دشت لاله های واژگون چند سالی است، كه آرامش یك ترنم بهاری را در چشمهای تر خویش ندارد و عده ای معدود و انگشت شمار از گردشگران با لاله های سر فرو آورده بر زمین خوب تا نمی كنند و لاله ها را از زادگاه خویش جدا می كنند.
هر ساله دشت لاله های واژگون شهرستان كوهرنگ نیمه دوم فروردین و نیمه اول اردیبهشت با استقبال بی نظیر گردشگران واقع می شود اما میزان استقبال گردشگران از حد ظرفیت دشت لاله ها بیشتر است.
كل منطقه كه دشت لاله های واژگون در آن جا قرار دارد سه هزار و 600 هكتار مساحت دارد و اما تنها در 700 هكتار از این منطقه حفاظت شده است.
لاله های واژگون كه در زبان محلی به ' اشك مریم' است رویش می كنند و این دشت مانند دشت سوسن سراسر از رنگ و روشنایی است.
دوران گل دهی این گونه گیاهی با وجود زیبایی آن ،بسیار كوتاه است و از فروردین تا پایان نیمه اول اردیبهشت ماه است و پس از این گیاه مورد استفاده دام های عشایری كه از خوزستان به كوهرنگ می آیند،قرار می گیرد.
زادآوری آن از پیاز است و این گونه گیاهی در صورت چیده نشدن گل و باقی ماندن كپسول بذر پس از میوه دهی در خاك ، زادآوری طبیعی می كند، اما تخریب دشت لاله های واژگون به قدری است كه زادآوری آن كمتر به صورت طبیعی انجام می شود.
درگذشته این گونه لاله، كه از زیبایی خاصی برخورداراست، در بخشی وسیعی از منطقه ، گونه گیاهی قالب بود، اما اینك گونه همراه لاله با نام برنج سوری كه یك رومكس ترشك است، در حال قالب شدن در منطقه است و دلیل آن تخریب پیش از حد لاله های واژگون است.
بزرگترین ضربه تخریبی به این دشت از جا در آوردن بوته و كندن پیاز آن توسط برخی از گردشگران است كه این عمل باعث از بین رفتن ارزش زیست محیطی و از بین رفتن نسل این لاله ها در استان می شود.
اداره كل منابع طبیعی چهارمحال وبختیاری هر ساله از مسافران دشت لاله های واژگون شهرستان كوهرنگ می خواهد از بوته كنی و كندن پیازچه این دشت به صورت جدی خودداری كنند.
گردشگران دشت لاله های واژگون در شهرستان كوهرنگ از ورود به این دشت با خودرو باید به صورت جدی خودداری كنند و بوته های این لاله ها را نكنند و از چیدن پیاز آن پرهیز كنند.
تخریب هر بوته و شاخه دشت لاله،باعث تضییع حق مرتعداران بومی شهرستان گوهرنگ می شود و بخشی از سرمایه ملی، سرمایه مرتع دار و حق الناس از بین خواهد رفت.
با توجه به جایگاه دشت لاله های واژگون در چهارمحال و بختیاری و به منظور حفظ ذخایر ژنتیكی این دشت برای استفاده سالانه گردشگران و حفاظت خاك و تامین علوفه مردم بومی احیای آن ضروری است.
برابر اساس ماده 690 قانون مجازات عمومی ، كندن و تخریب منابع طبیعی با كسانی كه توصیه های اداره كل منابع را رعایت نكنند،برخورد خواهد شد.
دشت لاله های واژگون در 140 كیلومتری مركز چهارمحال و بختیاری قرار گرفته است و در آغاز فصل بهار پذیرای دهها هزار گردشگراست.
گزارش از محمود رییسی
7359
شهركرد-لاله هاي واژگون خوش الحان، هنگام وزش باد، سمفوني بهار را اجرا و زيبايي خيركننده اي را در برابر چشم انسان به نمايش مي گذارند.