۷ بهمن ۱۳۹۱، ۱۰:۱۹
کد خبر: 80514688
T T
۰ نفر
الگوي سبك زندگي اسلامي، ضرورت هاي تحقق آن و راهكارها

رشت - سبك زندگي يكي از مولفه هاي فرهنگي هر جامعه است كه بايد متناسب با آداب و رسوم آن جامعه و آموزه هاي مختلف ديني و اجتماعي، الگويي صحيح از آن معرفي شود.

با توجه به اهمیت چگونگی زندگی در جامعه اسلامی و داشتن برنامه های مشخص در اسلام برای زندگی اجتماعی و رسیدن به تعالی مورد نظر انسان در این دین الهی، پرداختن به الگوهای زندگی براساس آموزه های اسلام این روزها یکی از دغدغه های مهمی است که با عنایت به تاکیدات رهبر فرزانه انقلاب بر ضرورت تبیین آن، باید مورد توجه جدی باشد.

در همین راستا، برخی صاحبنظران و اساتید دانشگاه، برنامه های راهبردی نیل به این مهم را در میزگرد خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز گیلان بیان کردند.



◄ سبک زندگی اسلامی و ضرورت حساسیت در فرهنگ عمومی

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان در این میزگرد گفت: حساس کردن فرهنگ عمومی یکی از راهکارهای رسیدن به این الگوست و در این زمینه باید تلاش های گسترده ای انجام گیرد و جامعه را نیز حساس کرد.

'حمید حاذق نیکرو' افزود: یکی از برنامه هایی که در ذیل پروژه جهانی سازی تعریف شده؛ ارائه سبک زندگی مورد نظر آمریکایی است تا از آن طریق، طرح های فرهنگی خود را مطابق با آن مدل، به جوامع تحمیل کند.

وی با اشاره به وجود دو نوع سبک زندگی غربی و اسلامی ادامه داد: آنچه در یک جامعه دینی و اسلامی مهم است اینکه باید با برنامه ریزی، اصلاح فرهنگ عمومی جامعه با توجه به ظرفیت های دین مبین اسلام برای ارائه الگوهای دینی زندگی صورت گیرد.

دبیر شورای فرهنگ عمومی استان گیلان تصریح کرد: این اصلاح را در سطوح مختلف می توان مطرح کرد که از فرد شروع می شود و تا موضوعات اجتماعی و کلان ساختاری را در برمی گیرد.

به گفته حاذق نیکرو؛ سبک زندگی بخش عظیمی از فرهنگ عمومی است که باید به آن توجهی جدی داشت.

معاون فرهنگی دانشگاه گیلان نیز در این زمینه معتقد است: سبک، بستر و زمینه ای است که براساس آن اعمال و کنش ها را سازماندهی می کنیم.

دکتر 'ایرج شاکری نیا' ادامه داد: در ریشه یابی سطح زندگی باید به این نکته توجه داشت که هر سبکی براساس یک چارچوب فلسفی بنا شده است.

وی یادآور شد: توجه به فرهنگ عمومی جامعه با توجه به فلسفه وجودی این فرهنگ، نقش مهمی در اصلاح ناهنجاری ها و دغدغه های فرهنگی دارد چراکه سبک زندگی با فرهنگ جامعه ارتباطی تنگاتنگ دارد.

مشاور استاندار و مدیرکل بانوان و خانواده استانداری گیلان نیز با اشاره به ضرورت های فرهنگ عمومی جامعه گفت: در رابطه با بررسی سبک زندگی، آسیب شناسی حرف اول را می زند زیرا سبک زندگی امروز جامعه ما با گذشته بسیار متفاوت است.

'طیبه بزرگی' ادامه داد: امروزه ما شاهد ورود فرهنگ های مختلفی در جامعه هستیم که با توجه به تفاوت های آن با نوع زندگی اسلامی، چالش ها و مشکلاتی را برای جامعه ایجاد کرده که در صورت عدم مدیریت این فرهنگ و اصلاح آن در جامعه، دچار آسیب های بسیاری خواهیم شد.

وی اظهار کرد: بانوان نیمی از پیکره جامعه را تشکیل می دهند که در کنار تحصیل و اشتغال، ستون خانه و مدیر آن بوده و این مدیریت در تغییر نگاه ها هم تاثیر بسزایی دارد.

بزرگی افزود: دایره نفوذ فرهنگ غرب از طریق تبلیغات گسترده، شامل طیف وسیعی از جامعه است به گونه ای که می توان آسیب های آن را در تغییر سبک زندگی برخی خانواده ها ، مشاهده کرد.

وی بیان داشت: این تغییرات با فرهنگ عمومی جامعه در ارتباط است که برای اصلاح آن باید برنامه ریزی کرد و به مردم زندگی و مهارت های آن را در چارچوب های تعریف شده دینی آموزش داد.



◄ سبک زندگی اسلامی و ضرورت های بازگشت به آن

معاون فرهنگی دانشگاه گیلان با تاکید بر لزوم بازگشت به سبک زندگی اسلامی اظهار کرد: دانشگاه ها نقش مهمی در ترویج سبک زندگی اسلامی در جامعه بویژه از طریق دانشجویان دارند.

دکتر شاکری نیا افزود: برای این منظور، باید کارگروه های سبک زندگی در مراکز آموزش عالی تشکیل شود زیرا فعالیت دانشگاه بی ارتباط با سبک زندگی مردم نیست و بسیاری از الگوها از دانشگاه تبلیغ می شود و اساتید ما نقش مهمی در ارائه شیوه های صحیح زندگی متناسب با آموزه های دینی دارند.

وی ادامه داد: اساتید دانشگاهی ما باید در کنار وظیفه آموزشی خود، در بخش های دیگر که آموزش های اجتماعی است، فعالیت کرده و دانشجویان را با سبک زندگی اسلامی آشنا کنند.

معاون فرهنگی دانشگاه گیلان اضافه کرد: وحدت بین حوزه و دانشگاه، نقش مهمی در این زمینه دارد زیرا این دو، نهادهای علمی معتبر اجتماعی هستند و همکاری های آنان نقش بسزایی در رسیدن به اهداف سبک زندگی اسلامی دارد.

به گفته دکتر شاکری نیا؛ مباحث علمی روز در دانشگاه ها مورد بررسی قرار می گیرد و این، در کنار دانش و فضل حوزه های علمیه، دستاوردهای کاربردی خواهد داشت.

وی گفت: سبک زندگی غربی، بر اساس لذت گرایی و دورشدن انسان از کرامت واقعی اش استوار است.

این استاد دانشگاه گیلان با اشاره به تلاش غرب برای تاثیرپذیرفتن جوامع از سبک زندگی غربی، هالیوود را یکی از ابزارهای تحمیل این نوع زندگی ذکر و اظهار کرد: باید توجه داشت که برخلاف آنچه در فیلم های هالیوودی نمایش داده می شود، خانواده های غربی در درون، دچار مشکلات عدیده ای هستند حال اینکه در ظاهر فیلم های تبلیغاتی، چنین موردی نمایش داده نمی شود.

مدیرکل بانوان و خانواده استانداری گیلان نیز به برنامه ریزی های غرب در ساخت فیلم های مختلف و تاثیر آن حتی بر روی کودکان اشاره و تصریح کرد: بنگاه های تبلیغاتی غرب، با برنامه ریزی در راستای تاثیرگذاری بر روی فرهنگ جامعه، حرکت می کنند که در این میان ضرورت پرداختن و توجه جدی به آموزه های دینی در جامعه ایرانی بسیار مهم است.

طیبه بزرگی افزود: جامعه امروز با هجمه های مختلف فرهنگی روبروست که برای جلوگیری از تاثیرات این هجمه ها ، باید به ترویج سبک زندگی اسلامی که ریشه در باورهای جامعه دارد، بپردازیم.

وی ادامه داد: اصلاح ذائقه های نادرستی که در جامعه به وجود آمده، با آموزش های صحیح ممکن می شود و این آموزش ها شامل مهارت های زندگی نیز هست و باید جامعه اسلامی را از هجمه های فرهنگی غرب، ایمن سازیم.

مشاور استاندار گیلان مصرف گرایی صرف را یکی از وجوه سبک زندگی غربی خواند و گفت: باید برای اصلاح این نوع فرهنگ که به جامعه ما تحمیل شده، برنامه ریزی جدی کنیم.

وی تحریم های دشمنان نظام اسلامی را علاوه بر فراهم آورنده زمینه خودکفایی کشور در عرصه های مختلف علمی، تولیدی و صنعتی؛ فرصتی برای تغییر فرهنگ مصرف گرایی دانست.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان نیز اظهار کرد: سبک زندگی اسلامی باید بر اساس نظریه های علمی و حوزوی در جامعه نهادینه شود و اساتید دانشگاه و فضلای حوزه های علمیه در سطوح مختلف در این زمینه ورود کنند.

به گفته حمید حاذق نیکرو؛ ضرورت این نهادینه شدن بیش از هر زمان دیگری امروز در جامعه ما با توجه به تحرکات و هجمه های فرهنگ غربی که در سطوح زندگی ایرانی وارد شده اهمیت دارد.

وی تحمیل سبک زندگی غربی به جوامعی چون جامعه ایران با سابقه کهن تمدنی و فرهنگی را یکی از ابعاد جنگ نرم دشمنان دانست و گفت: بازگشت به سبک زندگی اسلامی با توجه به غنی بودن آموزه های دینی، از ضرورت های اصلاح شیوه زندگی برای دست یافتن به جامعه ای دینی و اسلامی است.



◄ الگوی سبک زندگی اسلامی و راهکارهای دست یابی به آن

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری گیلان با اشاره به ظرفیت های بسیار دین مبین اسلام برای ارائه الگوهای زندگی گفت: نیل به این الگوها چندان دور از دسترس نیست زیرا فرهنگ اسلامی و دینی در باور مردم جامعه ما نفوذ دارد و باید آنها را بار دیگر احیا کنیم.

طیبه بزرگی افزود: باید به مردم مهارت های بهتر زندگی کردن را با توجه به آموزه ها و الگوهای دینی بیاموزیم و اهمیت و نقش افراد خانواده را بازگو کرده و این نقش ها را بازشناسی کنیم.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان نیز بیان کرد: ورود به سبک زندگی دینی موجب برقراری آرامش در خانواده و جامعه می شود و آسیب ها و ناهنجاری ها را کاهش می دهد.

حاذق نیکرو ادامه داد: سبک زندگی غربی متاثر از فرهنگ بیگانه و استعماری است که چالش های بسیاری را برای جوامع پدید می آورد که مهمترین آنها توقف بالندگی فرهنگی است.

وی بهره گیری از ظرفیت های رسانه ای را برای معرفی سبک زندگی اسلامی از مهمترین راهکارهایی دانست که می تواند الگوهای زندگی غربی را کمرنگ و هویت فرهنگ اسلامی و مظاهر زندگی دینی را در جامعه پررنگ کند.

وی افزود: با استفاده از محصولات فرهنگی می توان بسیاری از مفاهیم سبک زندگی اسلامی را در جامعه ترویج داد که این امر، مستلزم تعامل نهادهای فرهنگی و پشتیبانی از ایده های جدید در این حوزه است.

عضو هیات علمی دانشگاه گیلان نیز بیان کرد: زمانیکه اروپا در جهل بود، دانشمندان دنیای اسلام مشغول نگارش کتاب ها و رسالاتی بودند که امروز، مورد استفاده نخبگان غربی است.

دکتر شاکری نیا اضافه کرد: مهمترین وجه ممیزه سبک زندگی اسلامی با نوع غربی آن، حفظ کرامت انسانی در سبک زندگی اسلامی است حال اینکه اساس سعادت در نوع غربی، انسان نیست بلکه زندگی مادی است.

به گفته این استاد دانشگاه؛ تغییر نگاه ها در سبک و شیوه آموزش عمومی و دانشگاهی در کشور و کاربردی کردن آموزش ها از مهمترین ابزارهایی است که می تواند با توجه به آموزه های دینی، هجمه های فرهنگی غرب را خنثی و الگوهای سبک زندگی اسلامی را ترویج دهد.

وی خاطرنشان کرد: قرآن کریم، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه ارائه دهنده سبک زندگی صحیح و سیره عملی ائمه اطهار (ع) نمونه عینی این نوع زندگی است که بشر را به رستگاری رهنمون می سازد.



◄ گیلان و ظرفیت های این استان در ارائه الگوی سبک اسلامی

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان گفت: بخشی از برنامه های پرداختن به سبک زندگی اسلامی به صورت ملی باید انجام شود اما در سطوح محلی نیز با توجه به زیرساخت های فرهنگ عمومی، می توان با استفاده از آنها به تبیین این سبک پرداخت.

حمید حاذق نیکرو افزود: تشکیل کمیته های مختلف با کارکردهای نظری و عملی در استان و ترویج ارزش های ملی و محلی در رسانه ها به صورت هماهنگ و ساخت برنامه های فرهنگی، در معرفی سبک و الگوی زندگی متناسب با ارزش های اسلامی موثر است.

وی بهره گیری از ظرفیت هنرمندان و صاحبان اندیشه در ارائه آثار فاخر با مضمون سبک زندگی اسلامی و حمایت از آنان با توجه به وجود این استعدادها در گیلان را در تولید صنایع فرهنگی مناسب از دیگر عوامل تاثیرگذار در این بخش عنوان کرد.

مشاور استاندار گیلان در امور بانوان نیز گفت: اسطوره ها و شخصیت هایی در استان هستند که باید به عنوان الگو زندگی، آنان را به جوانان و جامعه معرفی کنیم تا جایگزینی برای الگوهای کاذب غربی باشند.

طیبه بزرگی برگزاری گنگره های بزرگداشت شخصیت های علمی، دینی و مبارزاتی استان و معرفی آنان به جامعه را از عواملی دانست که می تواند به تغییر سبک زندگی غربی در جامعه کمک کند.

وی با اشاره به وجود مراکز آموزشی در استان، بر لزوم بهره گیری از این ظرفیت برای معرفی سبک زندگی اسلامی تاکید کرد.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری گیلان وجود ظرفیت های فرهنگی در گیلان و سبک زندگی سنتی این استان را که برگرفته از اخلاق و آموزه های اسلامی است، مهمترین الگوی زندگی و حرکت بر مدار سبک زندگی اسلامی عنوان کرد.

دکتر شاکری نیا عضو هیات علمی دانشگاه گیلان نیز با تاکید بر وجود ظرفیت های بومی در معرفی الگوهای سبک زندگی اسلامی، بر ضرورت استفاده از این ظرفیت ها تاکید کرد.

وی اضافه کرد: دانشگاه گیلان در راستای تبیین الگوی سبک زندگی اسلامی در محیط دانشگاه، کارگروهی را تشکیل داده تا بتواند با همکاری اساتید زمینه های دستیابی به این الگو را در جامعه فراهم آورد و با توجه به ظرفیت های علمی موجود در دانشگاه این امکان وجود دارد اما نیازمند همکاری همه دستگاه های مرتبط است. ک/4

516/695/508
۰ نفر