دكتر 'هادی اسد پور' روز شنبه در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا افزود: یك فرد بزرگسال نیازمند هفت تا هشت ساعت خواب در طول شبانه روز است كه در دوره كهنسالی این مقدار خواب به صورت منقطع می باشد.
وی با بیان اینكه نیاز به خواب در بین كودكان بیشتر می باشد، گفت: كودكان در سنین قبل از دبستان حدود 12 ساعت و نوزادان تا 18 ساعت در طول شبانه روز به خواب نیاز دارند.
او با اشاره به علل بی خوابی گذرا یا گهگاهی در برخی افراد افزود: بی خوابی گذرا پاسخی شایع به استرس، اضطراب و افسردگی است و رعایت بهداشت خواب می تواند در بهبود این بی خوابی موثر باشد.
این پزشك متخصص مغز و اعصاب، اظهار داشت: برای اینكه یك فرد از نظر جسمی و روانی بازدهی لازم را در طول روز داشته باشد و احساس خستگی نكند باید به اندازه كافی بخوابد و خواب وی كیفیت لازم را داشته و تمام مراحل خواب را طی كند.
اسدپور افزود: ممكن است یك فرد در طول شب هشت ساعت بخوابد اما اگر خواب مفید و دارای كیفیت مطلوب نداشته باشد، انرژی، تمركز و بازدهی لازم را در طول روز نخواهد داشت و احساس خستگی خواهد كرد.
وی گفت: در یك فرد سالم و طبیعی مراحل خواب شبانه شامل سه مرحله 'خواب سبك'، 'خواب عمیق' و 'خواب مرحله حركات سریع چشم (REM)' است.
او افزود: خواب سبك كه بین دو مرحله دیگر خواب قرار دارد، 55 درصد مدت خواب را تشكیل می دهد، خواب همراه با حركات سریع چشم، 25 درصد و خواب عمیق 20 درصد از مدت زمان خواب یك فرد را در بر می گیرد.
او با اشاره به اهمیت مرحله خواب عمیق در نشاط یك فرد، گفت: خواب عمیق كه بیش از دو سوم آن در نیمه اول خواب شبانه واقع می شود، برای بازیابی نشاط جسمی، روانی و تقویت سیستم ایمنی بدن اهمیت بسیار دارد و هورمونهای مهمی مانند هورمون رشد در این مرحله ترشح می شوند.
او با اشاره به اینكه اغلب خواب دیدن ها در مرحله حركات سریع چشم اتفاق می افتد، افزود: این مرحله به صورت چهار تا پنج مرحله تا صبح تكرار می شود.
وی اظهار داشت: در این مرحله جریان خون مغز افزایش یافته و فقدان فعالیت عضلانی در اندام ها مشاهده می شود.
اسدپور گفت: مرحله حركات سریع چشم، در پردازش اطلاعات، حافظه و بازیابی روان انسان و پیشگیری از نوسانات عاطفی هیجانی اهمیت بسزایی دارد.
مدیر كلینیك خواب ابن سینا افزود: این كلینیك هم اكنون به عنوان نخستین مركز تحقیقی، تشخیصی و درمانی دانشگاهی مرتبط با اختلالات خواب در شرق كشور فعالیت می كند.
وی اظهار داشت: عمده مراجعین به كلینیك مزبور، بیماران دارای خواب منقطع شبانه و كیفیت نامناسب خواب هستند و برخی دچار پرخوابی در طول روز و یا مبتلا به خرو پف و وقفه های تنفسی در خواب می باشند.
او افزود: انجام تست چندگانه خوابیدن در طول روز (MSLT ) برای تشخیص سندرم ناركولپسی، تست قدرت بیدار ماندن در روز (MWT )، تشخیص و درمان وقفه تنفسی و نارسایی تنفسی حین خواب و نیز بیماری حركت دوره ای اندام ها (PLMD) از خدمات تخصصی كلینیك خواب دانشگاه علوم پزشكی مشهد می باشد./3
7487 /664
مشهد - مدير كلينيك خواب بيمارستان ابن سينا دانشگاه علوم پزشكي مشهد گفت: شيوع بي خوابي و نداشتن خواب مناسب حدود 40 درصد بزرگسالان جامعه را در بر مي گيرد.