برخورد جدي با متجاوزان حريم بناهاي تاريخي دربخش كجور نوشهرضروري است

نوشهر - شماري ازمسوولان و كارشناسان با ابراز نگراني از روند روزافزون تخريب آثار تاريخي در بخش ' كجور ' شهرستان نوشهر ، خواستار برخورد جدي متوليان امر با اين معضل شدند.

آنان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاكید كردند كه مجموعه های تاریخی و فرهنگی در هرمنطقه شناسنامه و هویت تاریخی و ملی آن منطقه محسوب می شود و باید به منظور حفظ این مجموعه های تاریخی بر جای مانده از دوره های گذشته ، نظارت بیشتری از سوی متولیان امر صورت گیرد.

بخشدار كجور با اشاره به این كه بیشترین آثار تاریخی شاخص شهرستان نوشهر در این بخش ییلاقی و كوهستانی قرار دارد ، گفت : متاسفانه روز به روز شاهد تخریب آثار تاریخی در این منطقه هستیم كه باید مسوولان نهادهای مرتبط در جهت پیشگیری و تقابل با متجاوزان به حریم بناهای تاریخی تدابیر ویژه ای اتخاذ كنند.

' سیدنادر موسوی زاده ' در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از بنای آرامگاه امامزاده طاهر مطهر در روستای ' هزارخال ' و بنای دبیر صالحانی در روستای ' صالحان ' به عنوان دو اثر تاریخی بخش كجور یاد كرد و افزود : این بناهای تاریخی مربوط به سال 829 هجری قمری و متعلق به دوره تیموریان و جزء قدیمی ترین بناهای احداث شده در این بخش است.

وی استقرار نمایندگی اداره میراث فرهنگی در این بخش را ضروری دانست و ادامه داد : با استقرار این نهاد و حضور بموقع نیروهای یگان حفاظت از میراث فرهنگی ، به طور قطع دیگر شاهد دخل و تصرف آثار تاریخی از سوی عده ای از افراد سود جو و متجاوز در منطقه نخواهیم بود.

موسوی زاده اظهار داشت : در این زمینه مكاتبات متعددی با مسوولان نهادهای مرتبط صورت گرفت كه تاكنون این پیگیری ها نتیجه بخش نبوده است.

كجور نام منطقه ای از تبرستان (مازندران كنونی) است كه در دوره های گذشته 'رویان ' نام داشت. این منطقه قصبه مركزی دهستان بلده در بخش مركزی شهرستان نوشهر است.

در سال 740 هجری برابر با 1240 میلادی ، استاندار وقت ، ' جلال الدوله اسكندربن زیاد' شروع به تجدید بنای قلعه شهر كجور كرد و به دلیل این كه این شهر در زمان تاخت و تاز مغول ها خراب و ویران شد ، قلعه شهر در این منطقه احداث شد.

این بخش با جمعیت دستكم 19 هزار نفر در قالب 68 روستا در فاصله 75 كیلومتری جنوب شرقی نوشهر واقع است.

شهردار شهر گردشگرپذیر 'پول' ، مركز بخش كجور نیز گفت : با توجه به تعداد زیاد بناهای تاریخی در این بخش و تخریب این آثار ازسوی عده ای از افراد سودجو و متخلف ، كم توجهی مسوولان نهادهای مرتبط در جهت حفاظت ، حراست و نظارت بر این آثار جای تامل دارد.

' اسدالله زالپولی ' در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ، ساخت موزه آثار باستانی و ملی در این بخش را ضروری دانست و افزود : در هر صورت مسوولان باید آثار برجای مانده در این منطقه را شناسایی كرده و سپس نسبت به جمع آوری این آثار و قرار دادن آنها در چنین موزه ای اقدام كنند.

رییس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری چالوس و نوشهر ، كمبود امكانات ، تجهیزات و نیروی انسانی را مهم ترین مشكل در جهت حفاظت از آثار تاریخی بخش كجور برشمرد.

' سیدعلی اصغر موسوی ' گفت : امروز با توجه به این كه بیشترین آثار تاریخی در مناطق ییلاقی و كوهستانی شهرستان های نوشهر و چالوس ، بویژه در بخش كجور قرار دارد ، یگان حفاظت از میراث فرهنگی با كم ترین امكانات از این آثار حفاظت و مراقبت می كنند.

وی داشتن وسایل نقلیه ، چادر ، كیسه خواب و دوربین را جزء حداقل امكانات نیروهای حفاظت از میراث فرهنگی منطقه دانست و افزود : متاسفانه این نیروها فاقد این امكانات هستند.

او ادامه داد : در این زمینه رایزنی و پیگری های مستمری با مسوولان نهادهای مرتبط صورت گرفت كه تاكنون نتیجه ای نداشته است.

' جواد رجبی ' ، سرپرست یگان حفاظت از میراث فرهنگی نوشهر و چالوس نیز گفت : بناهای تاریخی فراوانی مربوط به قبل از میلاد در این بخش وجود دارد كه حفاظت و مرمت این بناها با افزایش تعداد نیروی انسانی و امكانات و تجهیزات پیشرفته ممكن خواهد بود.

وی افزود : اگر چه در چند سال اخیر با استقرار پایگاه پژوهشی در روستای تاریخی

' كندلوس ' ، اقداماتی در این زمینه صورت گرفت ، اما سرانجام این پایگاه به شهر نوشهر انتقال داده شد.

رجبی شمار نیروهای مشغول فعالیت در این یگان را ناكافی دانست و گفت : در حال حاضر پنج نیروی حفاظتی مسوولیت حفاظت از بناهای تاریخی بیش از 200 روستای مناطق ییلاقی و كوهستانی شامل كجور ، كلاردشت ، مرزن آباد و حوزه بخش مركزی شهرستان های نوشهر و چالوس را برعهده دارند.

وی افزود : در سال جاری شاهد چندین مورد دخل و تصرف در حریم بناهای تاریخی در بخش كجور بوده ایم كه در این ارتباط شماری از افراد متخلف دستگیر و پس از تشكیل پرونده به مقامات قضایی معرفی شدند.

شهرستان نوشهر با بیش از 90 اثر تاریخی در غرب مازندران واقع است.ك/4

624/1654