۲۱ خرداد ۱۳۹۲، ۹:۲۱
کد خبر: 80691716
T T
۰ نفر
زنان در صربستان قربانيان خاموش خشونت و اميدوار به آينده

بلگراد- زنان در صربستان براي احقاق حقوق خود در تمامي عرصه ها و جامعه اي بدون خشونت و تحقير شدن تلاش مي كنند.

به گزارش ایرنا به رغم اینكه از سال 2006 نواع خشونت علیه زنان از جمله خشونت خانگی بر اساس قوانین صربستان جرم شناخته شده و از سال 2009 نیز قانون خانواده در این كشور به تصویب رسیده است، نیمی از زنان در این كشور از شكنجه روحی رنج می برند.

با توجه به فعالیت ها و تبلیغات گسترده سازمان های دفاع از حقوق زنان، این امر آشكار است كه احترام لازم به حقوق زنان گذاشته نمی شود و خشونت علیه آنان بویژه در خانواده ها افزایش یافته و آشكارتر نیز شده است.

خشونت در خانواده ها را می توان به انواع فیزیكی، آزار جنسی، روانی و اقتصادی تقسیم كرد كه بگونه های مختلف اعمال می شود.

با توجه به این موضوع كه زنان بیشتر در خانواده ها مورد شكنجه روحی و حتی جسمی قرار می گیرند و به موقع مورد حمایت نهادهای ذیربط قرار نمی گیرند، تعجب آور نیست كه در بسیاری از موارد خود در صدد اجرای عدالت برمی آیند و اقدام هایی انجام می دهند كه عاقبت آن مجازات و زندانی برای زنان زجر كشیده است.

زنانی كه در صربستان قربانی خشونت های خانوادگی می شوند، برخی مواقع برای دفاع از خود به ارتكاب خشونت توسل می شوند كه نتیجه آن تبدیل از قربانی به مجرم است و به این ترتیب سختی های زیادی از جمله بازداشت، محاكمه و زندانی می شوند.

خشونت بر زنان در صربستان كه اصولا در خانواده ها صورت می گیرد از اهمیت كم به مقام زن در جامعه و ضعیف دانستن آنها نشأت می گیرد.

'یلنا كسروویچ' از فعالان مركز خودمختاری زنان در صربستان در گفت وگو با نشریه EurAktiv این كشور، مهمترین مساله در نظام حفاظت از زنان در برابر خشونت را فقدان سوابق و آمار زنانی دانست كه در معرض خشونت قرار دارند.

وی همچنین مجازات اندك در نظام قضایی برای عاملین خشونت و نبودن ارتباط بین نهادهای اجتماعی برای تبادل اطلاعات را از دیگر مضیقه ها در روند حمایت از زنان دانست.

وی افزود: در صربستان خشونت علیه زنان تقریبا گسترده است، اطلاعات دقیقی از یان موارد وجود ندارد و بر اساس گزارش رسانه ها، از آغاز سال جاری میلادی هفت زن جان خود را در خشونت های خانوادگی از دست داده اند.

كسروویچ در این راستا اشاره كرد كه نهادها و سازمان های غیر دولتی از جمله مركز خودمختاری زنان و شبكه زنان در رابطه با قربانیان خشونت، خدمات بسیار مناسبی را برای حفاظت و كمك انجام داده اند.

وی افزوده است: اكنون به ابتكار برخی نهادهای دولتی و غیر دولتی طرحی برای جمع آوری اطلاعات از زنان قربانی خشونت، در دست اجرا می باشد تا بتوان به موقع اقدامات مقتضیبرای كمك و حفاظت را اجرا كرد.

' لیلیانا بوگوئوا سدلار' استاد دانشگاه های صربستان نیز درباره نقش زن، مقام و موقعیت زنان در منطقه بالكان به خبرنگار ایرنا گفت: زن عموما در كشورهای این منطقه از اروپا به ابزار تبلیغاتی تبدیل شده و اگر می بینیم كه سمت های بالایی را در حكومت یا ادارات دارند، این دستاورد را می توان در راستای مبارزات آنان برای تثبیت حقوق خود در جامعه و در چارچوب تلاش برای كسب برابری با مردان دانست.

وی كه كارشناس امور فرهنگی منطقه بالكان نیز هست در مورد موقعیت زن در تمدن اروپایی و بالكانی گفت: متاسفانه در منطقه از زنان بیشتر برای تبلیغات كالا و اجناس استفاده می شود و حمایت هایی كه در صحنه های سیاسی از زن می شود، كاملا در جهت تایید برتری مرد نسبت به زن می باشد

پرفسور بوگئوا سدلار در این گفت وگو افزود: اگر به اصالت و توانایی های زن توجه شود می بینیم، زنان در بسیاری از جهات از جمله صلح طلبی و همچنین اقتصادی افكار بسیار سازنده ای دارند.

وی با اشاره به ادعای دموكراسی و تبلیغات فراوان در آزادی و حمایت از حقوق زنان، افزود: اكنون كه در كشورهای بالكان از جمله صربستان ادعای بهبود موقعیت زن و حمایت از حقوق آنها وجود دارد، شاهد افزایش سوء استفاده از مقام زن، افزایش خشونت و قربانی شدن بیشتر زنان هستیم.

استاد دانشگاه صربستان در این رابطه اشاره كرد: اروپایی ها در این منطقه تلاش دارند با تبلیغات و اعطای امتیازها، از لحاظ روانی برابری حقوق زنان با مردان را به مردم تحمیل كنند، اما افزایش تحقیر شخصیت زنان و خشونت بر آنها گویای مطلب دیگری است.

وی افزود: اگر نگاهی به گذشته های دور منطقه داشته باشیم، زن برای تولد فرزند پسر جهت حفظ نسل ها یا وسیله ای برای ارضای جنسی نگاه می شد و همچنین تصور این بود كه از لحاظ عقلی و روانی ضعیف تر از مرد است و به این خاطر، زنان حق اظهار نظر و اتخاذ تصمیم در بسیاری از مسایل مهم از جمله خانوادگی را نداشتند.

استاد دانشگاه صربستان گفت: اكنون در جوامع اروپایی نیز زنان مورد تبعیض قرار می گیرند و صفت های برتر برای مردان و زیر دست بودن برای زنان نیز بیش از گذشته استفاده می شود.

به گفته وی، همیشه سعی این بوده كه هویت و شخصیت واقعی زنان كتمان شود و بطور واقعی خلاقیت و توانایی های زنان چه در محیط خانواده و جامعه بروز پیدا نكند.

این محقق صرب همچنین با اشاره به مبارزات گسترده زنان اروپایی در دفاع از حقوق خود، اظهار داشت: با توجه به آمار های موجود، در بسیاری از كشورهای اروپایی نمی توان بر خشونت و تحقیر زنان به گونه های مختلف، محروم بودن آنان از حقوق واقعی، سرپوش گذاشت، زیرا در غیر این صورت به مبارزات احقاق حقوق زنان و تبلیغات گسترده برابری زنان با مردان نیازی نبود.

پرفسور بوگوئوا سدلار گفت: واژه دموكراسی در اروپا و منطقه بالكان فقط برای فریب افكار عمومی استفاده می شود و تحقیر زنان در اروپا به گونه های مختلف كاملا مشهود است.

وی با بیان اینكه برای حمایت از آزادی و نشان دادن توانایی های زنان گام های جدی برداشته نشده است، گفت: فعالیت زنان در امور سیاسی فقط برای حمایت و تایید افكار مردان در امور مختلف بوده و همواره تلاش بر این است كه زنان ایده های جدیدی ارائه ندهند.

بوگوئوا سدلار در ادامه با تاكید بر این موضوع كه حس صلح جویی و همكاری در زنان شكوفایی ویژه ای دارد، گفت: باید برای برطرف كردن افكار گذشته در مورد زنان به عنوان ماشین تولد فرزند و حذف سنت های غلط گذشته گام های مثبتی برداشته شود.

'وسنا ستانویویچ' نماینده نهاد غیر دولتی 'برابری زنان و مردان' نیز در یك برنامه تلویزیونی تازه پخش شده با اشاره به اینكه در سال گذشته میلادی 28 زن كشته شدند، گفت بنا بر تحقیقات انجام شده، از هر دو زن در صربستان یك نفر به نوعی مورد خشونت قرار گرفته و از هر سه زن نیز یك نفر به پلیس برای دریافت كمك و فرار از خشونت مراجعه كرده است.

براساس گزارش ها، بیشترین شمار زنانی كه در صربستان قربانی خشونت می شوند، بالای 30 یا زیر 18 سال هستند.

بر اساس آمار سال 2011 محققین جامعه جنایی صربستان، نتایج تحقیقات نشان می دهد كه از هر سه زن یك نفر قربانی خشونت فیزیكی، از هر دو زن یكی هدف خشونت روانی و از هر چهار زن یك نفر حداقل یك بار در زندگی قربانی خشونت فیزیكی در خانواده شده است.

همچنین گفته شده است كه سال 2011 در صربستان 46 زن قربانی خشونت شدند كه 27 نفر آنان بر اثر خشونت های خانوادگی كشته شدند.

در گزارش های رسانه های خبری صربستان همچنین نوشته شده است: در حالیكه 9 درصد زنان در صربستان قربانی خشونت های جنسی در خانواده هستند، فقط 16.5 درصد به پلیس اطلاع داده اند.

این گزارش ها حاكی از این است كه 25 درصد زنان قربانی خشونت، در این تحقیقات گفته اند كه بیش از پنج بار مورد آزار واقع شده اند.

در این تحقیقات نیز آمده است كه 78.8 درصد از موارد خشونت از طرف شوهر كنونی یا شوهر سابق و در دیگر موارد از سوی پدر، مادر، فرزندان و ... انجام شده است. همچنین در بسیاری از این موارد مجرم تحت تاثیر الكل بوده است.

'ودرانا لاتسمانوویچ' از سازمان شبكه زن های مخالف با خشونت در صربستان نیز در مورد حمایت و اقدامات پیشگیری در خشونت علیه زنان در یك برنامه تلویزیونی گفت: پلیس باید گزارشی از درخواست هاییدرباره خشونت علیه زنان، تهیه كرده و اقدام لازم را در جلب اعتماد زنانی كه مورد خشونت قرار می گیرند، انجام دهد تا اینكه آنان موارد را به پلیس و یا مراكز امنیتی اطلاع دهند.

وی با استناد به گزارش تهیه شده در سال 2012، گفت كه قاتلین 9 زن از 28 زن كشته شده در سال 2012 میلادی شوهر، هفت نفر دوست نزدیك، چهار زن توسط فرزند پسر، سه قتل به وسیله شوهر سابق، دو قتل از سوی پدر، دو زن توسط نوه و یك قتل از سوی داماد انجام شده است.

به گفته وی، بر پایه این گزارش همچنین 9 زن بوسیله هفت تیر، 7 زن توسط چاقو، 5 تن از شدت ضرب و شتم، 2 زن بوسیله تفنگ شكاری، یك نفر به طریق غرق شدن و بقیه كشته شدگان طی سال گذشته میلادی توسط دیگر ابزارهای كشنده سرد به قتل رسیدند.

لاتسمانوویچ در برنامه تلویزیونی شبكه سراسری صربستان بیان كرد: یك سوم از زنانی كه سال گذشته به قتل رسیدند، مادرانی بودند كه 20 درصد فرزندانشان كودك یا زیر سن بلوغ بودند.

'پولا تیده' سرپرست هیات سازمان امنیت و همكاری اروپا در صربستان نیز در یك برنامه تلویزیونی با بیان اینكه خشونت بر زنان نقض جدی مقررات حقوق بشر به شمار می رود، گفته بود كه سالانه بیش از 40 زن در صربستان از عواقب خشونت های وارده، دچار حادثه های غم انگیز و تاسفبار می شوند.

برای مقابله با این وضعیت در سراسر صربستان، از سال 2000 'خانه های اطمینان' برای پناه دادن به زنانی قربانی خشونت راه اندازی شده كه هزینه های آن از طرف مردم و نهادهای بشردوستانه تامین می شود. شمار این اماكن 11 واحد اعلام شده كه از سال 2000تا 2012یك هزار و 366 زن را در خود پناه داده اند.

مردسالاری در بسیاری از نقاط صربستان به ویژه روستاها كاملا آشكار است و اكثریت شوهران نیز فرزند پسر را به دختر به بهانه ادامه نسل ترجیح می دهند. همچنین مردان ستون خانواده محسوب می شوند و به رغم اینكه درصد زنان شاغل در این كشور بالكان غربی بالا است، ولی در بسیاری از موارد حرف اصلی در خانواده ها را مردان می زنند.

اروپام**2061**1516
۰ نفر