۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۱، ۱۷:۳۸
کد خبر: 80134326
T T
۰ نفر

ابتلا به بيماري عفوني در اثر آندوسكوپي گزارش نشده است

۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۱، ۱۷:۳۸
کد خبر: 80134326
ابتلا به بيماري عفوني در اثر آندوسكوپي گزارش نشده است

استان تهران - به دنبال انتشار گزارش هايي مبني بر ابتلا برخي بيماراني كه از آندوسكوپي استفاده كردند، دبير هيئت عالي انتظامي نظام پزشكي گفت: هيچ موردي از ابتلا به بيماري هاي عفوني به علت استفاده از آندوسكوپي تاكنون گزارش نشده است.

دكتر 'ایرج خسرونیا' روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از هر 10 هزار نفر یك نفر ممكن است بر اثر ضدعفونی نكردن صحیح وسایل آندوسكوپی به بیماری های عفونی مبتلا شود.

اخیرا گزارش های تایید نشده ای مبنی بر ابتلای برخی افراد از طریق آندسكوپی به بیماری های ویروسی مانند انواع هپاتیت و اچ ای وی منتشر شده است.

وی اظهار داشت: استفاده از آندوسكوپی می تواند عوارضی همچون ایجاد سوراخ در معده و روده، زخم و خونریزی را به دنبال داشته باشد.

رییس هیئت مدیره جامعه پزشكان متخصص داخلی ایران گفت: برای انجام آندوسكوپی از پنس های یكبار مصرف (كه به صورت خودكار پس از یكبار استفاده قفل می شود) و چند بار مصرف استفاده می شود.

خسرونیا افزود: از آنجا كه استفاده از پنس های یكبار مصرف هزینه زیادی را بر پزشكان متحمل می شود، در ایران اغلب از پنس های چند بار مصرف استفاده می شود.

وی با بیان اینكه در هر بار مصرف، پنس ها با استفاده از مایعات ضد عفونی كننده به خوبی ضد عفونی شده و بعد مورد استفاده قرار می گیرد، ادامه داد: بر این اساس امكان انتقال بیماری از این طریق نیز در صورت ضدعفونی صحیح غیر ممكن است.

خسرونیا یادآور شد: از آندوسكوپی برای تشخیص بیماری هایی همچون سرطان معده، زخم و ورم معده استفاده می شود.

این در حالی است كه یكی از شرایط اهدای خون عدم انجام آندوسكوپی در ماه های اخیر است كه البته این امر به منظور حفظ سلامت دریافت كنندگان خون انجام می شود.

دكتر 'مجید مسلمی' معاون اداره كل انتقال خون استان تهران در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: سلامت بیماری كه خون را دریافت می كند و سلامت فرد اهدا كننده در اهدای خون از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

وی با بیان اینكه مشاوره پزشكی یكی از اركان مهم به منظور حفظ سلامت خون است، افزود: عدم ابتلای اهدا كنندگان به بیماری های ویروسی برای اهدای خون ضروری است.

وی اظهار داشت: از آنجا كه این بیماری ها دارای دوره پنجره هستند به این معنا كه ویروس به طریقی وارد خون شده اما هنوز تكنیك های آزمایشگاهی نمی توانند در این فاصله آن را تشخیص دهند، راه هایی كه امكان انتقال ویروس از طریق آنها وجود دارد مد نظر قرار گرفته و جزو شرایط اهدای خون منظور می شود.

معاون اداره كل انتقال خون استان تهران افزود: از جمله این موارد عدم انجام آندوسكوپی در 12ماه گذشته توسط فرد اهدا كننده است به خصوص اگر با برداشتن بیوپسی از بافت همراه باشد.

مسلمی گفت: با توجه به اینكه قسمتی از وسایل آندوسكوپی یكبار مصرف نیست و در بین بیماران مشترك مصرف می شود، در موارد معدود این امكان وجود دارد كه شرایط استریل به روش صحیح انجام نشده باشد.

وی یادآور شد: بر همین اساس، چون امكان انتقال بیماری در صورت عدم استریل صحیح وجود دارد، در بسیاری از مراكز انتقال خون در دنیا آندوسكوپی به عنوان یكی از ریسك فاكتورهای انتقال ویروس مطرح است.

دكتر 'بهزاد بیژنی' عضو انجمن بیماری های عفونی ایران نیز در این خصوص گفت: در صورتی كه دستگاه آندوسكوپی پس از هر بار مصرف ضد عفونی نشود، می تواند منجر به انتقال بیماری های هپاتیت 'C و B ' و قارچی از فرد مبتلا به فرد سالم شود.

وی اظهار داشت: بیماری هپاتیت و بیماری های قارچی همچون قارچ 'كاندیداز' دهان و مری از طریق ترشحات منتقل می شود.

بیژنی با بیان اینكه قارچ 'كاندیداز' در افراد دچار نقص ایمنی منجر به بروز عفونت های قارچی می شود، افزود: با ضد عفونی كردن دستگاه آندوسكوپی پس از هر بار مصرف، هیچ ویروسی قابل انتقال نخواهد بود.

وی گفت: برای پیشگیری از انتقال بیماری های عفونی نباید تراكم بیمار و عجله پزشكان برای انجام سریع تر معاینه بیماران، مانع از شستشو و ضد عفونی كامل دستگاه آندوسكوپی توسط پزشك شود.

بیژنی افزود: طبق دستوالعمل های بهداشتی و كنترل عفونت، كلیه ابزارهایی كه با بافت و خون بیماران در تماس هستند، لازم است یا قابل استریل شدن باشد و یا از نوع یكبار مصرف استفاده شود.

وی یادآور شد: دستگاه آندوسكوپی لازم است در مدت زمان 10 تا 15 دقیقه با توجه به نوع محلول ضدعفونی شود تا امكان هرگونه بیماری زایی از طریق استفاده از این دستگاه از بین برود.

بر این اساس، از آنجا كه حفظ سلامت شهروندان در حین درمان و تشخیص بیماری بر عهده پزشكانی است كه در این خصوص قسم یاد كرده اند، باید هر گونه گزارشی مبنی بر ابتلا به بیماری های ویروسی و عفونی از طریق آندوسكوپی انتشار یابد تا بیماران ملزم به پرداخت هزینه كم كاری برخی پزشكان كه گاه نیز جبران ناپذیر است، نشوند.

تهرام/1391 /1396
۰ نفر