۵ بهمن ۱۳۷۸، ۰:۰۱
کد خبر: 6914479
T T
۰ نفر
دکترروحانی :ایران امنیت کشورهای حوزه خلیج فارس را امنیت خود می داند قسمت اول # تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 05/11/78 دکترحسن روحانی دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: جمهوری اسلامی ایران، امنیت کشورهای جنوبی خلیج فارس را امنیت خود تلقی می کند و هر گونه تنش دراین کشورها و بی ثباتی آنها را به ضررامنیت ملی خود می داند.
وی که روز سه شنبه در مراسم پایانی همایش بین المللی " خلیج فارس: به سوی قرن 21" سخن می گفت، رفتارامنیتی ایران در خلیج فارس را تشریح کرد و افزود : برای درک این رفتار باید به این واقعیت ساختاری منطقه نگاه شود که امنیت ایران ، با در اختیار داشتن نیمی از سواحل خلیج فارس، نمی تواند از امنیت خلیج فارس و کشورهای آن جدا باشد.
رئیس کمیسیون سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی به تجربه دو جنک گذشته در منطقه، یعنی جنک عراق علیه ایران و جنک عراق علیه کویت اشاره کرد وافزود: عراق بخشی از خاک ما را اشغال کرده بود و ادعای مالکیت آنها را داشت، همزمان ایران نیز قسمتی از عراق را تصرف کرد، ولی هیچگاه آن را متعلق به خود ندانست.
روحانی گفت :ایران درجنک کویت، رفتاری منطقی از خود نشان داد. علیرغم آنکه کویت درجنک ایران عراق ، همکاری استراتژیک با عراق داشت، کاری که سایر کشورهای عرب منطقه نیز کردند، ایران اولین کشور منطقه بود که تجاوز عراق به کویت را محکوم کرد.
وی خاطر نشان ساخت: نگاه ایران، نه به گذشته، که به آینده است. ما همواره عقلمان براحساساتمان غلبه کرده است. ما معتقدیم برای ایجاد امنیت، در کنار صلابت و ایستادگی و تامین بنیه دفاعی، به دیپلماسی و تعاملات فرهنگی نیز نیازمندیم.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به سیاست های روشن جمهوری اسلامی ایران در منطقه گفت: مسئولیت اتخاذ این سیاست ها، شورای عالی امنیت ملی است . تلاش این نهاد بر این بوده که یک امنیت پایدار در منطقه استقرار یابد و به دنبال طراحی و هماهنگی مجموعه ای از سیاستهای امنیتی برای منطقه بوده است.
وی مفاهیم سیاست های امنیتی ایران در خلیج فارس را تشریح کرد و اظهار داشت: حفظ اقتدار نظام، نفی جهان تک قطبی، تنش زدایی در منطقه و جهان، گفت وگو و تفاهم در مسائل منطقه و حل آنها، ایجاد جو اعتماد و دوستی در منطقه، تقویت پیوندهای دوجانبه و چندجانبه، و نیز حرکت به سمت همکاری و مشارکت جمعی از جمله این مفاهیم است.
دکترروحانی تاکید کرد:مااصل تشنج زدایی رایک اصل تاکتیکی نمی دانیم.
معتقدیم باید عنصری پایدار در ساختار منطقه باشد.کارنامه سیاست دفاعی و امنیتی ایران بخصوص در دوران دولت آقای خاتمی نشان می دهد این سیاست کارآیی و موفقیت لازم را خواهد داشت.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت : ایران و کشورهای ساحلی منطقه باید هویت منطقه ای را دقیق تعریف کنند و به تعاریف جدید از نوع قدرت و تهدیدات دست یابند، و برای اعلان منطقه ای به عنوان " منطقه عاری ازسلاح کشتار جمعی " اقدام کنند و به ناوگان خارجی که حامل سلاح کشتار جمعی و هسته ای است، اجازه تردد در منطقه را ندهند.
وی به نقش ایران به عنوان پل ارتباطی منطقه اشاره کرد و گفت: ایران آماده ایجاد همکاری در این زمینه با همه کشورهای منطقه است.ما خواستار شفافیت کامل در خریدهای تسلیحاتی در منطقه برای ایجاد اعتماد و نیز انتقال اطلاعات ازمانورهای و فعالیت های نظامی توسط کشورهای منطقه ایم.
دبیرشورای عالی امنیت ملی آمادگی ایران را برای مبارزه با مواد مخدر وتروریزم،افزایش همکاریهای اقتصادی و تضمین صدور آزاد نفت از منطقه و نیز مذاکره برای ایجاد " سازمان همکاری وامنیت خلیج فارس" و نیز گفت و گو برای رسیدن به معاهده عدم تجاوز بین کشورهای منطقه اعلام کرد.
دکتر روحانی در بخش دیگری از سخنان خود به خریدهای نظامی کشورهای منطقه اشاره کرد وگفت: در سالهای اخیر، برخی از کشورهای خلیج فارس، بخش اعظم درآمد نفتی خود را صرف هزینه های تسلیحاتی کرده اند به طور نمونه درآمد نفتی عربستان درسال 91 ، 43 میلیارد و 701 میلیون دلار بود که 35 میلیارد و 500 میلیون دلار آن به خرید تسلیحاتی اختصاص یافت.
وی با ذکر آمار خریدهای تسلیحاتی سایر کشورهای منطقه گفت: ممکن است این خریدها به ظاهر، به افزایش توانمندی یک کشور تعبیر شود، اما با دقت در مفهوم قدرت در می یابیم که چنین کاری به ضعف کشورهای منجر خواهد شد.
رئیس کمیسیون سیاست خارجی مجلس افزود: این خریدها به معنی ضربه به توسعه اقتصادی و صنعتی و نگهداشتن کشورهای منطقه در عقب ماندگی اقتصادی و صنعتی است. پایان این راه، ضربه به قدرت ملی این کشورها خواهد بود.
دکتر روحانی، اساس قدرت در منطقه را نه در انباشت سلاح، که در تولید و صدور نفت دانست و اظهارداشت: اگر کل ذخایر ثابت شده نفت جهان را هزار میلیارد بشکه در نظر بگیریم، 8/660 میلیارد بشکه آن به کشورهای خلیج فارس تعلق داشد و تا سال 2020 ، صدور نفت در دنیا منحصر به پنج کشور ساحلی خلیج فارس خواهد شد.
وی اضافه کرد: متاسفانه این قدرت منطقه ای باحضور بیگانگان به نقطه ضعف کشورهای منطقه تبدیل شده است. اقتصاد آنها تک محصولی است، حاکمیت نفت آنان دراختیار بیگانگان است و این تهدید اصلی برای منطقه است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به اینکه ایران مایل است صدور نفت آزاد در منطقه تضمین شود، گفت: می دانیم که صدور نفت برای کشورهای جهان و تامین آبراه مهم خلیج فارس مهم است. ماهم نسبت به آن حساسیم و معقدیم این آبراه باید برای حرکت صحیح اقتصاد جهانی تضمین شود.
وی در عین حال گفت: اگر قدرت اصلی منطقه، یعنی نفت فراموش شود و کشورهای منطقه به رقابت تسلیحاتی بپردازند، مرتکب یک اشتباه بزرک در محاسبه قدرت و امنیت ملی خود و منطقه شده اند.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی، تهدیدات منطقه رابرشمرد و گفت: دکترین فعلی آمریکا، نظم نوین جهانی است . اساس این نظم بر تک قطبی بودن آن استوار است و برای اینکه تحقق یابد، لازم است که آمریکا بر انرژی جهان مسلط باشد. تلاش آمریکا برای حاکم شدن بر شیرهای نفت خلیج فارس و دریای خزر نیز درهمین راستا است.
ادامه دارد
۰ نفر