دكتر 'غلامحسین رحیمی' روزچهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار داشت: بودجه طرح های كلان مصوب در این مركز در چهارسال گذشته 214 میلیارد تومان بوده است كه از این رقم 202 میلیارد تومان از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و مابقی از سوی نهادها و دستگاه های همكار پرداخت می شود.
به گفته وی تاكنون بالغ بر 125 میلیارد تومان از 202 میلیارد تومان توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای طرح های كلان فناوری دركشور هزینه شده است.
مهمترین طرح های كلان فناوری عبارت است از؛ ایجاد رصدخانه ملی، تامین مواد اولیه و داروهای مورد نیاز كشور، افتتاح گلخانه تراریخت، برپایی مراكز هوانوردی عمومی، حمایت از ساخت هواپیمای 2 تا 6 نفره و طراحی بالگرد ملی هشت نفره.
*** طرح های كلان مصوب شورای عتف و معاونت علمی و فناوری مكمل یكدیگر
----------------------------------------------------------------------------
رییس مركز طرح های كلان ملی فناوری معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری به خبرنگار ایرنا گفت: مناسب است بررسی طرح های كلان در شورای علوم، تحقیقات و فناوری جنبه سیاست گذاری و اولویت دهی داشته باشند و طرح های كلان مصوب در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری جنبه محصول محور و كاربردی داشته باشند كه اكنون هم این موضوع رعایت می شود. این امر سبب شده است تا طرح های كلان مصوب در شورای عتف و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مكمل یكدیگر باشند.
وی با بیان اینكه شورای علوم، تحقیقات و فناوری شورایی قانونی بوده كه ماهیت آن شورا، سیاست گذاری های كلان كشور در حوزه های علمی و فناوری است اضافه كرد: طرح هایی كه جنبه كاربردی و محصول محوری دارند به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارجاع می شوند و طرح هایی كه از بعد سیاست گذاری، اولویت گذاری و برنامه ریزی ها در سطح كلان باشند بر عهده شورای علوم، تحقیقات و فناوری هستند.
رحیمی با تاكید براینكه نگاه ویژه دولت در حمایت از طرح های كلان ملی ، ویژگی علمی- كاربردی بودن آنهاست، خاطرنشان كرد: اكنون طرح های مصوب و مورد حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دارای ماهیت كسب دانش فنی، تولید و توسعه فناوری است و از نتایج و دستاوردهای آن در بخش تولید انبوه یا رفع نیازهای اساسی كشور بهره برداری می شود. اما در مورد طرح های كلان شورای علوم، تحقیقات و فناوری باید گفت اكثر نتایج این طرح ها به ایجاد زیرساخت های تحقیقاتی و آموزشی در دانشگاه ها منتهی می شود.
*** حمایت از طراحی و ساخت هواپیمای 6 تا 19 نفره
----------------------------------------------------------
معاونت علمی و فناوری، از طرح كلان ملی' طراحی و ساخت هواپیماهای 6 تا 19 نفره' حمایت نمود تا پس از نیل به توفیق در این زمینه بتوان به طراحی و ساخت هواپیماهای با ظرفیت بیشتر پرداخت.
*** سه گروه طرح های كلان ملی فناوری و نوآوری
------------------------------------------------------
رییس مركز طرح های كلان ملی معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری، طرح های مصوب در این مركز را شامل سه گروه، طرح های فوق كلان با اعتبارات بالا و زمان اجرای نسبتاً طولانی، طرح های كلان مجموعه ای و سبدگونه و طرح های كلان منفرد دانست.
وی اظهار داشت: ایده طرح های كلان ملی در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و برای اولین بار در كشور از حدود سه سال ونیم گذشته با هدف شكوفایی حوزه تحقیقات كاربردی در مراكز علمی كشور شكل گرفت و بسیاری از طرح های فناورانه در نهادهای مختلف علمی، فناوری و صنعتی به مرحله تولید انبوه رسید. تولید بیش از 20 نوع ماده اولیه دارویی در كشور ، احداث 15پایگاه هوانوردی عمومی و تولید هواپیمای دو نفره از جمله طرح هایی هستند كه به مرحله تولید انبوه رسیدند.
رحیمی یكی از ویژگی های مهم طرح های كلان ملی مصوب در معاونت علمی و فناوری را دارا بودن نوآوری و تولید و توسعه فناوری در سطح ملی عنوان كرد و گفت: طرح های كلان می بایست در مدت زمان مشخص به نتیجه برسند و امكان تولید محصول نهایی و بهره برداری از آن در بازار مصرف تضمین شده باشد.
وی با اشاره به طرح های كلان دسته نخست گفت: این طرح ها شامل طرح های كمی وكیفی منحصربه فرد دركشور هستند و براساس آن یك محصول یا یك پروژه در كل كشور طراحی ، تولید یا ساخته می شود كه از آن جمله می توان به ایجاد رصدخانه ملی ایران، ساخت نیروگاه گداخت هسته ای و ایجاد شتابگر ملی ایران(چشمه نور ایران) اشاره كرد. به گفته وی تا چند دهه بعد نیازی به احداث و ایجاد طرح های مشابه در این زمینه نیست.
این مسئول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گروه دوم طرح های كلان را طرح های 'سبدگونه و مجموعه ای' دانست و خاطرنشان كرد: در چنین الگوهایی مجموعه ای از طرح های خرد در یك طرح جامع مورد حمایت قرار می گیرند؛ كه از آن جمله می توان به طرح كلان تولید داروها و مواد اولیه دارویی مختلف، طرح كلان تولید تجهیزات پزشكی، طرح های كلان تولید لاین های دام، طیور و آبزیان و تجهیزات و ماشین آلات كشاورزی و طرح كلان تولید مواد مصرفی، تجهیزات و دستگاههای مورد نیاز حوزه نفت، گاز و پتروشیمی اشاره نمود.
وی اتصال دستاوردهای نهایی پروژه های كلان به تولید انبوه را از مهمترین شرط های حمایت از طرح های مذكور با همكاری دستگاه های اجرایی دانست و گفت: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از تولید انبوه حمایت مالی به عمل نمی آورد، اما به صورت كامل از دستیابی به دانش فنی و تولید چند نمونه صنعتی حمایت می كند كه البته این حمایت مشروط به بهره گیری از دانش فنی و نمونه های صنعتی برای تضمین تولید صنعتی و تجاری است.
رحیمی توضیح داد : گروه سوم طرح های مورد حمایت معاونت علمی طرح های منفرد است كه بین طرح های كلان دسته نخست و طرح های سبدگونه گروه دوم قرار دارند كه معمولاً در مدت یك تا 3 سال به نتیجه می رسند كه از آن جمله می توان به ایجاد گلخانه تراریخت، طراحی و ساخت شناور تحقیقاتی اقیانوس پیما و طراحی، ساخت و راه اندازی سامانه پرتودهی صنعتی گاما اشاره كرد.
علمی(5)**9190**1599
تهران- رييس مركز طرح هاي كلان معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري از تعريف و حمايت 27 طرح كلان فناوري در اين مركز در چهار سال گذشته خبر داد.