آنان در گفت و گو با ایرنا اظهار كردند: كمبود این ماشین آلات موجب شده كه محصول آنان بموقع برداشت نشود كه این سبب ضایع شدن بخشی از محصول می شود.
یكی از گندمكاران خراسان شمالی با بیان اینكه هم اكنون فصل برداشت محصول گندم است، گفت: متاسفانه تاكنون نتوانسته ام كمباین و یا دروگری برای جمع آوری محصول خود پیدا كنم.
'ولی باقری' كه دیمكار است، افزود: بیشتر گندمكاران این استان خرده مالك هستند اما هم اكنون صاحبان كمباین ها از جمع آوری محصولات گندم با مساحت كم خودداری می كنند.
وی گفت: بیشتر كمباین های استان فرسوده و مستهلك هستند و اكنون كه زمان برداشت محصول است آنان اقدام به تعمیر می كنند كه این امر موجب تاخیر در برداشت محصول خواهد شد.
وی افزود: دستمزد جمع آوری گندم و یا جو به صورت سنتی با دست توسط كارگران هزینه زیادی دارد كه تحمل این هزینه ها برای كشاورزان سنگین و غیرممكن است.
یكی دیگر از گندمكاران استان نیز گفت: برداشت بهنگام گندم كم هزینه ترین روش به منظور كاهش خسارات سن گندم است.
'محسن گریوانی' افزود: برداشت دیرهنگام موجب می شود كه گندم دچار سن شده و كاهش وزن پیدا كند و این آفت به سایر بخش های مزرعه نیز سرایت كند.
وی گفت: كمبود ماشین آلات بخش كشاورزی هر ساله برداشت به موقع گندم و جو در این استان را با مشكل مواجه می كند.
وی افزود: كشاورزان در این مناطق روزها و هفته ها در انتظار كمباین می مانند كه این با برداشت زودهنگام یا بهنگام گندم منافات دارد.
وی اظهار كرد: تاخیر در برداشت گندم و جو سبب ریزش زیاد محصول می شود و همچنین به دلیل وزش باد و یا باران، خوشه های گندم افتاده و جمع آوری آن سخت تر می شود.
قاسم زاده از كشاورزان منطقه مانه و سملقان گفت: این شهرستان سیل خیز است و امكان دارد در فصل برداشت محصول یك باران تند به بروز سیلاب منجر شده و همه داشته ما را از بین ببرد.
وی گفت: از سویی قیمت ماشین آلات كشاورزی از جمله دروگر، تراكتور و ادوات دیگر بالا رفته و ما توان خرید آن را نداریم.
رییس اداره مكانیزاسیون سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی گفت: با توجه به فصل برداشت محصول گندم، كشاورزان این استان با كمبود دروگر و كمباین مواجه هستند.
'الله وردی خادمی' در گفت و گو با ایرنا اظهار كرد: كار برداشت گندم و جو از كشتزارهای این استان با 460 دستگاه دروگر، 580 دستگاه كمباین و 330 دستگاه كمباین مهاجر آغاز شده كه جوابگوی سطح و حجم برداشت محصول در این استان نیست.
وی با اشاره به این كه بیشتر كشتزارهای این استان در نواحی سختگذر و كوهستانی واقع شده و امكان برداشت محصول با كمباین در آن كم است، افزود: توجه به افزایش دستگاه های دروگر در استان ضروری است.
وی اظهار كرد: كار كشاورزی و دامداری در این استان با هم صورت می گیرد بنابر این كشاورزان برای برداشت محصولات گندم و جو به دروگر نیاز دارند تا بخشی از علوفه مورد نیاز دام خود را از این طریق تامین كنند.
وی افزود: علاوه بر كمبود كمباین و دروگر بیش از نیمی از دستگاه های موجود در این استان نیز فرسوده هستند كه این مانع جمع آوری به موقع محصولات، افزایش ضایعات و پایین آمدن درآمد كشاورزان خواهد شد.
خادمی به ضریب مكانیزاسیون در این استان اشاره كرد و گفت: اكنون ضریب مكانیزاسیون كشاورزی در استان 23/1 اسب بخار است كه این رقم با میانگین كشوری برابر است.
وی افزود: ضریب مكانیزاسیون محصولات زراعی و باغی نیز به ترتیب 51 و 17 درصد است كه از این نظر از میانگین كشوری عقب هستیم.
رییس اداره فناوری های مكانیزاسیون سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی گفت: توسعه مكانیزاسیون در این استان در گرو تشكیل شركت های خدمات مكانیزاسیون است.
خادمی اظهار كرد: خرده مالكی، كمبود نقدینگی و نداشتن تخصص در بهره برداری از ماشین آلات كشاورزی و دنباله بندها اهمیت تشكیل شركت ها را نشان می دهد.
وی افزود: تغییر نظام بهره برداری، افزایش بهره وری از ماشین آلات بخش كشاورزی، به كارگیری نیروهای دانش آموخته در بخش كشاورزی، ایجاد اشتغال و ارتقای مكانیزاسیون از اهداف تشكیل شركت های خدماتی در بخش مكانیزاسیون است.
این مسوول گفت: در بخش كشاورزی نیاز است كه شركت های خدماتی در حوزه مكانیزاسیون فعالیت داشته باشند تا كشاورزان در زمان نیاز به انواع ماشین آلات دچار مشكل نشوند.
رییس اداره فناوری های مكانیزاسیون سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی افزود: هم اكنون هشت شركت خدماتی مكانیزاسیون در این استان فعال است كه از محل صندوق توسعه حمایت از بخش كشاورزی 10 میلیارد ریال اعتبار به این شركت ها اختصاص یافت.
خادمی اظهار داشت: چهار شركت خدماتی دیگر نیز متقاضی دریافت مجوز فعالیت در این بخش هستند.
وی افزود: بر اساس برنامه پنجم توسعه سالانه باید 570 دستگاه انواع ماشین آلات كشاورزی، دنباله بند و سایر ادوات مورد نیاز به این بخش افزوده شود كه این مستلزم تامین اعتبارات كافی در این خصوص است.
خادمی با اشاره به هدفگذاری سه درصدی برای ارتقای سالانه این شاخص، گفت: برای استفاده بیشتر از ماشین آلات كشاورزی و دنباله بندها باید اعتبارات ویژه تخصیص یابد.
وی همچنین از افزایش قیمت ماشین آلات بخش كشاورزی گلایه كرد و گفت: این امر نیز موجب شده تا از قدرت خرید كشاورزان كاسته شود.
خادمی خواستار توجه به مكانیزاسیون كشاورزی این استان شد و افزود: این استان سردسیر است كه كمباین های مهاجر بعد از برداشت محصول دیگر استان ها بدون تعمیر به این استان حمل می شوند كه این امر افزایش ضایعات كشاورزی را به دنبال دارد.
رییس اداره فناوری های مكانیزاسیون سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی گفت: امسال 101 میلیارد ریال اعتبار برای توسعه مكانیزاسیون كشاورزی این استان جذب شد.
خادمی اظهار كرد: امسال كشاورزان استان برای دریافت 156 میلیارد ریال تسهیلات خرید ماشین آلات كشاورزی به بانك های عامل معرفی شده بودند.
معاون بهبود و تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی سطح زیر كشت گندم در كشتزارهای این استان را 165 هزار هكتار عنوان كرد و گفت: پیش بینی می شود از این سطح 320 هزار تن محصول گندم مازاد بر مصرف از كشاورزان خریداری شود.
'خداداد عابدی' افزود: 102 هزار هكتار از گندمزارهای این استان دیم و 63 هزار هكتار آبی است.
وی گفت: به علت كمبود ماشین آلات جمع آوری محصول 16 درصد گندم این استان در خرداد، 56 درصد در تیر و 20 درصد نیز در مردادماه برداشت می شود.
معاون بهبود و تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی سطح زیر كشت جو در كشتزارهای این استان را 47 هزار هكتار عنوان كرد و گفت: پیش بینی می شود از این سطح 100 هزار تن محصول جو برداشت شود.
وی افزود: 24 هزار هكتار از جوزارهای این استان آبی و 23 هزار هكتار دیم است.
در استان خراسان شمالی 344 هزار هكتار اراضی كشاورزی وجود دارد. ك/4
7184/626
بجنورد - شماري از كشاورزان خراسان شمالي گفتند: كمبود ماشين آلات بخش كشاورزي از جمله كمباين و دروگر در اين استان گندمكاران و جوكاران را در زمان برداشت محصول با مشكل جدي مواجه مي كند.