۱۸ اسفند ۱۳۸۹، ۰:۰۱
کد خبر: 7204995
T T
۰ نفر
مولدگیری ماهیان خاویاری برای تکثیر مصنوعی مولدین در گلستان آغاز شد ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/12/18 اقتصاد.شیلات.خاویار گرگان - مدیرکل شیلات استان گلستان اعلام کرد: با فرا رسیدن فصل بهار و مهاجرت ماهیان مولد برای تخم ریزی، مولدگیری ماهیان خاویاری به منظور تکثیر مصنوعی مولدین آغاز شد.
مهندس 'علی اکبر پاسندی ' روز چهارشنبه در این باره اظهار داشت: پس از عملیات تکثیر مصنوعی این مولدین از نیمه دوم اسفند ماه، پیش بینی می شود که 5/2 میلیون قطعه بچه ماهی خاویاری تولید شود.
وی افزود: این بچه ماهیان خاویاری در اوزان سه تا پنج گرم و از گونه های مختلف 'فیل ماهی، قره برون، شیپ و اوزون برون ' تولید می شود.
این مقام شیلاتی گفت: ماهیان خاویاری یکی از باارزش ترین گونه های آبزیان به شمار می روند که از قدمت بسیار طولانی برخوردارند و در حال حاضر بیش از 27 گونه از انواع تاس ماهیان در دنیا وجود دارند که 6 گونه از آن ها در دریای خزر و حوزه آبریز آن زندگی می کنند و بیشترین ذخایر ماهیان خاویاری را تشکیل می دهند.
وی این گونه ها را شامل تاس ماهی ایرانی (persics Acipnser( , تاس ماهی روسی guldenstaedtii.A(( , شیب (undiventris.A( , فیل ماهی (huso Huso( و ازون برون (stellatus .A( و استرلیاد (ruthenus .A( نام برد.
وی افزود: این ماهیان رودکوچ (آنادرم ) هستند، بدین معنا که برای تکثیر طبیعی و تخم ریزی ناچارا بایستی به رودخانه ها مهاجرت کرده در مناطق بالادست رودخانه اقدام به تخم ریزی نمایند.
وی ادامه داد: به علت شرایط رودخانه ها امکان تکثیر آن ها وجود ندارد و از آنجا که دریا به عنوان پرورشگاه آبزیان و رودخانه مهم استان گلستان یعنی 'گرگان رود' به عنوان زایشگاه آبزیان است، ماهیان هر ساله برای زاد و ولد باید به این رودخانه مهاجرت کنند.
وی اضافه کرد: این رودخانه جایگاه مهمی در امر احیاء و بازسازی ذخائر آبزیان دریا دارد و شیلات استان سالانه بیش از 130 میلیون قطعه انواع بچه ماهیان خاویاری و استخوانی در این رودخانه رهاسازی می کند.
مدیرکل شیلات استان گلستان گفت: بدیهی است که آلودگی های متعدد شهری، کشاورزی و صنعتی، احداث سد (که موجب مسدود شدن مسیر مهاجرت این ماهیان می شود)، تخریب بستر، برداشت آب در فصول کشاورزی (به دلیل کاهش دبی آب رودخانه ) تاثیر بسیار مخربی بر تکثیر طبیعی این ماهیان خواهند داشت.
پاسندی در ادامه تاکید کرد: علاوه بر موارد مذکور، بالا بودن سن بلوغ جنسی این ماهیان (18 تا 12 سال ) امکان بروز خطرات مختلف را تا زمان بهره برداری از ماهیان بالغ افزایش می دهد که این امر باعث کاهش ذخائر دریای خزر می شود.
وی در ادامه گفت: یکی از مهم ترین اهداف شیلات گلستان بازسازی این ذخائر ارزشمند است و در همین راستا در دو مرکز 'شهید مرجانی ' و 'سد وشمگیر' اقدام به بازسازی و تکثیر ماهیان خاویاری می نماید.
مدیرکل شیلات گلستان تکثیر و پرورش گونه های مختلف ماهیان خاویاری و استخوانی و مولدسازی ماهیان خاویاری دریای خزر را از اهدف شکل گیری این مرکز ذکر کرد و اظهار داشت: پرورش و نگهداری ماهیان خاویاری برای تکثیر، رهاسازی بچه ماهیان تولیدی در رودخانه های منتهی به دریای خزر از اهم برنامه های شیلات گلستان است.
وی میزان تولید و رهاسازی انواع بچه ماهیان خاویاری در دریای خزر و تثبیت اشتغال صیادان را موثر دانست و گفت: با توجه به تلاش کارشناسان و توانایی بالای آنان تحولات جدی را در بخش بازسازی ذخائر شاهد خواهیم بود.
مدیرکل شیلات گلستان گفت: در سال گذشته برای بازسازی ذخائر دریای خزر و تثبیت اشتغال صیادان، دو میلیون و 575 هزار قطعه انواع بچه ماهیان از گونه های مختلف 'فیل ماهی، قره برون، شیپ و اوزون برون ' در این دریا رهاسازی شد.
مهندس پاسندی افزود: برای اولین بار در سال جاری تکثیر پاییزه گونه های ماهیان خاویاری 'فیل ماهی، قره برون و چالباش ' در مرکز شهید مرجانی انجام گرفت که از نتایج مطلوبی برخوردار بوده است.
بیش 50 درصد خاویار استان های شمالی کشور در گلستان تولید می شود.
602/506 شماره 095 ساعت 13:15 تمام
۰ نفر