهاي مهمي نظير چين ، روسيه ، هند و تركيه و همچنين كشورهاي عضو اتحاديه اروپا نمود يافته ، از همين ابتداي راه سيگنال هايي در شكست و عدم تحقق اهداف و نيات پشت پرده آمريكا از اجراي آن را متصاعد نموده است.
يكي از مهم ترين دلايل شكست و عدم تحقق اهداف شوم ترسيم كنندگان طرح تحريم هاي اقتصادي آمريكا كه آنها را از تحريم هاي دور قبل متمايز نموده است ، عدم همراهي مهمترين كشورهاي وارد كننده نفت از ايران است كه به نوعي با در پيش گرفتن شيوه اي درست و اصولي ، منافع ملي و استقلال كشور خود را به سياست هاي يكجانبه گرايانه و قلدرماآبانه سياستمداران آمريكايي گره نزده اند.
اما در اين بين مواضع اخير نخست وزير كشور همسايه و دوست عراق كه انتظاري به مراتب بيشتر از ساير كشورها از وي مي رفت تعجب بسياري از سياستمداران داخلي و خارجي و همچنين گلايه مندي شديد ايرانيان را از وي برانگيخته است.
مردم ايران و متحدان منطقه اي كشور براين باورند با وجود حمايت همه جانبه جمهوري اسلامي ايران از دولت و مردم عراق در مواجهه با حملات برق آساي داعش به اين كشور و جلوگيري از سقوط قريب الوقوع دولت آن درسال 2014 ، موضع اخير رييس دولت عراق يك ناسپاسي بزرگ در مقابل حمايت هاي همه جانبه مادي و معنوي جمهوري اسلامي ايران قلمداد مي شود.
شايد اگر سياستمداران جمهوري اسلامي از قاب موضع فعلي دولت عراق به اتفاقات سياسي خاورميانه مي نگريستند و با در پيش گرفتن سياست هاي منفعلانه در قبال اتفاقات به وقوع پيوسته در كشورهاي عربي ، به منافع كوتاه مدت خود مي انديشيد ، در حال حاضر هجمه هاي صورت گرفته بر عليه منافع ملي كشور را لااقل به اين شدت شاهد نبوديم.
هرچند ممكن است موضع اتخاذي نخست وزير عراق از سر استيصال، ضعف مفرط اقتصادي و وضعيت سياسي شكننده عراق بيان شده و موضع غالب گروه هاي اثرگذار سياسي درون عراق به حساب نيايد، اما در عين حال ضرورت ايجاب مي كند كه مسئولين جمهوري اسلامي ايران ضمن لحاظ نمودن شرايط منطقه اي و در عين حفظ رابطه سياسي با اين كشور، در برخي سياست هاي سياسي و اقتصادي خود با كشور عراق تجديد نظر و معناي واقعي منافع مردم را براي سياستمدار نه چندان كهنه كار عراقي تبيين نمايند.
در اين مسير لازم است مسئولين سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران با پيش كشيدن موضوع غرامت 1100ميليارد دلاري ناشي از جنگ تحميلي و با پرهيز از هرگونه تعلل در وصول آنكه قطعا به زيان منافع ملي كشور تمام خواهد شد به مواضع اخير دولت عراق واكنش قاطعي نشان دهند.
حداقل راه براي متنبه نمودن سياست مداران عراقي قرار گرفته در جبهه آمريكايي و سعودي ، عدم چشم پوشي از اين حق بزرگ ملت ايران است كه بي شك ضمن تغييري شگرف در اوضاع اقتصادي كشور، دولت عراق را به عواقب قرار گرفتن در جبهه مخالف جمهوري اسلامي آگاه خواهد كرد.
البته مسئولان عراقي نبايد براين نكته مهم چشم ببندند كه در كنار حمايت هاي همه جانبه ايران از استقرار دولت قانوني در عراق و صيانت از آن در مقابل تروريست ها، ظرفيت چند ميليوني گردشگران مذهبي ايران چه بركات ارزشمند اقتصادي براي آن كشور به همراه دارد؟ يقينا كمترين تجديد نظري در سياست هاي فعلي كشور و باز تعريف آن براساس منافع ملي كشور، عراق را با مشكلات جدي روبرو خواهد كرد.
هرچند با اين موضع نخست وزير عراق ، ميزان پايبندي آنان در همراهي با ايران در بزنگاه ها و گردنه هاي حساس بر همگان عيان شد و حتي تجديد نظر در آن ، تغييري در اصل موضوع ايجاد نخواهد كرد ، اما اتخاذ مواضع و ترسيم سياست ها براساس منافع كشور بزرگترين درسي بود كه حاكمان عراق به ما ايراني ها آموختند.
منبع تابناك ايلام
3032