به گزارش ایرنا ، جاهایی در شهر هستند كه كوله باری از خاطرات و تجربه بر دوش دارند اما برای نسل جوانان ناشناخته هستند و متأسفانه پیران امت كمتر برای آنان بازگو كرده اند ؛ بر همین اساس چند نقطه خاطره انگیز شهرمان را در گذر تاریخ انقلاب و از لابلای برگ تاریخ می بینیم تا شاید قدر آنها برای همه بیشتر شود :
*** مدرسه علمیّه عبدالرّحیمخان
مدرسه علمیّه عبدالرّحیمخان در خیابان امام و در بازار خان ، رویدادهای حماسی زیادی را در دوران انقلاب به روی خود دیده است.
در آبان 1356 به مناسیت شهادت حاج آقا مصطفی خمینی مجلس ترحیمی از سوی حضرت آیت الله شهید صدوقی در این مدرسه برگزار شد ؛در دو طرف راهرو پاسبانهای زیادی با باتوم ایستاده بودند و جو نظامی ایجاد كرده بودند .
مسئول نظامیان برای عدم برگزاری این مجلس با آیت الله صدوقی صحبت كرد كه شهید صدوقی با صراحت و شجاعت همیشگی خود به گونه ای به وی پاسخ داد كه آن سرگرد عقب عقب برگشت و رفت.
مدرسه علمیّه عبدالرّحیمخان یزد صبح 29 بهمن1356 نیز شاهد یك رخداد مهم و كمسابقه بود.
حضرت آیتالله صدوقی به مناسبت چهلم شهدای 19 دی شهر قم مراسم بزرگداشتی را در این مدرسه برپا كرده بودند و خودشان نیز بهعنوان بانی مجلس، در مراسم حضور داشتند.
در همان تاریخ، شهر تبریز هم شاهد برگزاری مراسم چهلّم شهدای قم و راهپیمایی و تظاهرات مردمی (مشابه مراسم یزد) بود كه در آن شهر با حمله نیروهای دژخیم شاه، تعدادی از مردم قهرمان تبریز به خاك و خون كشیده شده بودند. همین واقعه باعث شد تا مردم ایران منتظر اربعین دیگری بمانند.
***مسجد روضه محمدیه (حظیره)
این مسجد در طول تاریخ بالاخص در دوران انقلاب حوادث حماسی زیادی را به روی خود دیده است كه تنها چند مورد آن به اختصار گفته می شود.
یكی از مهمترین حوادثی كه در دوران انقلاب بسیار تاثیرگذار بود مجلس چهلم شهدای تبریز در صبح دهم فروردین 57 در مسجد حظیره بود. در این مجلس ابتدا آقای حافظیه و سپس حجت الاسلام راشد یزدی در این مراسم سخنرانی پرشوری كردند.
بعد از پایان مجلس و شروع تظاهرات مردمی از حظیره، مامورین ژاندارمری و نیروی كمكی آن با مردم درگیر شدند كه در نتیجه دو نفر شهید و بیش از 50 نفر زخمی شدند و به اینترتیب رژیم شاه، لكه ننگ دیگری بر كارنامه سیاه خود اضافه نمود و از طرف دیگر، تظاهرات مردم یزد در آنروز، برگ زرین دیگری بر كارنامه درخشان مبارزات آنها بر علیه رژیم طاغوت افزود.
این تجمعات انقلابی و سخنرانیها دهها بار دیگر تا انقلاب شكوهمند اسلامی در این مسجد ادامه داشت كه نام این مسجد را به عنوان یكی از مراكز اصلی تجمع و راهپیمایی و پایگاه انقلاب در سراسر ایران مطرح كرد كه در استان یزد با رهبری شهید بزرگوار آیت الله صدوقی شكل گرفت.
***بیت آیت الله شهید صدوقی
بیت چهارمین شهید محراب در خیابان امام خمینی (ره) واقع است. در طول دوران مبارزات انقلاب در استان كه شهید صدوقی در خط مقدم مبارزه بود بسیاری از اعلامیه ها و اطلاعیه ها، جلسات مهم انقلابیون استان و غیره از طریق بیت این شهید بزرگوار صورت می گرفت.
*** میدان و حسینیه بعثت
میدان بعثت و یا میدان سید مصطفی خمینی كه قبل از انقلاب به آن میدان شاه می گفتند یك حسینیه بزرگ است كه در كنار آن نخل بزرگی قرار دارد. در ضلع شمال شرقی این حسینیه امروزه مجمتع پزشكی بعثت قرار دارد كه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در آن كلانتری دو یزد مستقر بود و چند زره پوش بیر بعد از حماسه دهم فروردین در كنار آن قرار داشت و همیشه چند نفر مسلح در طبقه دوم و در داخل زرهپوش ها قرار داشتند.
پرسنل این كلانتری در جریان دهم فروردین و 13 محرم تعدادی را شهید و زخمی و بسیاری را دستگیر كردند.
***بازار یزد
بازار یزد در خیابان قیام واقع است. به منظور اعتراض به چاپ مقاله توهین آمیز روزنامه اطلاعات نسبت به مرجع عالیقدر شیعه حضرت امام خمینی (ره) و با هدایت حضرت آیت الله صدوقی و فعالیت گسترده دو روحانی انقلابی و ممنوع المنبر یزد، حجج اسلام راشد یزدی و مرحوم ربانی، در روزهای 28 و 29 دی 56 بازار یزد تعطیل شد و علما به نشانه اعتراض از اقامه نماز جماعت خودداری كردند.
ساواك یزد این اتفاقات را به نخست وزیری وقت گزارش كردند. (انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواك، ج 2، ص 116)
گزارش از :حامد صدیقی
1968
يزد - استان يزد و بويژه شهر يزد يكي از پايگاههاي انقلاب اسلامي در دوران مبارزات عليه رژيم پهلوي بوده و در اين ميان برخي از نقاط شهر نقش كليدي و تجمع مردم در آن سالها داشته است .