در روزگاران گذشته، صنایع دستی به عنوان پدیده ای تمام عیار در هر عهد حضور فعال داشته و در ایامی كه هنوز رنگ و بویی از صنعتی شدن زندگیها در میان نبود، این صنعت حامی تمامی استعدادها و آفرینش های سازندگی بشر بود.
امروزه با نگاه به صنایع دستی هر قوم و قبیله ای می توان دریافت آن قوم در چه مرحله ای از صنعتگری بوده است.
استعداد و روحیه خلاق و قدرت ابتكار صنعتگران و علاقه آنان به تولید آثار هنری و ذوقی موجب شده كه كشور ما از گذشته های بسیار دور تا زمان حال همواره در تولید محصولات صنایع دستی موقعیتی ویژه و ممتاز داشته باشد و از شهرتی عالم گیر برخوردار گردد.
شهرستان بروجرد نیز كه دوره های تاریخی مختلفی را پشت سر گذاشته، از این قاعده مستثنی نبوده و با خلق صنایع دستی ، تمدن و فرهنگ خود را در تاریخ به ثبت رسانده است.
نوآوران و استادان صنایع دستی در بروجرد همواره به موازات آفرینشهای ذوقی صنعتگران و هنرمندان دیگر شهرهای كشور از جمله اصفهان در خلق آثار شگفت انگیز گام برداشته اند.
مسگری ، جاجیم بافی، گلیم بافی ، صابون پزی ، گیوه دوزی، ماشته بافی، چاقوسازی و صنایع دستی ورشو از پرآوازه ترین تولیدات محلی بروجرد بوده كه در گذشته از رونق خاصی برخوردار بوده اند.
ورشو سازی شاخص ترین صنایع دستی بروجرد است كه با بیش از دو قرن رونق، نام این شهرستان را در داخل و خارج كشور مطرح كرده است.
آبخوری، سینی و فنجان ،منقل، آفتابه لگن، سرمه دان، گلاب پاش و سماور از تولیدات متنوع ورشویی هستندكه به استناد برخی متون، كار ساخت این لوازم خانه از زمان سلجوقیان و صفویان دراین منطقه رواج داشته و در زمان قاجار این هنر به اوج خود رسیده است.
گلیم بافی، جاجیم بافی و ماشته نیز از دیگر صنایع دستی بروجرد بوده كه در گذشته مورد استفاده بیشتر خانواده ها و مصارفی چون رختخواب پیچ و زیر انداز قرار می گرفت.
از آنجا كه در گذشته حرفه بیشتر مردم بروجرد دامداری بوده این منطقه در زمینه تولید پشم و نخ سبقه ای تاریخی داشته و این مهم موجب گرایش افراد به سمت این صنعت و هنر دستی می شده است.
گیوه دوزی و جوراب بافی نیز از دیگر صنایع دستی بروجرد است كه نمونه های سنتی آنها همچنان در بازار این شهر دیده می شود.
مسگری از دیگر حرفه های پر رونق بروجرد بوده كه امروز نام ' راسته مسگرها' در بازار قدیمی این شهر معروفیت این پیشه را در ذهن تداعی می كند.
به هرحال امروز صنایع دستی بروجرد به رغم فراز و نشیب های فراوان و بی مهری هائی كه در برخی از دوران ها پشت سرگذاشته توانسته در زمره باارزش ترین هنرهای كاربردی مطرح گردد.
خوشبختانه برپایی نمایشگاههای صنایع دستی و عرضه این كالاهای با ارزش طی سالهای گذشته دید مردم را به این گوهرهای پنهان ، روشن نموده و خرید و فروش درا ین حوزه رونق بهتری یافته است.
به گزارش ایرنا، به مناسبت گرامیداشت هفته موزه و میراث فرهنگی، نمایشگاه صنایع دستی با 15غرفه كه به طور زنده اقدام به تولید صنایع دستی می نمایند، در خانه افتخارالاسلام بروجرد دایر شده است.
همچنین بازدید از موزه مردمشناسی بروجرد رایگان بوده و علاقمندان می توانند از بیش از 900شیء تاریخی این مكان دیدن نمایند.
هفته میراث فرهنگی از 28 اردیبهشت الی سوم خرداد ماه ادامه دارد.
7189/542
به بهانه هفته ميراث فرهنگي
صنايع دستي، سمبل استعدادها و آفرينشهاي سازندگي بشر
۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۲، ۹:۲۸
کد خبر:
80663814
بروجرد - صنايع دستي بيانگر صنعت و هنر نياكان و نمايشگر ذوق و هنر مردم هر كشور است.