۱۳ خرداد ۱۳۹۲، ۱۲:۱۹
کد خبر: 80683114
T T
۰ نفر
بيش از 10 قلاده پلنگ ايراني در سيستان و بلوچستان زيست مي كنند

زاهدان - مديركل حفاظت محيط زيست سيستان و بلوچستان گفت: بيش از 10 قلاده از گونه نادر و كمياب پلنگ ايراني در مناطق حفاظت شده اين استان زيست مي كنند.

'خسرو افسری' روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: پلنگ ایرانی از راسته گوشتخواران (carnivopa) و تیره گربه سانان (felidae) بزرگ با بدن دراز و باریك، دست ها و پاهای قوی، پنجه ها و ناخن های بزرگ، گوش هایی كوتاه و دم دراز است.

وی اظهار داشت: بر اساس شواهد به دست آمده عمده زیستگاه این گربه سان در سیستان و بلوچستان ارتفاعات منطقه حفاظت شده بیرك در محدوده شهرستان های سراوان و نیكشهر و مناطق نصرت آباد، بزمان و كنارك است.

وی گفت: محیط بانان سیستان و بلوچستان علاوه بر اینكه زیستگاه پلنگ ایرانی را تحت پوشش دارند به صورت مستمر این مناطق را مورد بازدید قرار می دهند اما با توجه به وسعت زیاد و وجود مناطق بكر و دست نخورده، بررسی میدانی برای برآورد آمار دقیق این گونه نادر جانوری در استان وجود ندارد.

وی افزود: با توجه به تداوم خشكسالی و از بین رفتن حیات وحش در سیستان و بلوچستان، تهیه خوراك از محیط طبیعی برای این گونه جانواری مشكل است به همین دلیل به دام های روستاییان مستقر در محدوده های حفاظت شده حمله می كنند.

مدیركل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: این اداره كل با حمایت سازمان مركزی به منظور جبران ضرر و زیان روستاییان ساكن در كوه بیرك در سه مرحله به آنان خسارت پرداخت كرده است.

افسری بیان داشت: رنگ بدن پلنگ ایرانی با خالهای مشكی، سفید مایل به زرد یا خاكستری است و طول بدن این حیوان تا 160 سانتیمتر گاهی تا 180 سانتیمتر و طول دم آن نیز تا 110 سانتیمتر است.

وی افزود: این جانور در نقاط جنگلی، كوهستان ها در ارتفاعات زیاد تا سه هزار و 500 متر زندگی می كند و نواحی پر درخت، صخره ای و نزدیك به رودخانه ها را ترجیح می دهد، كمتر به پایین تر از كوهپایه ها می آید و به ندرت در دشت ها دیده می شود.

وی گفت: خوراك اصلی این جانوار سم دارانی مانند گوسفند، بز كوهی و گاهی خوك وحشی است و هنگامی كه این نوع شكارها كمیاب باشند از پرندگان، جوندگان و حیوانات كوچك دیگر تغذیه می كند.

وی اظهار داشت: پلنگ از گونه های حمایت شده در ایران محسوب می شود و در لیست قرمز IUCN در معرض خطر قرار دارد كه روند جمعیتی آن رو به كاهش است.

وی گفت: پلنگ ایرانی بر اساس ضمائم CITIS به عنوان گونه در معرض نابودی طبقه بندی شده است. ك/3

7307 / 653