مغز افراد چاق توانایی سنجش میزان چربی بدن را از دست می دهد
#
تهران، خبرگزاری جمهوری اسلامی 16/12/85
علمی.خارجی.پزشکی.چاقی.مغز.
تحقیقات جدید نشان می دهد استفاده از رژیمهای غذایی پرچرب سبب می شود
مغز انسان حساسیت خود را در برابر هورمونهای آزاد شده از سلولهای چربی که
سبب کنترل اشتها در مغز می شوند، از دست بدهد که این امر به کاهش آگاهی
مغز از میزان چربی موجود در بدن می انجامد.
به گزارش سایت اینترنتی "نیوساینتیست"، این مطالعه دلیل این مطلب را
توجیه می کند که چرا واکنش مغز موشهای چاق به هورمون کنترل کننده اشتها به
نام لپتین کاهش می یابد. دانشمندان عقیده دارند بر اساس نتایج این مطالعه،
داروهایی که واکنش مغز به هورمون لپتین را افزایش می دهند ممکن است در
آینده برای درمان چاقی از طریق کاهش اشتها به کار گرفته شوند.
در انسانها و موشها سلولهای چربی بدن از خود هورمون لپتین آزاد
می کنند که این هورمون روی عملکرد بخشی از مغز به نام هیپوتالاموس تاثیر
می گذارد. این بخش از مغز تنظیم احساساتی نظیر گرسنگی و تشنگی را بر عهده
دارد.
هنگامی که سلولهای چربی در بدن افزایش می یابند، میزان هورمون لپتین
موجود در بدن نیز افزایش می یابد که این امر از لحاظ نظری باید سبب
کاهش اشتها شود اما محققان در گذشته متوجه شده بودند با افزایش سطح لپتین
در بدن نمی توان چاقی را درمان کرد. هم اکنون محققان مرکز ملی تحقیقات
انسانی "اورگون" در آمریکا در مطالعه ای جدید به شواهدی دست یافته اند که
نشان می دهد این وضعیت به دلیل کاهش حساسیت مغز افراد چاق به هورمون لپتین
است.
محققان در این تحقیقات گروهی از موشهایی که از لحاظ ژنتیکی مشابه
یکدیگر بودند را با دو رژیم غذایی متفاوت، یکی سرشار از چربی و پرکالری و
دیگری کم کالری و کم چرب، تغذیه کردند که به صورت طبیعی موشهای تغذیه شده
با رژیم دوم لاغر باقی ماندند و از میان موشهایی که از رژیم چرب و پرکالری
استفاده کرده بودند، برخی دچار اضافه وزن شده و برخی دیگر وزن طبیعی خود
را حفظ کردند.
دانشمندان سپس بخش هیپوتالاموس از مغز آن دسته از موشهای گروه دوم را
که در پی استفاده از رژیم غذایی پرچرب چاق شده بودند و نیز موشهای لاغر را
خارج کرده و واکنش سلولهای هیپوتالاموس این موشها به هورمون لپتین را
اندازه گرفتند.
نتایج مطالعه نشان داد سلولهای مغز موشهای چاق در تماس با لپتین هیچ
واکنشی از خود نشان نمی دهند اما سلولهای مغز موشهای لاغر در اثر تماس با
لپتین، مواد شیمیایی منتشر می کنند که به کنترل اشتها منجر می شوند.
بررسی بیشتر نشان داد درون سلولهای مغز موشهای چاق ماده ای به نام
SOCS-3 انباشته شده که این ماده احتمالا سبب کاهش حساسیت سلولهای مغز در
برابر لپتین می شود.
به گفته "مایکل کاولی"، بر خلاف این تصور عامه که افراد چاق به علت
علاقه زیاد به غذا خوردن نمی توانند وزن خود را کاهش دهند، نتایج مطالعه
جدید نشان می دهد که مغز افراد چاق توانایی سنجش میزان چربی بدن و کنترل
اشتهای آنها را ندارد.
در همین مطالعه مشخص شد موشهای چاق در پی یک رژیم غذایی کم چرب و کم
کالری می توانند توانایی مغز خود در زمینه حساسیت در برابر لپتین را مجددا
بدست بیاورند.
"کاولی" عقیده دارد داروهایی که میزان ماده SOCS-3 انباشته شده در
سلولهای هیپوتالاموس را کاهش دهند، می توانند با افزایش حساسیت مغز در
برابر لپتین در آینده به درمان موثری برای چاقی تبدیل شوند.
علمی./9132/1786