اهمیت تغذیه صحیح بر یادگیری کودکان
#
خبرگزاری جمهوری اسلامی 88/02/07
اجتماعی.علمی.تغذیه کودک
کرمانشاه- تغذیه صحیح با تامین منابع موردنیاز رشد و نمو کودک ازطریق
تامین ریزمغذیها اثرات مهمی درتوانمندی ذهنی کودکان و به دنبال آن چگونگی
یادگیری و کسب و بکارگیری مهارتهای آموزش داده شده به آنان دارد.
به دلیل شکل گیری عادات غذایی در سنین پایین، از همین دوران باید مواد
غذایی سالم را در اختیار کودک قرار داد و به تامین مواد مغذی مورد نیاز
او در وعده های اصلی و میان وعده های غذایی توجه نمود.
مطالعات مختلف در دنیا نشان داده که سوء تغذیه میزان یادگیری کودکان را
در دوران مدرسه و موفقیتهای بعدی آنان را در طول زندگی تحت تاثیر قرار می
دهد و کمبود برخی از ریز مغذیها بر توانایی ذهنی آنان بسیار تاثیرگذار
است.
یک کارشناس تغذیه روز دوشنبه در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: ریز مغذی
آهن می تواند در تمام مراحل زندگی سبب کاهش یا افزایش قدرت ادراک و
یادگیری کودکان شود و مبتلایان به کم خونی یادگیریشان در مدرسه کمتر است
بصورتی که براساس آزمایشات انجام شده ، ضریب هوشی این کودکان 5 تا 10
امتیاز کمتر از حد طبیعی برآورد شده است.
عاطفه نادری افزود: کمبود ریزمغذی ید نیز موجب کاهش آموزش پذیری و
فراگیری آنان می شود.
وی با اشاره به اثرات منفی نخوردن صبحانه بر یادگیری کودک گفت: اگر فاصله
زمانی بلند شدن کودک از خواب تا هنگام صبحانه خوردن وی کوتاه باشد،
مکانیزیم تنظیمات غلظتهای خونی در یک خط ثابت نگه داشته می شود و بر
عملکرد طبیعی مغز لطمه ای وارد نمی شود.
نادری ادامه داد: اما اگر فاصله زمانی ناشتایی کودک طولانی باشد و زنک اول
را در مدرسه بدون صبحانه بگذراند، نگهداری قند خون در سطحی که مغز قادر
به فعالیت طبیعی خود باشد برای فرد دشوار می شود و قند خون در حد طبیعی
نگه داشته نمی شود و افت می کند که در اینصورت به دلیل استفاده سلولهای
مغز از گلوکز (قند) یادگیری و تمرکز کودکان مختل می شود.
این کارشناس تغذیه با بیان اینکه دانش آموزانی که از خوردن صبحانه امتناع
می کنند در انجام تکالیف ریاضی کارایی کمتری دارند، افزود: قدرت خلاقیت و
ابتکار این کودکان نیز کاهش پیدا می کند.
وی به والدین توصیه کرد اگر فرزندانشان اشتهایی برای خوردن صبحانه ندارند
، مقداری آب میوه به آنها بنوشانند زیرا آب میوه به باز شدن اشتهای کودک
کمک می کند.
نادری، نان و غلات سبوسدار، شیر ، پنیر ، حلیم ، تخم مرغ ، کره ، میوه ،
آب میوه ، سوپ ، عدسی ، خوراک لوبیا ، فرنی و شیر برنج را بهترین مواد
خوراکی در وعده صبحانه کودکان عنوان کرد.
وی با بیان این که نباید کودک را وادار به خوردن چیزی کرد که تمایل ندارد
، اظهارداشت: کودک باید موادی بخورد تا بدنش از لحاظ پروتئینی و قندی
تامین شود تا در ساعات درس و مدرسه کارایی بالای داشته باشد.
براساس تحقیقات صورت گرفته از آنجایی که استخوانها ، دندانها ، ماهیچه ها
و خون کودک همواره در حال رشد و تکامل است، نیاز وی به مواد مغذی نسبت
به اندازه بدنش بیشتر از بزرگسالان می باشد، حال اگر اشتهای کودک برای مدت
طولانی کم شود و به تغذیه آن توجه نشود و کودک توسط غذاهای کاذب شکم خود
را پر کند ، درمعرض سوء تغذیه قرار می گیرد.
متخصصان امر تغذیه معتقدند علاوه بر صبحانه استفاده از یک میان وعده، با
ارزش غذایی مناسب مانند شیر ، میوه و خرما در برنامه غذایی کودک موجب رشد
جسمی و مغزی کودک می گردد.
این متخصصان می گویند: از سوی دیگر مصرف تنقلات تجاری کم ارزش به دلیل
زیادی نمک، چربی و شکر موجب بیماریهای قلبی و عروقی، چاقی ، پرفشاری خون
، پوکی استخوان و افزایش کلسترول خون در دوران بزرگسالی می شود.
نادری، درخصوص میان وعده کودکان گفت: اصولا کودکان برای نگهداری از غلظت
خون در حد طبیعی، بین هر 4 تا 6 ساعت باید غذا بخورند تا عملکرد مغز و
فعالیت سیستم عصبی آنان در حد مطلوب نگه داشته شود.
وی افزود: کبد مسوول ذخیره گلوکز بصورت گلیکوژن است و در زمان نیاز
گلیکوژن را به گلوکز تبدیل و آزاد کرده و وارد خون می کند.
وی با بیان اینکه کبد کودکان تا حدود سن یازده سال تنها برای مدت زمان 4
ساعت گلیکوژن ذخیره می کند، ادامه داد: بعد از گذشت این زمان، کبد دیگر
ذخیره ای جهت تنظیم قند خون ندارد که این امر و جلوگیری از کوچک شدن معده
آنان اقتضا می کند که کودک در فواصل زمانی کم تغدیه کند.
نادری، با تاکید بر فراموش نشدن خوردن میان وعده ها در کودکان گفت: باید
توجه داشت که میان وعده غذای مختصری است که بین دو عده غذای اصلی به
کودک داده می شود و تنها سهم کوچکی در تامین نیازهای غذایی کودک دارد.
این کارشناس تغذیه افزود: خوب نخوردن صبحانه یا نهار باعث افت قند خون و
به دنبال آن کسالت و بیحالی می شود و این امر سبب کشش کودک به سمت میان
وعده های چرب و شیرین می شود که یکباره قند خون را بصورت کاذب بالا می برد
وی، زود خوابیدن، دیروقت نخوردن شام ، پر کردن کیف کودک با مواد مغذی قبل
از رفتن به مدرسه و تحت کنترل قرار دادن تغدیه وی توسط والدین را از مهم
ترین راهکارها جهت جلوگیری از بی اشتهایی وسیری کاذب کودکان عنوان کرد.
نادری گفت: انواع غلات بوداده، بیسکویت ساده و کلوچه های خانگی ، انواع
میوه های تازه و خشک، آب میوه های طبیعی ، انواع ساندویچهای خانگی مانند
نان و پنیر و سبزی و غیره و حبوبات بو داده از مناسب ترین میان وعده ها
برای کودکان محسوب می شود.
این کارشناس تغذیه افزود: همچنین براساس تحقیقات انجام شده نوشیدن آب در
زنک تفریح برای کارایی ذهنی و جسمی کودکان بسیار مفید است و دانش آموزان
باید نوشیدن یک لیوان آب در زنگهای تفریح را در برنامه روزانه خویش قرار
دهند.
پزشکان توصیه می کنند میان وعده ها را از هر 4 گروه اصلی غذایی (گروه شیر
و لبنیات، گروه نان وغلات، گروه گوشت، حبوبات، تخم مرغ و مغزها، گروه
میوه ها و گروه سبزیها ) انتخاب کنند تا تنوع و تعادل در رژیم غذایی کودک
ایجاد شده و بخشی از مواد مغذی مورد نیاز او از این طریق تامین گردد.
7450/567/587