به گزارش ایرنا، روده بزرگ كه قسمت تحتانی گوارش را تشكیل می دهد از یك لوله عضلانی توخالی تشكیل شده كه از قسمت انتهایی روده كوچك شروع و به مقعد ختم می شود.
این عضو از بدن 120 تا 180 سانتی متر طول دارد و مسوول جذب آب و املاح مورد نیاز و دفع مواد زاید بدن است.
یافته های پزشكی نشان می دهد سرطان روده بزرگ از لایه داخلی روده كه مخاطی است منشاء می گیرد، ضمن آنكه اغلب این سرطان از یك ضایعه خوش خیم مخاطی بنام ' پولیپ ' شروع می شود كه می توان با شناسایی و برداشتن آن از بروز سرطان جلوگیری نمود.
طبق گفته پزشكان، سرطان روده بزرگ یكی از بهترین الگوهای سرطان بمنظور پیشگیری و تشخیص زودرس است و این مهم برای بیمار و پزشك از اهمیت خاصی برخوردار است، چرا كه با اقدام مناسب و شناسایی ضایعه مشكوك و پولیپ می توان پروسه را متوقف و مانع ایجاد سرطان شد.
یك متخصص گوارش و كبد درخصوص علایم ابتلا به این نوع سرطان گفت: علایم سرطان كولون و ركتوم (روده بزرگ) گسترده و متنوع است و اغلب اختصاصی نیست.
دكتر ' همایون بشیری ' روز پنجشنبه در آستانه روز جهانی سرطان به خبرنگار ایرنا افزود: اما باید توجه داشت در صورت بروز علایمی مانند وجود یبوست و اسهال یا یبوست و اسهال توام كه قبلا در فرد سابقه نداشته، مدفوع باریك، وجود خون در مدفوع، احساس عدم تخلیه كامل بعد از عمل دفع، نفخ و گاز بیش از حد، درد و قولنج شكمی همراه با نفخ، ضعف، بیحالی و خستگی و كاهش وزن ناخواسته باید به پزشك مراجعه كرد.
وی با بیان اینكه ممكن است برخی افراد نیز دچار سرطان كولون بدون علامت شوند، ادامه داد: برای شروع اقدامات درمانی برای انواع سرطانها نباید منتظر شروع علایم ماند ، زیرا اغلب سرطانها كه در مرحله علایم تشخیص داده می شوند، پیش آگهی خوبی ندارند.
دكتر بشیری انجام كولونوسكوپی را مطمئن ترین روش غربالگری و تشخیص زودرس برای افراد در معرض خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در هر سنی عنوان كرد و گفت: این عمل با دستگاه آندوسكوپی كه قابلیت ارتجاعی فراوان دارد، انجام می شود كه در این روش روده بزرگ رصد می شود و تمامی ضایعات مشكوك در این عضو از بدن مورد بررسی قرار می گیرد.
وی افزود: علاوه بر آن این دستگاه می تواند اقدام به نمونه برداری از ضایعات مشكوك و پولیپ نماید و همچنین امكان برداشتن پولیپ از این طریق وجود دارد.
وی با بیان اینكه بمنظور ارزیابی روده بزرگ ، لازم است این عضو به اندازه كافی تمیز و تخلیه شده باشد تا امكان بررسی هر نوع ضایعه مقدور گردد، گفت: روشهای مختلفی جهت تمیز كردن روده وجود دارد كه از آن جمله می توان به استفاده از رژیم های مایعات حداقل به مدت 24 ساعت و داروهای ملین اشاره كرد.
بشیری ادامه داد: اگر كولونوسكوپی طبیعی باشد، نوبت بعدی بین پنج تا 10 سال بعد و بسته به وضعیت فرد خواهد بود.
وی گفت: مطالعات انجام شده نشان می دهد در بیش از 90 درصد موارد، این روش توانسته از بروز سرطان كولون و ركتوم در افراد جلوگیری كند.
این پزشك كرمانشاهی در باره افراد در معرض خطر ابتلا به این نوع از سرطان نیز اظهار داشت: سن، مهم ترین عامل خطر ابتلا به این بیماری است كه معمولا' پس از 50 سالگی ایجاد می شود، اما موارد ابتلا در افراد زیر 50 سال نیز در حال افزایش است.
وی مبتلایان به بیماریهای التهابی مزمن روده و سرطان كولون و پولیپ را از دیگر افراد در معرض خطر ابتلا به این نوع سرطان عنوان و تصریح كرد: همچنین وجود سابقه ابتلا به سرطان و یا پولیپ روده بزرگ در خانواده و بستگان، میزان خطر ابتلا به این بیماری را در افراد افزایش می دهد.
وی میزان ابتلا به سرطان كولون و ركتوم در زنان و مردان را تقریبا یكسان عنوان كرد.
این متخصص گوارش تاكید كرد: تنظیم و تعدیل وزن بدن، انجام ورزش بصورت منظم ، عدم استعمال دخانیات بویژه سیگار ، مصرف روزانه كلسیم و ویتامین D3 ، حفظ رژیم غذایی ، افزایش مصرف سبزیجات و میوه جات، كاهش مصرف چربی و گوشت قرمز و پرهیز از یبوست تا حدود زیادی در پیشگیری از ابتلا به این بیماری موثر است.
وی تاكید كرد: باید توجه داشت كه افراد چاق چهار برابر بیش از سایرین در معرض ابتلا به سرطان كولون و ركتوم هستند، ضمن آنكه میزان بروز این سرطان با مصرف سیگار دو تا سه برابر بیشتر است.
این پزشك متخصص در پایان خاطرنشان كرد: افراد در معرض خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ با مراجعه به پزشك و دریافت مشاوره و مراقبتهای لازم می توانند جان خود و نزدیكانشان را از خطر مرگ نجات دهند.ك/4
7450/567
در آستانه 14 بهمن؛ روز جهانی سرطان/
' سرطان روده بزرگ ' يك بيماري كشنده، اما قابل پيشگيري و درمان!
۱۳ بهمن ۱۳۹۰، ۱۳:۴۴
کد خبر:
30794440
كرمانشاه - سرطان روده بزرگ يا سرطان كولون يكي از شايعترين انواع سرطان و از مهمترين عوامل مرگ و مير ناشي از سرطان در جهان است.