۷ اردیبهشت ۱۳۸۸، ۰:۰۱
کد خبر: 7212768
T T
۰ نفر

اهمیت تغذیه صحیح بر یادگیری کودکان

۷ اردیبهشت ۱۳۸۸، ۰:۰۱
کد خبر: 7212768
اهمیت تغذیه صحیح بر یادگیری کودکان # خبرگزاری جمهوری اسلامی 88/02/07 اجتماعی.علمی.تغذیه کودک کرمانشاه- تغذیه صحیح با تامین منابع موردنیاز رشد و نمو کودک ازطریق تامین ریزمغذیها اثرات مهمی درتوانمندی ذهنی کودکان و به دنبال آن چگونگی یادگیری و کسب و بکارگیری مهارتهای آموزش داده شده به آنان دارد. به دلیل شکل گیری عادات غذایی در سنین پایین، از همین دوران باید مواد غذایی سالم را در اختیار کودک قرار داد و به تامین مواد مغذی مورد نیاز او در وعده های اصلی و میان وعده های غذایی توجه نمود. مطالعات مختلف در دنیا نشان داده که سوء تغذیه میزان یادگیری کودکان را در دوران مدرسه و موفقیتهای بعدی آنان را در طول زندگی تحت تاثیر قرار می دهد و کمبود برخی از ریز مغذیها بر توانایی ذهنی آنان بسیار تاثیرگذار است. یک کارشناس تغذیه روز دوشنبه در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: ریز مغذی آهن می تواند در تمام مراحل زندگی سبب کاهش یا افزایش قدرت ادراک و یادگیری کودکان شود و مبتلایان به کم خونی یادگیریشان در مدرسه کمتر است بصورتی که براساس آزمایشات انجام شده ، ضریب هوشی این کودکان 5 تا 10 امتیاز کمتر از حد طبیعی برآورد شده است. عاطفه نادری افزود: کمبود ریزمغذی ید نیز موجب کاهش آموزش پذیری و فراگیری آنان می شود. وی با اشاره به اثرات منفی نخوردن صبحانه بر یادگیری کودک گفت: اگر فاصله زمانی بلند شدن کودک از خواب تا هنگام صبحانه خوردن وی کوتاه باشد، مکانیزیم تنظیمات غلظتهای خونی در یک خط ثابت نگه داشته می شود و بر عملکرد طبیعی مغز لطمه ای وارد نمی شود. نادری ادامه داد: اما اگر فاصله زمانی ناشتایی کودک طولانی باشد و زنک اول را در مدرسه بدون صبحانه بگذراند، نگهداری قند خون در سطحی که مغز قادر به فعالیت طبیعی خود باشد برای فرد دشوار می شود و قند خون در حد طبیعی نگه داشته نمی شود و افت می کند که در اینصورت به دلیل استفاده سلولهای مغز از گلوکز (قند) یادگیری و تمرکز کودکان مختل می شود. این کارشناس تغذیه با بیان اینکه دانش آموزانی که از خوردن صبحانه امتناع می کنند در انجام تکالیف ریاضی کارایی کمتری دارند، افزود: قدرت خلاقیت و ابتکار این کودکان نیز کاهش پیدا می کند. وی به والدین توصیه کرد اگر فرزندانشان اشتهایی برای خوردن صبحانه ندارند ، مقداری آب میوه به آنها بنوشانند زیرا آب میوه به باز شدن اشتهای کودک کمک می کند. نادری، نان و غلات سبوسدار، شیر ، پنیر ، حلیم ، تخم مرغ ، کره ، میوه ، آب میوه ، سوپ ، عدسی ، خوراک لوبیا ، فرنی و شیر برنج را بهترین مواد خوراکی در وعده صبحانه کودکان عنوان کرد. وی با بیان این که نباید کودک را وادار به خوردن چیزی کرد که تمایل ندارد ، اظهارداشت: کودک باید موادی بخورد تا بدنش از لحاظ پروتئینی و قندی تامین شود تا در ساعات درس و مدرسه کارایی بالای داشته باشد. براساس تحقیقات صورت گرفته از آنجایی که استخوانها ، دندانها ، ماهیچه ها و خون کودک همواره در حال رشد و تکامل است، نیاز وی به مواد مغذی نسبت به اندازه بدنش بیشتر از بزرگسالان می باشد، حال اگر اشتهای کودک برای مدت طولانی کم شود و به تغذیه آن توجه نشود و کودک توسط غذاهای کاذب شکم خود را پر کند ، درمعرض سوء تغذیه قرار می گیرد. متخصصان امر تغذیه معتقدند علاوه بر صبحانه استفاده از یک میان وعده، با ارزش غذایی مناسب مانند شیر ، میوه و خرما در برنامه غذایی کودک موجب رشد جسمی و مغزی کودک می گردد. این متخصصان می گویند: از سوی دیگر مصرف تنقلات تجاری کم ارزش به دلیل زیادی نمک، چربی و شکر موجب بیماریهای قلبی و عروقی، چاقی ، پرفشاری خون ، پوکی استخوان و افزایش کلسترول خون در دوران بزرگسالی می شود. نادری، درخصوص میان وعده کودکان گفت: اصولا کودکان برای نگهداری از غلظت خون در حد طبیعی، بین هر 4 تا 6 ساعت باید غذا بخورند تا عملکرد مغز و فعالیت سیستم عصبی آنان در حد مطلوب نگه داشته شود. وی افزود: کبد مسوول ذخیره گلوکز بصورت گلیکوژن است و در زمان نیاز گلیکوژن را به گلوکز تبدیل و آزاد کرده و وارد خون می کند. وی با بیان اینکه کبد کودکان تا حدود سن یازده سال تنها برای مدت زمان 4 ساعت گلیکوژن ذخیره می کند، ادامه داد: بعد از گذشت این زمان، کبد دیگر ذخیره ای جهت تنظیم قند خون ندارد که این امر و جلوگیری از کوچک شدن معده آنان اقتضا می کند که کودک در فواصل زمانی کم تغدیه کند. نادری، با تاکید بر فراموش نشدن خوردن میان وعده ها در کودکان گفت: باید توجه داشت که میان وعده غذای مختصری است که بین دو عده غذای اصلی به کودک داده می شود و تنها سهم کوچکی در تامین نیازهای غذایی کودک دارد. این کارشناس تغذیه افزود: خوب نخوردن صبحانه یا نهار باعث افت قند خون و به دنبال آن کسالت و بیحالی می شود و این امر سبب کشش کودک به سمت میان وعده های چرب و شیرین می شود که یکباره قند خون را بصورت کاذب بالا می برد وی، زود خوابیدن، دیروقت نخوردن شام ، پر کردن کیف کودک با مواد مغذی قبل از رفتن به مدرسه و تحت کنترل قرار دادن تغدیه وی توسط والدین را از مهم ترین راهکارها جهت جلوگیری از بی اشتهایی وسیری کاذب کودکان عنوان کرد. نادری گفت: انواع غلات بوداده، بیسکویت ساده و کلوچه های خانگی ، انواع میوه های تازه و خشک، آب میوه های طبیعی ، انواع ساندویچهای خانگی مانند نان و پنیر و سبزی و غیره و حبوبات بو داده از مناسب ترین میان وعده ها برای کودکان محسوب می شود. این کارشناس تغذیه افزود: همچنین براساس تحقیقات انجام شده نوشیدن آب در زنک تفریح برای کارایی ذهنی و جسمی کودکان بسیار مفید است و دانش آموزان باید نوشیدن یک لیوان آب در زنگهای تفریح را در برنامه روزانه خویش قرار دهند. پزشکان توصیه می کنند میان وعده ها را از هر 4 گروه اصلی غذایی (گروه شیر و لبنیات، گروه نان وغلات، گروه گوشت، حبوبات، تخم مرغ و مغزها، گروه میوه ها و گروه سبزیها ) انتخاب کنند تا تنوع و تعادل در رژیم غذایی کودک ایجاد شده و بخشی از مواد مغذی مورد نیاز او از این طریق تامین گردد. 7450/567/587
۰ نفر