۲۷ دی ۱۳۸۹، ۰:۰۱
کد خبر: 7193869
T T
۰ نفر
توجه به سلامت روان و دلجویی از بیماران روانی نیاز جدی بهداشت جامعه است ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/10/27 اجتماعی.بیماری های روانی.نیازهای روحی شهرکرد- رشد جمعیت، توسعه شهرنشینی و آثار برخی مسایل فرهنگی ،اقتصادی و اجتماعی ناشی از هیاهوی زندگی مدرن و پیچیده ماشینی، تاثیرات منفی روحی و روانی زیادی را درجامعه به همراه داشته و توجه به این دسته بیماران را از الزامات روز قرار داده است.
سلامت روان چیزی جدا از تعریف کلی سلامت نیست ،زیرا روان با تمامیت ماهیت وجودی انسان رابطه دارد و سلامت کامل انسان زمانی میسر می شود که فرد هیچ احساس ناخوشایند و نامطلوبی از زندگی نداشته باشد.
در این فرایند پیوند ناگسستنی جسم و روان کاملا مشهود و پیداست چرا که در بسیاری از موارد علائم بیماری های جسمی ناشی از بروز نوعی بیماری روحی در جسم و جان بیمار است.
با تغیییر نگرش جامعه پزشکی جهان نسبت به درمان روحی و روانی و تاثیر آن بر سلامت جسم توجه به این مسئله نیز در کشور ما در دستور کار بیمارستان ها قرار گرفته است.
بر این اساس توجه به استقرار مراکز و دوایری به منظور ارائه خدمات روان شناسی در بیمارستان ها را ضروری کرد و درمان های روحی همپا با درمان های جسمی در بیمارستان ها مورد توجه قرار گرفت.
اما استقرار این مراکز به راه اندازی بخش های روانپزشکی و درمان بیماران روانی در کلینیک بیمارستان ها محدود شد و در آنجا به دلایلی تنها به درمان بیمارانی پرداخته شد که از سوی پزشکان متخصص تشخیص به درمان های روانپزشکی داده شدند.
از این رو توجه به نیازهای روحی و عاطفی کلیه بیماران به کنج تخت های بیمارستانی خزید وموجب غفلت برخی مسئولان از تاثیر این امر بر کاهش بیماری ها و ارتقا سطح سلامت جامعه شد.
یک کارشناسان آمار مدارک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی چهارمحال و بختیاری معتقد است: تشخیص مشکل ذهنی بیماران موجب تسهیل در روند درمان آنان و کمک به ارائه راهکار درست از سوی پزشک معالج می شود اما از آنجا که بسیاری از بیماران به دلیل بی اعتمادی به پزشک از بیان مسایل و مشکلات زندگی خود اجتناب می کنند و درمان های روحی درکنار درمان جسمی در این مواقع تا حدودی برای پزشک غیرممکن می شود.
نرگس رنجبر اظهار داشت: راه حل توانمندسازی پزشکان در روان شناسی است به گونه ای که همه آنها بتوانند همراه با ارائه خدمات درمانی به مشاوره بیمار خود نیز بپردازند اما این امر صرف هزینه و انرژی بالا را به همراه خواهد داشت.
وی افزود: متاسفانه باور اینکه اعتماد به پزشک و دریافت مشاوره برای کاهش تنش ها و درگیری های ذهنی طول دوره درمان را کوتاه خواهد کرد نیز در بین بیماران وجود ندارد.
یکی ازمتخصصان روان شناسی بالینی بیمارستان هاجرنیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: وجود متخصصین بهداشت روح و روان در نظام بهداشت و درمان ضروری است اما متاسفانه واقعیت امر کمبود این افراد در مراکز بیمارستانی است.
دکترسید کمال صولتی کمبود نیروی انسانی را از دلایل عمده عدم ارائه خدمت به کلیه بیماران بیمارستان ها عنوان کردو افزود: با وجودحدود 25تخت بیمارستانی بیماران روحی مرد و22 تخت بیمار زن در بیمارستان هاجر شهرکرد تنها دو متخصص روان شناسی بالینی در بخش روان پزشکی این بیمارستان در حال ارائه خدمات به بیماران هستند.
وی با بیان اینکه بیماران همه بخش ها نیاز به درمان عاطفی و روحی دارند اظهار داشت: در برخی از بخش ها که بیماران خونی ،انکلوژی و سرطانی بستری هستند نیاز به درمان های روحی و عاطفی بیشتر احساس می شود.
صولتی ارتقا سطح سلامت و بهداشت روح و روان جامعه را در گرو توجه بیشتر وزارت بهداشت در تامین نیازهای اقتصادی روان شناسان عنوان کرد وافزود: نظام روان شناسی کشور با وجود خدمت چندین ساله هنوز تحت پوشش سازمان های بیمه گر قرار نگرفته است.
تعداد انبوه بیماران بستری در بخش های مختلف نیز دلیلی دیگر برای عدم توجه کافی و وافی بیمارستان ها به تامین نیازهای عاطفی و بالابردن روحیه امید در بیماران باشد.
یک روانپزشک بیمارستان شهرکرد نیز درمان های روان شناسی به صورت گروه درمانی یا انفرادی از سوی روان شناسان بالینی و انجام روش های جدید آرام بخش شامل مدیتیشن و ریلکسیشن را از دیگر درمان های بیماران روحی روانی در بیمارستان ها ی استان عنوان کرد.
دکتر نیک فرجام به رواج درمان های معنوی در جهان اشاره کرد و افزود: این نوع روش در درمان افراد مذهبی به دلیل سازگاری با استرس های زندگی و حفظ آرامش بسیار کار گشا است.
وی افزود: در مواردی که علائم شدید و بیماری حاد است و نیاز به بستری شدن احساس می شود از دارو وشوک درمانی استفاده می شود.
به تازگی درمان های معنوی در ردیف درمان بیماری های روحی و جسمی قرار گرفته است و بسیاری از بیماران جسمی که امیدی به بهبودی ندارند با استفاده از این روش سلامت خود را باز یافته اند.
از سویی دیگر ناامیدی از درمان، پیامدهای روحی و روانی در پی خواهد داشت که علاوه بر طولانی کردن طول درمان فرد را به دیگر بیماری های جسمی که ناشی از افسردگی و گوشه گیری می شود، مبتلا می کند.
یکی از اساتید حوزه و دانشگاه چهارمحال وبختیاری با اشاره به تاثیر شگرف درمان های معنوی در بیماران به خبرنگار ایرنا گفت: دربرخی نقاط جهان از جمله هند پزشکان با استفاده از اذکار به درمان هایی دست یافته اند که نتایج شگفت آوری داشته است.
زهرا شریفی گرمدره اظهار داشت: اعتقاد به حمایت و پشتیبانی خدا در افراد آنان را درزندگی مقاوم ساخته و حتی موجب ارتقا سطح بهداشت روح و روان آنان می شود از این رو این نوع درمان علاوه بر آثار درمانی اثر پیشگیرانه نیز خواهد داشت.
مدیر درمان دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری گفت: امسال حدود 12 درصد از تخت های بیمارستانی این استان به بیماران روحی روانی اختصاص یافت علی آتش افزا درگفت وگو باخبرنگارایرنا افزود:امسال بیش از یک هزار بیمار روحی روانی در بیمارستان های این استان بستری شدند که بیمارستان های هاجر شهرکرد با 518 بیمار روانی و بیمارستان ولی عصر بروجن با 285 مورد بیشترین پذیرش آمار بیمار روانی را به خود اختصاص دادند.
وی افزود: چهار بیمارستان هاجر، شهدای لردگان، ولی عصر بروجن و سینای جونقان در این استان دارای بخش های روانی به منظور ارائه خدمات روان پزشکی به این بیماران هستند.
آتش افزا ادامه داد: بیماران روحی و روانی حاد در بیمارستان هاجر و مزمن در بیمارستان تخصصی سینای جونقان بستری می شوند.
مدیر درمان دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری در زمینه ارائه خدمات مشاوره روحی به بیماران یادآور شد: ارائه خدمات مشاوره و روان پزشکی در این استان تنها به بیمارانی ارائه می شود که از سوی پزشک معالج تشخیص داده و توصیه شود.
وی ضرورت تشخیص ودرمان بموقع بیماران روانی را یاد آورد شدوافزود: بیماران نوع خفیف اختلالات روانی در صورت تشخیص به هنگام و درمان سریع قابل بازگشت به خانواده هستند.
7362/671 شماره 020 ساعت 10:17 تمام
۰ نفر