۲۱ تیر ۱۳۷۹، ۰:۰۱
کد خبر: 6872759
T T
۰ نفر
اندکی توجه می تواند کولرهای آبی راازمنبع مصرف انرژی به منشا تولید سرما تبدیل کند # تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 21/04/79 صدها هزار دستگاه کولرآبی روزانه در تهران کار می کنند ولی با توجه به گرمای شدید هوا در سال جاری ،سرمای مناسبی را برای منازل مسکونی شهروندان به همراه ندارند.
کولرهای آبی به رغم عمر طولانی آن و کارایی نسبتا پایین ، همچنان به عنوان عمده ترین وسیله سرماساز در کشور و شهر تهران فعال هستند ولی عدم شناخت کافی مردم نسبت به کارکرد این وسیله،موجب شده است تا استفاده کافی و کاملی از آن صورت نگیرد.
مشاوران و متخصصان سیستم های برودتی و حرارتی می گویند: عدم شناخت کافی مردم از سه مرحله حیاتی درتولید، انتقال و مصرف سرما ،موجب شده است تا شهروندان به میزان مطلوب نتوانند از سیستم های خنک کننده خود بهره ببرند.
گزارش پیش رو نگاهی دارد به نحوه استفاده مناسب از کولرهای آبی دراین سه مرحله و همچنین ارایه راهکارهای مناسب برای تولید سرمای مطلوبتر در گرمای طاقت فرسای شهر تهران .
مرحله تولید سرما: کولرهای آبی تشکیل شده است از یک الکترو موتور ، پمپ ، شناور و آلات مکانیکی مکش که همه این ابزارها در صورت سالم بودن و در کناریکدیگر ،موجب تولید سرما می شوند .
آرش ابراهیمی مهندس برق و متخصص سیستم های برودتی و حرارتی در این زمینه می گوید: باید توجه داشت که کولرهای آبی حتما در محیطی باز در بیرون از محل مصرف سرما، تعبیه شود تا بیشترین تعامل را با محیط داشته باشد.
وی ادامه می دهد: مهمترین عامل پس از این موضوع ، تراز کردن کولر است تا آب مورد مصرف دراین نوع ازکولرهابه راحتی به تمام بخش های کولر(پوشال ) رسانده شود در غیراینصورت ما تنها به بخشی از کارآیی کولر بسنده کرده ایم که نقطه اوج شیب کولر است.
بسیاری از مردم به سبب استفاده طولانی از کولرهای آبی طی سال ها احساس می کنند متخصص این سیستم هستند وبه همین دلیل خود به تعمیر ونگهداری آن اقدام می کنند در حالیکه به اعتقاد متخصصان فن ،این موضوع نه تنها ممکن است منجر به کاهش بازدهی سرمای کولر شود ، بلکه می تواند صدماتی نیز به این وسیله حیاتی در فصل گرما برساند .
ابراهیمی می گوید:یکی از اشتباهات اساسی مردم این است که فکر می کنند سیستم کولرهای آبی بسیار ساده است و به همین دلیل این ذهنیت برای آنان ایجاد می شود که توانایی سرویس کولر خود را دارند .
او می گوید:سرویس سالانه نقش اساسی در کارکرد و بهره وری کولرهای آبی دارد و در شروع فصل گرما باید از بخش های الکترو موتور ، پمپ ، پره های تولید و یاتاقان های آن ، تسمه پروانه ، شناور و پوشال های کولر از سوی تکنیسین های کارآمد بازدید به عمل آید.
مشاور سیستم های برودتی و حرارتی اضافه می کند:هریک از بخش های کولر آبی در صورت داشتن مشکل ،از خود عوارض و آثاری نشان می دهند که تنها توسط افراد باتجربه و متخصص قابل شناسایی است و ممکن است ازسوی افراد غیرمتخصص شناسایی نشوند.
مرحله انتقال سرما: این مرحله از دیگر مراحل اساسی در ایجاد یک فضای خنک درمحیط خانه و کار شهروندان است که برای استفاده بهتر از وسایل سرما ساز باید به آن توجه داشت.
انتقال سرما از منبع مولد تا محیط مصرف از مهمترین عوامل است که در صورتیکه مورد توجه جدی نباشد حتی اگر کولر صددرصد کارآیی را داشته باشد بخش بزرگی از سرما تولید شده به هدر می رود .
در حال حاضر به سبب سودجویی برخی پیمانکاران و عدم تعبیه علمی دریچه ها در متراژ سطح زیر ساخت ، توزیع مناسبی از سرما در نقاط مختلف ساختمان صورت نمی گیرد.
به گفته مشاوران شرکت خاور سرما، دریچه های کولر باید با توجه به متراژ اتاق ها،ارتفاع اتاق ، تعداد پنجره ها ، و میزان تبادل حرارتی با محیط ،تعبیه شوند تا توان انتقال سرمای آن بالا رود .
درحال حاضر برخی سازندگان واحدهای مسکونی برای کاهش هزینه هااز کشیدن کانال های کولر به برخی از بخش های مورد نیاز ساختمان خودداری می کنند.
ابراهیمی می گوید: نکته دیگر در زمینه انتقال سرما ایزولاسیون کانال ها از نقطه تولید تا مصرف است و باید کانال های کولر حتما با پوشش هایی مناسب ایزوله شوند تا کمترین میزان انتقال حرارت با محیط را در طول مسیر داشته باشند .
او می گوید:در کولرهای قدیمی باید توجه داشت که نمدی (برزنت فاصل میان دستگاه کولر و کانال انتقال ) دارای عمر موثر ومفیدی حدود سه سال است وبا توجه به فشار بالای باد در این قسمت ، همواره ممکن است در اثر رطوبت وفشار باد دچار پارگی شود که باید دایم آنها را بازبینی کرد.
مرحله مصرف سرما: با تمام این اوصاف چنانچه اقدامات محیط مصرف سرما، همپای با مراقبت های تولید وانتقال پیش نرود ، همچنان تولید بهینه سرما زیر سوال است .
کارشناسان سیستم های برودتی و حرارتی معتقدند: مهمترین عامل در ایجاد هوای مطلوب برای محیط زندگی و کار،بستن هرگونه منفذ تبادل حرارتی با محیط است .
آنان می گویند:با وجود صرف هزینه های گزاف برای تعبیه مولدهای سرما ساز ، تعبیه کانال های انتقال حرارت و...، بسیاری از افراد به این موضوع توجه ندارند که اگر باب تبادل حرارت با محیط بسته نباشد ، تمام این هزینه ها بیهوده صورت گرفته است .
آرش ابراهیمی مشاور در سیستم های برودتی و حرارتی می گوید:بستن پنجره ،دو جداره کردن شیشه های پنجره، بستن منافذ کناره های پنجره،بستن لوله های بخاری و یا هرگونه منفذی که منجربه خروج سرما و ورود هوای گرم شود، اهمیت دارد و در تهیه سرمای مطلوب نقش مهمی دارد .
وی می گوید:این بخش کاملا بر عهده مصرف کننده است و تا آنجایی که ممکن است باید باب تبادل حرارت با محیط مسدود شود .
او اضافه می کند:در مورد کولرهای آبی با توجه به تغییر شرایط اقلیمی تهران در چند سال گذشته و افزایش رطوبت هوا در این منطقه، باید یک منفذ کوچک در کل فضای ساختمان برای خارج شدن رطوبت هواتعبیه شود وگرنه به رغم وجود هوای خنک در فضای خانه ، احساس گرما و شرجی بودن هوا افراد را کلافه می کند.
این تکنیسین می گوید:به نظر می رسد باتوجه به تغییرات اقلیمی درآب و هوای تهران ، مردم باید در نوع وسیله سرما ساز خود در فصل گرما تجدید نظر کنند.
به اعتقاد وی طراحی و راه اندازی سیستم برودتی چیلر با توجه به سرمای مطلوب آن و سرشکن شدن هزینه های خرید ، راه اندازی ، تعمیر ونگهداری و نهایتا مصرف انرژی در مجموعه های مسکونی با حداقل 10 واحد ،امری ضروری و مقرون به صرفه تر است .
(50/پ/188/11)
۰ نفر