شانزدهمین دوره بازار فیلم فجر از دوازدهم بهمن ماه، فعالیت خود را در طبقه دوم سالن همایش های برج میلاد با حضور یكصد شركت داخلی و خارجی آغاز كرد و فردا(یكشنبه) به كار خود پایان می دهد.
این بخش جشنواره فیلم فجر با هدف عرضه بین المللی فیلم ها و سریال های ایرانی در خارج كشور و خرید تولیدات تصویری سایر كشورها از سال 75 به جشنواره فیلم فجر افزوده شد، تا از این طریق بخشی از دغدغه فیلمسازان ایرانی در زمینه گردش مالی در صنعت سینمای ایران را مرتفع سازد و آنان بتوانند آثار تولیدی خود را در سایر كشورها نیز عرضه كنند.
با وجود هیاهویی كه در سالن اصلی برج میلاد برای تماشای بخش مسابقه جشنواره فیلم فجر وجود دارد، بازار فیلم مخاطبان خاص خود را دارد؛ اگر حوالی ساعت 16 به این بخش از جشنواره سری زده باشید، با غرفه های تعطیل و نیمه تعطیل شركت های ایرانی و خارجی رو به رو خواهید شد و چنین به نظر می رسد كه این بازار رونق چندانی ندارد.
برای طالبان خرید آثار ایرانی و نیز خرید رایت و حق پخش تازه های سینمای جهان از سوی شركت های داخلی، بازار فیلم فجر گزینه مناسبی به شمار می رود.
خرید حقوق یك فیلم سینمایی، شركت در جشنواره های خارجی و اكران عمومی فیلم در دیگر كشورها، مهمترین كاركرد بازار فیلم فجر است و به همین خاطر می تواند همه ساله با استقبال شركت های فیلمسازی ایرانی و خارجی روبرو شود.
امسال مسوولان بازار فیلم از حضور 110 شركت خارجی و داخلی خبر می دهند كه 70 درصد آن را شركت های خارجی تشكیل هستند؛ شركت هایی كه برای فروش حق رایت آثار سینمای جهان و كشورهای خود به ایران آمده اند و برخی نیز رایزنی برای خرید محصولات ایرانی را در برنامه كاری خود دارند و بیشتر از كشورهای امارات، لبنان، قطر، تركیه، آلمان، لهستان و انگلیس عازم ایران شدند.
اما شركت های ایرانی حاضر در این جشنواره، بیشتر ارگان های دولتی بویژه شبكه های تلویزیونی وابسته به بخش های مختلف صدا وسیما و نیز بخش های سینمایی هستند؛ بنیاد سینمایی فارابی، شبكه های برون مرزی صدا و سیما، مركز مبادلات صدا و سیما، موسسه رسانه های تصویری، بنیاد ملی بازی های رایانه ای به همراه تعدادی از شركت های خصوصی فیلمسازی و تولید انیمیشن نیز غرفه های ایرانی این بازار را به خود اختصاص داده اند.
این بازار هنری، 75 غرفه دارد كه 30 غرفه مخصوص شركت های ایرانی است و بقیه را شركت ها و شبكه های خارجی از 29 كشور تشكیل می دهند؛ نگاهی به اسامی شركت های خارجی حاضر در این نمایشگاه نشان می دهد كه بسیاری از آنها از كشورهای همسایه و منطقه هستند و بیشتر آنها نمایندگی شركت های بزرگ غربی فعال در تولید و پخش فیلم و انیمیشن در حوزه خاورمیانه را در اختیار دارند.
بازار فیلم فعالیت خود را از ساعت 16 بعد از ظهر آغاز می كند و از همین رو بسیاری از غرفه های آن تا ساعت 17 تعطیل است و بیشتر رایزنی خریداران و فروشندگان در ساعات پایانی روز انجام می گیرد.
با وجود برنامه ریزی كه مسوولان برای برپایی این بازار انجام داده اند، قرار نیست این مكان، محلی برای خرید و فروش آثار باشد بلكه به گفته 'محسن برمهانی' مدیر شانزدهمین بازار فیلم فجر، اینجا محلی برای رایزنی اولیه شركت ها است و توافقات آنان برای تبادل آثار نمایش به آینده موكول می شود و به همین خاطر نمی توان برآورد دقیقی از میزان قراردادهای منعقد شده در بازار فجر به رسانه ها ارایه كرد.
'شناخته بودن خریداران آثار ایرانی و همچنین شركت هایی كه امتیاز فروش آثار سینمای غربی در منطقه خاورمیانه را دارند، سبب شده تا دو طرف معامله آشنایی نسبی با یكدیگر داشته باشند و از همین رو، بازار فیلم فجر تنها محلی برای تجدید دیدارها و ارایه فهرست آثار جدید دو طرف است' این عبارت را یكی از غرفه داران بازار فیلم می گوید كه اصرار دارد نامی از وی برده نشود.
با اینكه ساعت از 18 گذشته است، در بیشتر غرفه ها به جز مسوول غرفه كسی دیده نمی شود و البته در برخی غرفه ها بازار رایزنی و گفت وگو بین خریدار و فروشنده داغ است و هر یك در حال معرفی محصولات خود هستند.
هرچند تعدادی از غرفه ها فقط عنوان شبكه یا شركت را نصب كرده اند و هیچ اثری از مسوول و یا معرفی محصولات دیده نمی شود، اما مدیر بازار فیلم فجر بر این باور است كه تنها سه شركت نتوانستند در این بازار حضور یابند. كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان و موسسسه فیلمیران از جمهوری اسلامی ایران و یك شركت فلسطینی كه به علت مشكل خروج از كرانه باختری فرصت حضور در جشنواره را نیافته است.
محسن برمهانی به خبرنگار فرهنگی ایرنا گفت: حدود 50 شركتی كه در این نمایشگاه حضور دارند، از خریداران فعال آثار ایرانی هستند و از این رو اینجا فرصتی برای حضور جهانی سینمای ایران به شمار می رود.
مدیر شانزدهمین بازار فیلم فجر با تاكید بر اینكه برخی خریداران آثار ایرانی غرفه ای در این بازار ندارند و سعی می كنند با حضور در این جشنواره به رایزنی با شركت های ایرانی بپردازند، افزود: بازار فیلم فجر محل خرید و فروش فیلم نیست بلكه مانند نمایشگاه های بین المللی تنها محلی برای زمینه سازی برای مذاكره بین شركت های مختلف به شمار می رود.
برمهانی ادامه داد: ساعت كار نمایشگاه از 16 بعد از ظهر آغاز می شود و به همین خاطر تا پیش از این تاریخ اگر به نمایشگاه سری بزنید، غرفه ها اغلب تعطیل و نیمه تعطیل هستند.
وی از بازار فیلم فجر به عنوان یكی از مهمترین بازارهای تبادل فیلم در خاورمیانه نام برد و خاطر نشان كرد: اینجا محل مناسبی برای آگاهی شركت ها و كشورها از آخرین تولیداتی است كه روانه بازار می شوند.
سی ویكمین جشنواره بین المللی فیلم فجر از 12 تا 22 بهم ماه برگزار می شود.
فراهنگ(5) ** 2025 ** 1071
تهران - بازار فيلم جشنواره فجر به عنوان محلي براي رايزني رسانه هاي تصويري و شركت هاي توليد كننده و پخش كننده فيلم، سريال، انيميشن و ديگر محصولات چند رسانه اي، اين روزها به دور از هياهوي جشنواره، غرفه هاي خود را در برج ميلاد برپا كرده است.