اهمیت و شناخت قرنطینه نباتی
#
تهران بزرک، خبرگزاری جمهوری اسلامی 22/04/83
داخلی.اقتصادی.قرنطینه نباتی.
تاقرن گذشته تولید و مبادله گیاهان و فرآورده های آن تابع اصول و مقررات
بهداشتی نبود و مبادله به شکل نامحدود و بدون مانعی انجام می شد.
پیشرفت تمدن و توسعه روابط بین المللی و تکمیل وسایل ارتباطی و حمل و
نقل سبب شد آفات امراض بذر علف های هرز و غیره همراه با اندام های مختلف
گیاهی به سهولت از نقطه ای به نقطه دیگر جهان انتقال یابد و زیان های قابل
توجهی به تولیدات کشاورزی وارد سازند.
اهمیت اقتصادی این آفات به حدی بوده که موجب شد مقررات خاص قرنطینه ای
برای واردات و صادرات محصولات کشاورزی وضع شود زیرا گیاهان بومی حساسیت و
استعداد بیشتری نسبت به آفات و بیماری های وارد شده دارند.
این محل ها عاری از دشمنان طبیعی برای آفات وارداتی است بنابراین در
محیط مناسب و مساعد می توانند به سهولت رشد نموده و خسارت غیرقابل جبرانی
به محصولات زراعی و باغی وارد نمایند.
واژه قرنطینه از یک لغت ایتالیایی "QUARANTINE" به معنی چهل گرفته شده
است که در قرون وسطی در بندر ونیز و سایر بنادر ایتالیا برای جلوگیری از
ورود و سرایت برخی از بیماری های ساری، و با و طاعون در مورد کشتی های
حامل مسافر اعمال می شد.
در چارچوب این مقررات به مدت چهل روزتاحصول اطمینان از عدم آلودگی
مسافران کشتی به بیماری ـهای مسری آنان را از تماس با مردم ساحل برحذر
می داشتند.
قرنطینه نباتی به سه صورت انسانی، دامی و گیاهی است که قرنطینه انسانی
برای جلوگیری از ورود و اشاعه بیماری های مسری در انسان و قرنطینه دامی
برای جلوگیری از خسارت آفات و بیماری های مسری در حیوانات است.
قرنطینه گیاهی برای جلوگیری از ورود آفات و بیماری های گیاهی غیر بومی
و بسیار خطرناک است و درجهان بر برقراری قانون و مقررات متناسب با موازین
بین المللی و تجارت جهانی با درنظر گرفتن آخرین تحقیقات به عمل آمده و
اطلاعات موجود در مورد آفات و بیماری های قرنطینه ای و خطرناک مناطق انتشار
آنها در جهان میزبان ها و راه های عملی جلوگیری از ورود و انتشار این
عوامل خسارت زا استوار است.
یک کارشناس حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان تهران گفت: قرنطینه
گیاهی به دو صورت خارجی و داخلی است که وظیفه قرنطینه خارجی جلوگیری از
ورود و اشاعه آفات و بیماری های گیاهی به داخل کشور از طریق بازرسی،
نظارت و ضدعفونی است.
" مهناز معیار نعیمی " افزود: قرنطینه داخلی گیاهی شامل تامین بهداشت
نباتی در داخل کشور برای جلوگیری از انتشار و اشاعه آفات بیماری ها از
نقطه ای به نقطه دیگر با استفاده از پست های قرنطینه ای در مبادی مناطق در
معرض خطر است.
وی، شرایط قرنطینه ای شدن یک آفت را شرایط محیطی مناسب، وجود گیاهان
میزبان حساس، عدم وجود دشمنان طبیعی با کارایی بالا و گیاه میزبان از اهمیت
اقتصادی زیادی برخوردار باشد ذکر کرد.
این کارشناس تصریح کرد: هنگامی که تمام شرایط یاد شده فراهم باشد و تا
زمانیکه آفت وارد کشور نشده و یا تازه وارد شده اما هنوز انتشار بسیار
محدودی داشته است آفت مزبور از عوامل قرنطینه خارجی محسوب می شود.
وی خاطرنشان کرد: قانون و مقررات گیاهی توسط مقامات مربوطه تنظیم و
به وسیله پارلمان یا دولت تصویب و به مرحله اجرا گذاشته می شود.
به گفته وی، این مقررات تولید و داد و ستد محصولات گیاهی را تحت کنترل
و بازرسی بهداشتی قرار داده و آن را مقید به شرایط خاصی می سازد که هدف
نهایی آن تامین بهداشت گیاهی و حفاظت محصولات کشاورزی در برابر ورود و
خسارات آفاتی است.
نعیمی، شرایط لازم در قرنطینه نباتی را ممنوعیت ورود و محدودیت واردات
ذکر کرد و افزود: ممنوعیت ورود شامل تدابیری است که در قوانین قرنطینه به
منظور جلوگیری از ورود و انتشار برخی از آفات خطرناک پیش بینی می شود.
وی اظهارداشت: محدودیت در واردات شامل رعایت شرایط تشریفاتی است که در
وارد کردن گیاه و قسمت های مختلف گیاهی استفاده می شود.
این کارشناس تاکید کرد : اجازه قبلی از سازمان حفظ نباتات وارائه
گواهینامه بهداشت نباتی باید در واردات گیاه از بنادر و سرحدات مشخص در
نظر گرفته شود.
وی خاطرنشان کرد: برای جلوگیری از ورود آفات موجود در خاک به تشخیص
سازمان حفظ نباتات ورود هرگونه خاک زراعتی، گلدانی، خاک رس وشن به تنهایی
و یا همراه با قسمت های نباتی ممنوع است.
تهرام/2810/683م ا/07