۱۷ مهر ۱۳۹۰، ۰:۰۱
کد خبر: 6116043
T T
۰ نفر
سلامت خانواده در گرو استفاده از روغن‌های مایع گیاهی است .......................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 17/07/1390 اجتماعی.دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی.روغن.یزد یزد- روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد اعلام کرد:سلامت خانواده در گرو استفاده از روغن‌های مایع گیاهی است.
به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از این روابط عمومی، در طی فرآیند هیدروژناسیون روغن مایع یک اتفاق ناخواسته، نامطلوب رخ می دهد که آن هم تولید اسید چرب غیرعادی و بسیار خطرناک ترانس بوده و روغن هایی که میزان اسیدچرب ترانس آن ها تا 10 درصد باشد برای مصرف مناسب است. در عمل هیدروژناسیون روغن ها که به واسطه آن با وارد کردن اتم های هیدروژن به ساختمان چربی و اتصال هیدروژن به کربن می شود باعث اشباع شدن و یاسیر شدن اسیدهای چرب متشکله روغن می شود. هر چه میزان اسیدهای چرب اشباع در روغن بالاتر باشد روغن سفت تر است و در صورتی که مقدار اسیدهای چرب اشباع تا حداکثر 25 درصد باشد برای مصرف مناسب است. مقدار اسید چرب ترانس در روغن های مصرفی باید در حداقل مقدار باشد که سلامت انسان را به خطر نیندازد و روغن هایی که میزان اسید چرب ترانس آن تا 10 درصد باشد برای مصرف مناسب است.
در طی فرآیند هیدروژناسیون روغن یک اتفاق ناخواسته و نامطلوب رخ می دهد و آن تولید اسیدهای چرب ترانس است که به دلیل اینکه یک اسید چرب غیرعادی است برای سلامتی قلب و عروق بسیار خطرناک است.
ارتباط مستقیم وجود اسید‌های چرب ترانس با گرفتگی عروق روغن‌های جامد مدت بیشتری قابل نگهداری هستند، حرارت را بهتر تحمل می کنند و علاوه بر این به نور حساس نیستند ولی به دلیل داشتن اسیدهای چرب اشباع شده برای سلامت زیان آورند. علاوه بر این در جریان هیدروژنه کردن، اسیدهای چرب ترانس هم که ضرر مضاعفی برای سلامت دارد در این روغن‌ها به وجود می‌آید، به همین دلیل روغن‌های جامد به طور کلی در فهرست غذاهای خطرناک قرار می‌گیرد.
ارتباط وجود اسید‌های چرب ترانس با گرفتگی عروق مدت‌ها است که در دنیا به عنوان عامل خطری جدی در مقابل سلامت افراد مطرح است و کشورها سعی می‌کنند با تدوین قوانین از تولید و ورود کلیه محصولات خوراکی که حاوی ایزومر ترانس هستند به کشورشان جلوگیری کنند. خوشبختانه با طلاع‌رسانی‌هایی که در دوسال گذشته صورت گرفته، میزان مصرف روغن جامد در کشور به کمتر از 60 درصد کاهش پیدا کرده است. از سوی دیگر اسید چرب ترانس روغن های جامد 50 درصد کاهش یافته است، تا پیش از این استاندارد اسید چرب ترانس روغن‌های جامد کشور 20 درصد بود که این رقم به 10 درصد کاهش یافته و در آینده‌ای نزدیک به کمتر از 5 درصد کاهش خواهد یافت که این امر جز با همکاری صنایع مختلف امکان پذیر نیست.
کاهش اسید چرب ترانس از یک سو و افزایش میزان مصرف روغن مایع از سوی دیگر راهی برای کاهش مضرات روغن‌های شامل اسید چرب ترانس است. متخصصین تغذیه توصیه می کنند: روغن‌های جامد را از سبد غذایی‌شان حذف و از روغن‌های مایع موجود در بازار که همه گیاهی هستند استفاده کنند.
روغن‌های جامد علاوه بر چربی‌های اشباع شده، حاوی اسید چرب ترانس هستند و تحقیقات جهانی ثابت کرده است که برای قلب و عروق بسیار مضرند برای سرخ کردن غذا با روغن مایع نیز به تفت دادن اکتفا کنند و غذا را کمتر سرخ کنند.
این روغن‌های مایع گیاهی نیز برای سرخ کردن با حرارت بالا مناسب نیستند، لذا خانواده‌ها بهتر است که از روغن‌های مایع مخصوص سرخ کردن آن هم به میزان کم استفاده کنند.
روغن‌های جامد موجب گرفتگی عروق می‌شوند و افراد خانواده را زود هنگام و در سنین پایین دچار بیماری‌های قلبی عروقی کرده و خدای ناخواسته موجب سکته‌های قلبی و مغزی آنان می‌شود. زندگی شهرنشینی تحرک را از ما گرفته است و این چربی‌ها نمی‌سوزد و همین تغذیه نامناسب و تحرک ناکافی موجب شده که سن ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی کاهش یابد. ک/1 7546/1968
۰ نفر