۱۷ آبان ۱۳۹۱، ۱۵:۳۰
کد خبر: 80404812
T T
۰ نفر
دوازدهمين مجمع عمومي اتاق صنايع و بازرگاني اكو به رياست ايران در آنكارا برگزار شد

آنكارا - دوازدهمين مجمع عمومي اتاق صنايع و بازرگاني اكو و هفدهمين جلسه هيات مديره اين اتاق روز چهارشنبه در آنكارا به رياست 'محمد نهاونديان' رييس اتاق صنايع و بازرگاني اكو و نمايندگان كشورهاي عضو اكو شروع بكار كرد.

به گزارش ایرنا، این نشست با تلاوت آیاتی از كلام الله مجید به میزبانی 'رفعت حصارجیكلی اوغلو' رییس اتحادیه اتاقها و بورسهای تركیه و معاون اتاق صنایع و بازرگانی اكو در محل ساختمان این اتحادیه برگزار شد.

'جودت یلماز' وزیر توسعه تركیه نیز به نمایندگی از دولت آنكارا در این نشست حضور یافت.

نهاوندیان طی سخنانی با تشكر از حضور وزیر تركیه ای و میزبانی اتحادیه اتاقها و بورسهای تركیه، بر اهمیت این اتاق در همگرایی و مشاركت دادن بخش های خصوصی كشورهای عضو اكو تاكید كرد و خواهان مشاركت فعال اعضای اكو برای تحقق اهداف و وظایف اتاق صنایع و بازرگانی این سازمان شد.

او با تاكید بر اینكه قرن بیست و یكم قرن آسیا در اقتصاد جهانی خواهد بود، گفت: اكو در یكی از راهبردی ترین منطقه آسیا قرار دارد و انتظار است كه این سازمان مهم منطقه ای با استفاده از فرصت های محوری شدن آسیا در اقتصاد جهانی، نقش آفرینی بیشتری در تجارت منطقه ای و بین المللی داشته باشد.

رییس اتاق رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و كشاورزی ایران با اشاره به نشست سران اكو در باكو كه ماه گذشته با حضور رییس جمهوری كشورمان برگزار شد، گفت: در این نشست در خصوص پیشبرد اهداف اكو بحثهایی به عمل آمد و وی در نشست وزیران خارجه اكو طی یك سخنرانی بر لزوم تسهیل در تجارت درون سازمانی و در میان گذاشتن اراده سیاسی كشورهای عضو در این جهت تاكید كرد.

نهاوندیان دیركرد در رفع موانع بر سر راه فعالیت كارآفرینان اكو و حل مشكل روادید بین كشورهای عضو اكو را، مغایر با اهداف این سازمان خواند و بر تسریع در این امر اشاره كرد و گفت: روشن است كه طرح های كلان در اكو تنها با همكاری و هم صدایی همه كشورهای اكو مسیر خواهد شد.

رییس اتاق صنایع و بازرگانی اكو در ادامه سخنان خود خواهان به حركت درآمدن ظرفیتهای بالقوه این سازمان در بخشهای مختلف به ویژه انرژی و حمل و نقل با فعال سازی بخشهای خصوصی شد و گفت: در دوره اخیر به رغم فرایند روبه كاهش در تجارت جهانی، فرایند روبه رشد آرام ولی با ثباتی در تجارت درون سازمانی اكو به چشم می خورد كه خوشحال كننده و امیدوار كننده است.

نهاوندیان، بانكداری، حمل و نقل و بیمه را از زمینه های همكاریهای موفق در اكو خواند و گفت: ولی این پیشرفتها كافی نیست وكار و تلاش زیادی را می طلبد و باید در زمینه های دیگر به ویژه توریسم و سازماندهی همایش بیشتر كارآفرینان و فعال سازی هرچه بیشتر بخشهای خصوصی كار شود.

او به انرژی به عنوان یكی از پتانسیل های مهم همكاری در اكو اشاره كرد و گفت: صرفا توسعه تجارت در زمینه انرژی نمی تواند پویایی داشته باشد و باید طرحهای مشتركی در زمینه های صنایع نفت، گاز، پتروشیمی فراهم شود.

نهاوندیان موافقتنامه تجارت ترجیحی اكو (اكوتا) را فرصت و ابزار بسیار مهمی برای توسعه تجارت درون سازمانی ارزیابی كرد و خواستار پیوستن دیگر كشورهای عضو به این پیمان شد.

حصارجیكلی اوغلو نیز طی سخنانی 'همكاری' را رمز و كلید 'توسعه' در كشورهای عضو اكو دانست و گفت: اكو به رغم اینكه شش درصد جمعیت جهان را در بردارد، سهمی برابر دو درصد از تجارت جهانی را بخود اختصاص داده است. تجارت اكو با دنیا در حدود 850 میلیارد دلار در سال است كه فقط هفت درصد آن بین اعضای اكو صورت می گیرد و این رنج آور است.

او با اشاره به اینكه اتحادیه اروپا، بیش از 70 درصد تجارت خود با خارج با اعضای اتحادیه انجام می دهد، گفت: متاسفانه اكو نتوانسته است طی سالها، نسبت تجارت درون سازمانی خودرا حتی به 10 درصد برساند.

معاون اتاق صنایع و بازرگانی اكو اجرایی شدن اكوتا از اول سال آتی میلادی را حایز اهمیت دانست و گفت: از پنج كشوری كه هنوز به اكوتا نپیوسته اند، می خواهیم هرچه زودتر به این پیمان ملحق شوند.

او با تاكید بر اینكه مساله اصلی اكو باید همكاری باشد، گفت: عبور از موقعیت كشورهای درحال رشد به موقعیت كشورهای مرفه تنها در سایه همكاری و همدلی صمیمی بین اعضای اكو و با به حركت درآوردن هوشمندانه ظرفیتها و توانی های اكو میسر خواهد شد.

رییس اتحادیه اتاقها و بورسهای تركیه پیشنهاد تشكیل یك نهاد داوری بین المللی در درون اكو را ارائه كرد و گفت: داشتن چنین سازوكاری برای تسریع در رفع موانع و مشكلات احتمالی بر سر راه توسعه همكاریهای درون سازمانی اكو، حایز اهمیت است و از كشورها می خواهیم كه اراده سیاسی خودرا در جهت تشكیل چنین نهادی در میان بگذارند.

حصارجیكلی اوغلو با اشاره به راه اندازی قطار كانتینری بین ایران، تركیه و پاكستان در چارچوب اكو گفت: احیای جاده ابریشم می تواند نقش اكو را در تجارت ترانزیتی جهان بسیار برجسته سازد.

جودت یلماز وزیر تجارت تركیه نیز طی سخنانی با تاكید بر اینكه در دنیای امروز روابط بین كشورها صرفا با رابطه دولتی برقرار نمی شود، گفت: بخش خصوصی نگاه عملگرا و ساده به روابط دارد و در توسعه همكاریهای اقتصادی و تجاری می تواند نقش پیشرو و راهنمای دولت ها باشد.

او با تقدیر از كاركرد اتاق صنایع و بازرگانی اكو بر لزوم افزایش همایش ها بین نهادهای بخش خصوصی با سازماندهی این اتاق تاكید و پیشنهاد كرد كه اتاق دارای یك دبیرخانه دائمی باشد.

وزیر توسعه تركیه گفت: اكو 10 عضو دارد ولی همه كشورهای عضو مشاركت پویا و فعالی در آن ندارند كه باید مشوق آنها بود.

او اكو را در قلب اورسیا تعریف كرد و افزود: منابع زیرزمینی غنی، راههای ارتباطی مهم از امتیازات ویژه اكو است كه باید هوشمندانه راه استفاده از آن را در جهت توسعه و رفاه منطقه ای بیابیم.

جودت یلماز با اشاره به قرارداد اكوتا، گفت: موضوع گردش آزاد كالا، سرمایه و خدمات، اطلاعات و فناوری را باید هرچه زودتر در درون اكو عملی ساخته و با ارائه تضمین های لازم و بستر سرمایه گذاری مناسب، راه مشاركت فعال و گسترده بخشهای خصوصی را در همكاری های صنعتی و تجاری درون سازمانی هموار كنیم.

او در ادامه با اشاره به توسعه تجارت تركیه با كشورهای اكو و اهداف توسعه اقتصادی تركیه در سال 2023 یكصدمین سال تاسیس جمهوری تركیه گفت: تركیه می خواهد همسو با همسایگانش و در راس آن با ایران به رشد و توسعه و پویایی دست یافته و برای ارتقای اهمیت اكو در منطقه تلاش كند.

در نشست های امروز قرار است اهداف اتاق و تحقق تصمیمات نشست های پیشین بحث شود و چشم انداز آتی این اتاق مورد بررسی قرار گیرد.

روز گذشته نیز كمیته مهم صنعت و سرمایه گذاری اكو و كمیته حمل و نقل این سازمان تشكیل شد.

جمهوری اسلامی ایران با نقش مدیریتی و اجرایی گسترده در این نهادها، با هیاتهای كارشناسی و مسوول حضور فعالی در این نشست ها دارد.

پیشینه تاسیس سازمان همكاریهای اقتصادی (اكو) به سال 1962 باز می گردد كه سه كشور ایران، تركیه و پاكستان 'سازمان همكاری های منطقه ای برای توسعه' (RCD) را تاسیس نمودند كه تا سال 1979 فعالیت كرد.در سال 1979 با وقوع انقلاب اسلامی ایران فعالیتهای این سازمان متوقف شد تا اینكه در سال 1985 با همكاری ایران، پاكستان و تركیه سازمان همكاریهای اقتصادی (اكو) پایه گذاری و در سال 1992 با پیوستن كشورهای ازبكستان،جمهوری آذزبایجان،قزاقستان، قرقیزستان، تركمنستان ،تاجیكستان و افغانستان تعداد كشورهای عضو به 10 رسید. اتاق بازرگانی وصنعت اكو بعنوان نماینده سازمان همكاریهای اقتصادی (اكو) در بخش خصوصی بر اساس ماده 30 عهد نامه ازمیر وبدنبال تفاهمنامه چهارم آوریل 1990 توسط اتاق های بازرگانی ایران- تركیه و پاكستان تاسیس شد.

بر اساس توافق اتاقهای بازرگانی كشورهای موسس كمیته ملی اتاق اكو در هر یك از كشورها تاسیس و دبیرخانه اتاق اكو هر دوسال یكبار بصورت چرخشی بین اتاقهای كشورهای عضو اداره خواهد شد.

خاورم/2011**230 **1446