۱۸ دی ۱۳۹۱، ۲۰:۱۴
کد خبر: 80490141
T T
۰ نفر
نخستين كنگره ملي سيد مرتضي علم الهدي درتنگستان بوشهر برگزار مي شود

بوشهر - امام جمعه شهر اهرم مركز شهرستان تنگستان استان بوشهر گفت: نخستين كنگره ملي مجتهد اهرمي معروف به سيد مرتضي علم الهدي رهبر انقلاب مشروطه در جنوب كشور اسفند ماه سال جاري در اين شهر برگزار مي شود.

به گزارش ایرنا، حجت الاسلام عیسی راستگو روز دوشنبه درجمع خبرنگاران افزود. معرفی عالم نستوه علامه سید مرتضی علم الهدی اهرمی به عنوان رهبر قیام مشروطه در جنوب كشور و رهبر قیام دینی دلیران تنگستان در مبارزه با استعمار و استبداد و سایر مفاخر، علما و مبارزان تنگستان ازمهم ترین اهداف بر گزاری این كنگره است.

وی اضافه كرد. قیام دلیران تنگستان همه برگرفته ازحكم وفتوی عالم مجاهد علم الهدی و آیت الله بلادی بوده است.

امام جمعه اهرم گفت: هم اكنون مزار سید مرتضی علم الهدی درامامزاده عبدالمهیمن شهر بوشهر قرار دارد كه به صورت متروكه است و نیاز دارد با توجه به نقش مهم این عالم مجاهد در انقلاب مشروطه و قیام رییسعلی دلواری علیه استعمار پیر انگلیس نسبت به مرمت و بازسازی آرمگاه این شخصیت بزرگ ملی اقدام شود.

وی گفت. كمیته های علمی، پژوهشی، اطلاع رسانی و مالی كنگره علی الهدی تشكیل شده و محورهای مقاله ها بنیاد ایران شناسی شعبه بوشهر تنظیم وبه چاب رسیده ودراختیار افكارعمومی قرارگرفته است.

امام جمعه اهرم ادامه داد: دراین كنگره درچهاربخش علمی، فرهنگی هنری، اسناد تاریخی و خاطره مقالاتی ارائه خواهد شد.

راستگو اضافه كرد: در حاشیه این كنگره از كتاب قرآن رمزدار سید مرتضی علم الهدی رونمایی و تصاویری ازعلما، مفاخر و مبارزان تنگستان درمبارزه با استعمار پیر انگلیس به نمایش گذاشته می شود.

وی افزود: سعی شده است كه دراین كنگره ازفرهیختگان نخبگان ومسوولان كشوری و استانی دعوت به عمل آید.

راستگو، ازامت حزب الله و ولایت مداراستان بوشهر بویژه شهرستان تنگستان خواست در برگزاری هر چه بهتر كنگره سید مرتضی علم الهدی اهرمی رهبرقیام دینی دلیران تنگستان كمك كنند.

وی گفت: علم الهدی اهرمی از شاگردان مرحوم ملا كاظم خراسانی بود كه بر پیكر سردار بزرگ جنوب شهید رییسعلی دلواری در روستای گورك نماز اقامه كرد.

هم اكنون خانه سید مرتضی علم الهدی اهرمی در شهر بوشهر به عنوان خانه مشروطیت انتخاب شده و در دست مرمت و بازسازی است.

در سال ۱۳۲۴ هجری قمری فرمان مشروطیت از سوی مظفرالدین شاه پذیرفته و صادر شد كه مورد استقبال آزادی خواهان بلوكات و نواحی ایالت فارس و بنادر جنوب قرار گرفت.

در دوره محمدعلی شاه كه حكومت مركزی با آزادی خواهی مردم به مبارزه پرداخت رهبری آزادی خواهان در بوشهر بر عهده سید مرتضی اهرمی(علم الهدی) بود.

وی به دنبال فتوای علما از جمله استاد خود آخوند خراسانی و با توصیه و مشورت آیت‌الله سید عبدالحسین لاری، ملا علی تنگستانی و دیگر علما و تجار بوشهر و استمداد از حكام محلی از جمله خالوحسین بردخونی، رییس عبدالحسین دشتی و رییسعلی دلواری با همراهی قوای دشتی، دشتستان و تنگستان در سال (۱۳۲۷ ه.ق/ ۱۹۰۹ میلادی) اقدام به خارج كردن نیروهای طرفدار محمدعلی شاه از بندر بوشهر كرد و امورات آن را به دست گرفت.

دولت انگلیس كه مخالف آزادی خواهان بود نیز به بهانه دفاع از خارجی‌ها و برای حفظ منافع خود در بوشهر نیروی نظامی پیاده كرد و 9 ماه شهر بوشهر در اختیار آزادی خواهان بود.

دو ماه پس از موفقیت وی، دولت مركزی احمدخان دریابیگی را برای سركوب سید مرتضی علم الهدی و آزادی خواهان به حكمرانی كل بنادر جنوب تعیین كرد كه وی با پراكنده كردن نیروهای مشروطه خواه شهر بوشهر را به كنترل نیروهای محمدعلی شاه در آورد.

سید مرتضی علم الهدی به كنسولگری انگلیس برده شد و به دنبال حساسیت مبارزان منطقه از جمله رییسعلی دلواری برای تسخیر بوشهر و آزادی سید، دریابیگی وی را به دستور محمدعلی شاه با كشتی به نجف تبعید كرد.

به علت این تبعید وی از مبارزات جنوب در جنگ جهانی اول دور شد و تا سال ۱۳۰۸ خورشیدی در قید حیات بوده است. ك/2

7202/539/681
۰ نفر