۲۵ آذر ۱۳۹۱، ۱۰:۴۹
کد خبر: 80456276
T T
۰ نفر
اختلالات رواني ، ايپدمي خاموش زير سايه شهرنشيني

تهران - شهرنشيني و پيشرفت تمدن امروز، دگرگوني روابط اجتماعي، فشارهاي جسمي و رواني ناشي از كار، ترافيك، آلودگي هوا و غيره سبب افزايش اختلالات رواني در سطوح مختلف جامعه در سراسر كشور شده است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، اختلالات روانی همراه با استرس، اضطراب، نگرانی، به هم خوردن تعادل جسمی و غیره در زندگی شهری بیداد می كند.

رشد شهرنشینی، مشكلات ناشی از بی عدالتی و تبعیض در محیط كار و زندگی با رشد فزاینده اعمال خشونت آمیز در شهرها نیز سبب ایجاد ترس و فشارهای روانی شده كه به سلامت و بهداشت روانی انسان لطمه می زند.

یك كارشناس علوم اعصاب و روان هشدار می دهد طی 9 سال اخیر آمار اختلالات روانی 60 درصد در كشور افزایش یافته است.

آمارهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی نیز نشان می دهد، هم اكنون شیوع ابتلا به بیماریهای روانی به بیش از 34 درصد در كشور رسیده است.

كارشناسان علوم اعصاب و روان بر این باورند سكونت در محله های شلوغ و پرجمعیت ترافیك سنگین در راه خانه و محیط كار، استرس زا هستند و فشارهای روانی سلامت جسم و روان را ایجاد می كنند.

'مهناز گودرزی' متخصص علوم اعصاب و روان در این زمینه به خبرنگار ما گفت: متاسفانه زندگی مردم در شهرها بویژه كلانشهرها اكثریت آنان را مبتلا به اختلالات روانی كرده است.

وی افزود: اختلالات روانی به اشكال مختلف از جمله افزایش ضربان قلب، اختلال در تنفس، گوارش و احساس دردهای استخوانی و جسمی ظاهر می شود.

گودرزی با بیان اینكه اختلالات روانی با وضعیت تأهل، رضایت از شغل، وضعیت مسكن، تحصیلات، تعادل بین میزان درآمد و هزینه زندگی در ارتباط است، اظهار داشت: فشارهای عصبی، فكری و عاطفی، بی جهت دلشوره داشتن، احساس درد در ناحیه قلب، گردن، سینه ، كتف و دست یا پا، زود به گریه افتادن، احساس تنهایی و غمگین بودن، احساس خستگی و كوفتگی در عضلات برخی از علائم اختلالات روانی است.

به گفته وی، بدخوابی، دیر به خواب رفتن و كم خوابی، مشكل تصمیم گرفتن، كرخ شدن قسمتهایی از بدن و عضلات، نارضایتی از محیط كار و زندگی ،خودخوری كردن، بیقرار بودن، افسرده بودن، اضطراب داشتن، لرزش و پرش عضلانی داشتن از دیگر علایم اختلالات روانی هستند.

وی با اشاره به تفاوتهای فردی بین مردم و اینكه همه نشانه ها در یك نفر دیده نمی شود، افزود: در هر فردی تعدادی از این نشانه ها مشهود است و در جامعه شهری و صنعتی امروزی، اختلالات روانی بخشی از زندگی اكثریت مردم شده كه براثر تقابل انسان با محیط كار و زندگی پدید می آید.

این متخصص علوم اعصاب و روان تصریح كرد: ضروری است مردم هر دو ماه یكبار به متخصص علوم اعصاب و روان، روانپزشك و یا روانشناس مراجعه كرده و تمام حالات درونی خود را بیان كنند، در غیر اینصورت اختلالات روانی می تواند عاملی خطرناك برای برای بروز بیماریهایی خطرناك از جمله سرطانها شود.

'علی علاقبندراد'رییس انجمن روانپزشكي كودك و نوجوان نیز از شیوع 20 درصدی اختلالات روانی در افراد زیر 18 سال ایرانی خبر داد و گفت: شهرنشینی و دغدغه های والدین تاثیر بسیار مستقیم و منفی بر روح و روان كودكان و نوجوانان می گذارد.

وی افزود: این در حالی است كه آنان بزودی به بخش فعال جامعه خواهد پیوست و آینده سازان جامعه می شوند و اگر با استرس، پرخاشگری، عدم تعادلات روحی و روانی والدین و اطرافیان خود مواجه شوند، بیش از پیش خود دچار اختلالات روانی خواهند شد.

'مصطفی معین'رئیس كرسی یونسكو در ایران نیز در این زمینه گفت: بیش از 13 درصد از بار بیماری‌ها در سطح جهان مربوط به سلامت روان است و اختلال در خانواده، گسترش شهرنشینی و فرونی خواهی قدرتهای سلطه موجب افزایش این اختلالات در اغلب كشور های دنیا شده است.

آنچه ضروری است، باید آموزش مهارتهای زندگی در محیط های كار، مدرسه، دانشگاه و اماكن فرهنگی و اجتماعی به مردم در سایه شهرنشینی از طریق رسانه ها، سازمانهای مردم نهاد و دستگاههای دولتی افزایش یابد.

اجتمام (5)**9022**1558