'ناظر یادگاری'روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با اشاره به صدور 4.2 میلیون كیلووات ساعت برق در روز به افغانستان، افزود: این كشور روزانه حدود 53 میلیون كیلووات ساعت برق تولید میكند كه 47 میلیون كیلووات ساعت آن به مصرف داخلی می رسد.
وی به چگونگی توافق این كشور با افغانستان برای صدور برق اشاره كرد و اظهار داشت: در نیمه اول سال جاری میلادی بیش از 190 میلیون كیلووات ساعت برق از نیروگاه 'سنگ توده 1' به منطقه پل خمری افغانستان صادر شده است.
وی یادآور شد: صدور برق از نیروگاه برق آبی'سنگ توده 2 ' تاجیكستان به 'پل خمری' افغانستان آبان ماه سال گذشته با حضور نخست وزیر تاجیكستان و معاون رییس جمهوری افغانستان آغاز شده بود.
این خط انتقال برق 220 كیلوواتی كه دارای 118 كیلومتر طول در تاجیكستان و 163 كیلومتر طول در افغانستان است، به تاجیكستان امكان می دهد كه هر سال در فصل گرما 300 مگاوات برق تولیدی مازاد برنیاز خود را به افغانستان صادر كند.
'یادگاری ' با بیان آنكه افزایش صدور برق به افغانستان درپی ساخت خطوط جدید انتقال برق بین این كشورها امكان پذیر شده، تصریح كرد:صادرات برق در چارچوب قرارداد امضا شده میان مسوولان دو كشور در سال 2008 صورت می گیرد و امكان افزایش صدور برق بیش از ارقام قید شده در قرارداد نیز وجود دارد.
به گفته وی، بارش شدید باران و جاری شدن سیل در مسیر خط انتقال برق سنگ توده - پل خمری و وارد شدن خسارت به خطوط انتقال در نیمه اول اردیبهشت ماه امسال سبب شد صدور برق تاجیكستان به افغانستان بیش از یك ماه قطع شود.
'امامعلی رحمان'رییس جمهوری تاجیكستان در دیدار با 'حامد كرزی' رییس جمهوری افغانستان در دوشنبه در نوروز گذشته گفته بود این كشور امسال صدور برق به افغانستان را تا حدود 700 مگاوات افزایش خواهد داد.
افغانستان هم اكنون بخشی از برق مورد نیاز خود را از ازبكستان خریداری می كند و تركمنستان نیز مشغول احداث یك خط فشار قوی 500 كیلوواتی برای صدور برق به كابل است.
درصورتی كه تاجیكستان نتواند نارسایی های موجود در صدور برق به افغانستان را برطرف كند، كشورهای افغانستان و پاكستان برق مورد نیاز خود را از كشورهای غنی از انرژی نظیر ازبكستان و تركمنستان تامین خواهند كرد.
با وجود ادامه احداث نیروگاه های بزرگ، متوسط و كوچك در تاجیكستان، كمبود برق مورد نیاز در فصل سرما برای این كشور نگران كننده است، بطوری كه برخی از نواحی این كشور هر ساله در فصل زمستان تنها كمتر از 10 ساعت در روز برق دارند.
كارشناسان پیش بینی می كنند با بهره برداری كامل از توربین شماره دو نیروگاه برق آبی سنگ توده 2 تا پایان سال جاری بخشی از نارسایی های تامین برق تاجیكستان برطرف شود ،اما با توجه به نیاز 3 میلیارد كیلووات ساعتی این كشور در زمستان و توان تولید حدود یك میلیارد كیلووات ساعتی این نیروگاه، مشكلات همچنان باقی خواهد ماند.
كارشناسان تنها راه حل جبران كاهش تولید برق تاجیكستان را ساخت و تكمیل هرچه سریعتر نیروگاه برق آبی 'راغون' می دانند.
اجرای این پروژه به علت محدودیت بانك جهانی و مخالفت ازبكستان فعلا متوقف شده است.
آساق**ه.ص**1558**5981
دوشنبه - مسوول دفتر مطبوعاتي شركت برق تاجيكستان اعلام كرد: اين كشور از اواخر ارديبهشت ماه امسال تاكنون،حدود 400 ميليون كيلووات ساعت برق به افغانستان، يكي از مشتريان اصلي برق اين كشور، صادر كرده است.