۲۹ خرداد ۱۳۸۹، ۰:۰۱
کد خبر: 6525123
T T
۰ نفر
میرتاج الدینی: دو سوم از انرژی تولیدی کشور در داخل مصرف می شود ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/03/29 اقتصاد.هدفمند کردن یارانه ها.لزوم اجرا تهران - معاون پارلمانی رئیس جمهور گفت: از 150 تا 170 میلیارد دلار نفت و گاز تولیدی یک سوم صادر و دو سوم آن به مصرف داخلی می رسد.
محمدرضا میر تاج الدینی روز شنبه در نشست بررسی فرآیند اجرایی قانون هدفمندسازی یارانه ها در محل سازمان امور مالیاتی با اشاره به برخی مزیت های اقتصادی ایران، افزود: تحریم، جنگ تحمیلی و فشارهای سیاسی و اقتصادی دستاوردهای زیادی برای ما به همراه داشته است.
وی با اشاره به دستاوردهای علمی و فنی جمهوری اسلامی ایران، گفت: خوشبختانه ذخایر نفتی و گازی کشور علیرغم سه دهه برداشت، نسبت به اوائل انقلاب بیش از پیش افزایش یافته است بطوری که ذخایر نفت طی مدت یادشده چهار برابر و ذخایر گاز پنج برابر شده است.
وی ادامه داد: با وجودی که هم اکنون چهار میلیون دانشجو در 2 هزار و 400 دانشگاه تحصیل می کنند اما هنوز اقتصاد کشور از بیماری های مزمن رنج می برد.
این مقام مسئول در این خصوص یاد آور شد پایین بودن سطح رشد اقتصادی ، پایین بودن بهره وری، بالا بودن نرخ بیکاری، حل نشدن کاهش نرخ تورم بطور ریشه ای، نابرابری توزیع درآمد و تحقق نیافتن عدالت اقتصادی از مهمترین بیماری های مزمن اقتصاد ایران است.
وی تاکید کرد برای درمان اقتصاد ضروری است ریل گذاری درست اقتصادی انجام شود که این فرآیند در اجرای سیاست های اصل 44 قانون اساسی تحقق می یابد.
وی تصریح کرد تصور آرمانی با اهداف روشن در تحقق سند چشم انداز 20 ساله برای کشور تحقق می یابد.
میرتاج الدینی با اشاره به اجرای طرح تحول اقتصادی در هفت محور گفت: اصلاح یارانه ها، نظام مالیاتی کشور، گمرک، سیستم بانکداری، توزیع صحیح درآمد و افزایش بهره وری از جمله برنامه های طرح تحول اقتصادی در کشور است.
** تخصیص یارانه ها میر تاج الدینی با اشاره به وضعیت کنونی تخصیص یارانه ها در کشور گفت: هم اکنون 70درصد یارانه ها به سه دهک بالا و 30 درصد در میان هفت دهک دیگر جامعه توزیع می شود که این عین بی عدالتی محض است.
وی تصریح کرد براساس برنامه چهارم توسعه، دولت مکلف بود که نابرابری در جامعه را کاهش دهد که متاسفانه دولت های قبلی نتوانستند این مهم را در کشور تحقق بخشند.
وی ادامه داد بنابراین باید توزیع عادلانه درآمد، کاهش نابرابری، توزیع عادلانه منابع تجدید ناپذیر در کشور صورت می گرفت که هدفمندسازی یارانه ها می تواند به این نارسایی ها پاسخ دهد.
** میزان تولید گاز معاون پارلمانی رئیس جمهور گفت: روزانه 550 میلیون مترمکعب گاز در کشور تولید می شود که حدود 20 میلیون مترمکعب از قزاقستان وارد و حدود 25 میلیون مترمکعب نیز به ترکیه صادر می شود.
وی ادامه داد: با راه اندازی هشت فاز جدید در پارس جنوبی حدود 200 میلیون مترمکعب به تولید گاز کشور افزوده می شود اما نگرانی در خصوص افزایش مصرف گاز همچنان مشاهده می شود.
میرتاج الدینی گفت: در اوج مصرف حدود 530 میلیون مترمکعب گاز در کشور مصرف شده در حالی که اگر این مصرف بهینه می شد این میزان به 250 میلیون مترمکعب کاهش می یافت.
وی تصریح کرد: در صورتی که مصرف گاز در کشور 50 درصد کاهش می یافت می توانستیم 20 میلیارد دلار صرفه جویی کنیم.
** تولید ناخالص داخلی به ازای یک دلار مصرف انرژی میرتاج الدینی گفت: هزینه هر واحد تولید ناخالص داخلی به ازای یک دلار انرژی در ایران هشت برابر ژاپن و پنج برابر آمریکا است.
وی اظهار داشت درآمد ناخالص داخلی در کشور حدود 196 میلیارد دلار است که در مقایسه با مصرف انرژی (حدود 100 میلیارد دلار)بسیار اندک است.
وی بیان داشت: نسبت یارانه به تولید ناخالص داخلی 29 درصد است که 26 درصد آن به یارانه انرژی تعلق دارد.
** درآمد از محل مالیات انرژی میرتاج الدینی با اشاره به مالیات بر انرژی در برخی کشورها گفت: درآمد از محل مالیات انرژی در کشورهای کره جنوبی 33 دلار، ترکیه هشت دلار، ژاپن 17 دلار و هند 15 دلار است.
به گفته وی در ایران نه تنها مالیاتی از حاملهای انرژی اخذ نمی شود بلکه یارانه ها برای مصرف مردم تخصیص می یابد تا مردم به بهای کمتری به انرژی دست یابند.
وی ادامه داد: در سال های 80 تا 85 حدود 6.91 درصد هزینه های جاری به یارانه ها تخصیص می یافت که در سال 85 این میزان به 127درصد رسید.
** ارزش افزوده به ازای هر یک دلار انرژی معاون پارلمانی رئیس حمهور گفت: به ازای یک دلار انرژی در ایران سه دلار ارزش افزوده ایجاد می شود که این میزان حدود یک سوم ارزش افزوده جهان است.
وی ادامه داد: پایین بودن ارزش افزوده به ازای یک دلار مصرف انرژی به دلیل اسراف این ماده ارزشمند و همچنین پایین بودن بهره وری است.
وی گفت: به ازای یک دلار انرژی در کشورهای دانمارک 37 ، بریتانیا 24، ژاپن 3.21 ، کره جنوبی 7.8 و مصر چهار دلار ارزش افزوده ایجاد می شود.
** علت چیست ؟ معاون پارلمانی رئیس جمهور گفت: پایین بودن ارزش افزوده به ازای یک دلار مصرف انرژی به دلیل واقعی نبودن قیمت انرژی و همچنین عدم صرفه جویی توسط بخش های دولتی و خصوصی است.
وی تاکید کرد مصرف انرژی در صنعت باید بهینه و اصلاح شود تا از این طریق بتوان فضای رقابتی را گسترش داد، مزیت های جدید ایجاد کرد، ضمن آنکه تمام این موارد با اصلاح نظام قیمت حامل های انرژی در کشور تحقق می باید.
** مصرف سرانه و شدت انرژی معاون پارلمانی رئیس جمهور گفت: متاسفانه ایران از لحاظ مصرف سرانه و شدت انرژی بالاتر از سایر کشورها قرار دارد. مصرف نهایی نفتی خانگی بیش از دو برابر مصرف جهانی است.
** مصرف سرانه نان میرتاج الدینی در خصوص یارانه نان گفت: هم اکنون حدود چهار هزار و 600 میلیارد تومان یارانه به نان تخصیص می یابد و این در حالی است که حدود 30 درصد ضایعات نان در کشور داریم به عبارتی حدود یکهزار و 200 میلیارد تومان دور ریخته می شود.
** مصرف داخلی انرژی وی گفت: از 170 میلیارد دلار تولید انرژی در کشور 3.113 میلیارد دلار مصرف داخلی و 6.56 میلیارد دلار صادر می شود.
به گفته میر تاج الدینی در سال 1385 روزانه 2 هزار و 428 بشکه نفت صادرات داشتیم که در صورت ادامه روند کنونی در سال 1404 این میزان به 33 هزار بشکه تقلیل می یابد که این کاهش به دلیل افزایش مصرف داخلی است.
** تبعات پرداخت یارانه معاون پارلمانی رئیس جمهور با اشاره به شکل تخصیص یارانه به شکل مستقیم و غیرمستقیم گفت: تبعات پرداخت یارانه غیرمستقیم شامل مصرف بی رویه، غیر هدفمند بودن، غیر عادلانه بودن ، افزایش قاچاق و همچنین پایین بودن بهره وری است.
وی با اشاره به مزایای پرداخت یارانه مستقیم گفت: پرداخت نقدی یارانه، حمایت از بیمه و تامین اجتماعی، حمایت از تولید و افزایش اشتغال، اعطای تسهیلات و همچنین گسترش خدمات عمومی را به دنبال دارد.
** نگاه آماری به مصرف انرژی در میان دهک ها میرتاج الدینی با اشاره به برخی آمارهای مصرف انرژی در کشور گفت: یارانه بنزین در میان دهک دهم 32 درصد و دهک نخست 5.1 درصد است بعبارتی دهک دهم 32 برابر دهک اول از یارانه بنزین بهره مند می شود.
وی با اشاره به یارانه گازوئیل گفت: دهک دهم 31 درصد و دهک اول 9.0 درصد یارانه گازوئیل را به خود تخصیص داده است که این فاصله حدود 34 برابر است.
به گفته وی استفاده یارانه گاز در دهک دهم 15 و در دهک اول پنج درصد است که فاصله میان این دو دهک سه برابر است.
معاون پارلمانی رئیس جمهور اظهار داشت در کل یارانه انرژی در سه دهک بالا 52 درصد و در سه دهک پایین 13 درصد است.
میرتاج الدینی در پایان تصریح کرد با توجه به تفاوتهای یادشده برای افزایش بهره وری، توزیع عادلانه درآمد و در نهایت تحقق عدالت باید هدفمندسازی یارانه ها در کشور اجرا شود.
اقتصام ** 9123 ** 1558 شماره 030 ساعت 14:40 تمام
۰ نفر