زمين خواري وتجاوز به عرصه هاي ملي  مازندران ادامه دارد

ساري- دست اندركاران اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان مازندران از ادامه روند زمين خواري و تجاوز به عرصه هاي طبيعي به بهانه هاي مختلف از جمله توسعه استان ابراز نگراني كرده و شكل گيري بانك زمين را براي جلوگيري از اين روند ضروري دانستند .

به گزارش ایرنا، مدیران ستادی اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران در بازدید هفته گذشته خبرنگاران از عرصه های طبیعی جنگل های سنگده بخش چهار دانگه ساری همچنین گفتند: برای قطع كردن دست قاچاقچیان و متجاوزین به عرصه های طبیعی به حمایت دیگر دستگاهها نیاز است.

' عباسعلی نوبخت ' مدیر كل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران - حوزه ساری با بیان اینكه احساس مسوولیت در انجام درست وظایف در منابع طبیعی از اهمیت خاصی برخوردار است ، گفت:هر گونه دخالت غیركارشناسانه چه لازم و چه نابجا ، بر طبیعت آسیب وارد می كند.

وی افزود: واگذاری عرصه های طبیعی و ملی با هدف توسعه استان مازندران از جمله دخالت ها و دست اندازی هایی است كه همچنان طبیعت این استان را تهدید می كند.

وی ادامه داد: اداره كل منابع طبیعی استان مازندران می تواند ضمن بررسی و مطالعه ،عرصه های ملی كه تا كنون به بهانه های مختلف واگذار شده آنها را شناسایی و كاربری آن را مشخص كند .

نوبخت با تاكید بر لزوم ایجاد بانك زمین در مازندران و تاثیری كه بر شناسنامه دار كردن عرصه های طبیعی وجلوگیری از تخلف دارد ، اظهار داشت: متخلفین و متجاوزین به عرصه های طبیعی استان دو دسته اند ،بعضی از آنان افراد عادی و خرده پا هستد كه با تجاوز های مقطعی و كوجك به بخشی از عرصه طبیعی با هدف كشاورزی و خرید وفروش جزیی دست اندازی می كنند اما برخی دیگر را زمین خوارانی تشكیل می دهند كه از قدرت و نفوذ زیادی برخوردارند و اقدام به سوء استفاده های كلان از منابع طبیعی می كنند .

نوبخت گفت:اداره كل منابع طبیعی استان مازندران در حال حاضر متقاضیان از دسته دوم برای در اختیار گرفتن زمین های چند هكتاری دارد كه با درایت و هوشمندی این درخواست ها را مشمول زمان كرده است .

نوبخت به سوء استفاده از معادن مختلفی كه در عرصه های طبیعی استان مازندران وجود دارد اشاره كرد و گفت: برخی از متقاضیان بهره برداری از معادن با تصرف عرصه های ملی نه تنها از معادن استفاده مطلوب نمی كنند ، بلكه به جنگل و مراتع طبیعی محدوده های معدن خسارت جدی وارد می سازند .

وی بر تعیین تكلیف بسیاری از معادن كه در عرصه های طبیعی قرار دارد تاكید كرد و ادامه داد: از بیش از یكصد معدن ثبت شده استان ، فقط چند معدن فعال است.

مدیر كل منابع طبیعی و آبخیز داری مازندران گفت : در بحث از بین رفتن عرصه های طبیعی مواردی مشاهده می شود كه به طور عملی به طبیعت ضربه وارد می شود از جمله به بهانه ارائه خدماتی از قبیل آب ، برق ، گاز و تلفن به خانوادرهای خوش نشین در دل طبیعت ، طبیعت مورد هجوم قرار می گیرد .

وی گفت: با این دیدگاه كه باید به روستاهای بیش از 20 خانوار خدمت ارائه شود ،بخشی از اراضی طبیعی و ملی مازندران در جنگل و مرتع با ایجاد تاسیسات و جاده سازی از بین رفته است .

نوبخت دفن زباله در عرصه های طبیعی را از دیگر مشكلات منابع طبیعی و آبخیز داری مازندران عنوان كرد و گفت: روز به روز روند تخریب ناشی از نفوذ شیرابه ها به سفره های زیرزمین و طبیعت بیشتر می شود و این درحالیست كه روزانه دو هزارو 500تن زباله در مازندران تولید می شود .

نوبخت به وجود سه هزارو 750 كیلومتر راه جنگلی تحت پوشش منابع طبیعی اشاره كرد و بیان داشت: 74درصد مساحت استان مازندران را جنگل و مرتع تشكیل می دهد.

وی گفت: 15هزار هكتار از عرصه های طبیعی مازندران در اختیار مردم قرار دارد.

' عبدالعظیم اردشیری' كارشناس ارشد پرورش جنگل منابع طبیعی و آبخیزی داری مازندران منطقه ساری ، نیز به وجود طرح و كتابچه جنگل داری اشاره كرد و گفت: این طرح از نظر زمانی 10 ساله شده است و بر اساس آن میزان رویش و برداشت در جنگل محاسبه می شود.

وی به وجود 9 گروه كارشناسی در جنگل داری اشاره كرد و نقش گروه خاك شناسی در پرورش جنگل را مهم دانست و گفت : عملیات پرورش جنگل در دوره زمانی حدود 70 تا 80 ساله است تا فاصله درست بین درختان ایجاد و تنه درخت نیز شكل بگیرد.

وی بیان داشت: اگر نهال كاری بر اساس انتخاب درست گونه ها انجام نشود با مشكل جدی پرورش جنگل و برداشت اصولی آن مواجه خواهیم شد.

به گفته اردشیری در عملیات پرورش جنگل هدف برداشت چوب نیست بلكه جنگل داری است.

اردشیری جنگل داری را شامل پرورش جنگل طبیعی و دست كاشت عنوان كرد و گفت: در روش پرورش جنگل علاوه بر اینكه گونه های نامرغوب ، بی كیفیت ، پوسیده باید از عرصه قطع و استحصال شود فاصله بین درختان نیز باید در نظر گرفته شود.

وی عمر استفاده از روش پرورش جنگل در ایران را 20 سال دانست و گفت این درحالیست كه دنیا بیش از 200 سال است كه از این روش برای افزایش جنگل ها استفاده می كند.

كارشناس ارشد پرورش جنگل منابع طبیعی و آبخیزی داری مازندران گفت: سالانه حدود پنج هزار هكتار عملیات پرورش جنگل در منابع طبیعی حوزه ساری صورت می گیرد.

وی به فعالیت 13 شركت بهره بردار چوب در حوزه منطقه ساری اشاره كرد و گفت: این شركت ها به دلیل مشكلات مالی از اهداف اصلی خود دور شده و فقط چوب فروشی می كنند.

اردشیری به وجود انواع گیاهان دارویی در عرصه های طبیعی مازندران اشاره كرد و گفت: اگر مدیریت درست جنگل داری صورت بگیرد ، وجود انواع گیاهان دارویی در كف جنگل ، علاوه بر كاربرد آن در سلامت مردم جامعه ، منبع درآمدی نیز محسوب می شود.

وی اكو توریسم در جنگل را یكی دیگر از راههای حفظ و حراست از جنگل طبیعی دانست و بیان داشت: امروز مردم باید اهمیت جنگل طبیعی را با دیدن حس كنند.

وی با اشاره به وجود یك میلیون و 900هزار هكتار جنگل در استان مازندران گفت: 794 هزار هكتار آن در حوزه منطقه ساری قرار دارد.

اردشیری گفت: سالانه حدود 311هزار متر مكعب از جنگل های حوزه ساری به صورت قانونی چوب هیزمی و صنعتی برداشت می شود.

سرهنگ ' اسحاق محسنی' فرمانده یگان حفظت اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران نیز در گزارشی به استقرار 36 پاسگاه سرجنگل بانی و ایست بازرسی ثابت در مازندران اشاره كرد و گفت: كمبود نیروهای حفاظتی از دغدغه های جدی یگان حفاظت است.

وی به عملكرد 11ماه سال جاری یگان حفاظت اشاره كرد و ادامه داد: امسال بیش از 527 فقره پرونده تجاوز به عرصه های ملی در استان شكل گرفت كه منجر به خلع ید افراد از 112 هكتار زمین شد.

وی از تشكیل 782 پرونده قطع بیش از هفت هزارو 200درخت در استان مازندران خبر داد و بیان داشت: 646 پرونده تخلف نیز بایت 664متر مكعب چوب قاچاق در استان تشكیل شد.

وی تعداد حریق جنگل در استان مازندران را در این مدت 28مورد عنوان كرد و اظهار داشت: 68هكتار از جنگل های حوزه ساری امسال دچار حریق شدند. ك/4

2585/402