در حالی كه تا چند سال قبل موضوع حملات در فضای سایبری تنها در فیلم های علمی تخیلی دیده می شد، اما رسانه ای شدن خبر حمله ویروس استاكس نت به تاسیسات هسته ای ایران، موج جدیدی از مباحث و اظهار نظرها را در قالب علمی و سیاسی به دنبال داشت. به گواه اخبار رسانه ها و حتی اعتراف مقامات آمریكایی و صهیونیستی، طراحی این ویروس بسیار مخرب (كرم استاكس نت) و اجرای این حمله سایبری به برنامه صلح آمیز هسته ای جمهوری اسلامی ایران با همكاری مشترك دولت و نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده و رژیم صهیونیستی صورت گرفت تا حداقل از سرعت پیشرفت ایران بكاهد.
بعد از وقوع این حمله و موج رسانه ای كه متعاقب آن ایجاد شد، فضای سایبری اهمیتی دو چندان پیدا كرد و به طور مداوم ایران با ادعاهای بسیاری از كشورها به ویژه غربی ها در مورد انجام حملات سایبری علیه آنها مواجه شد.
** اوباما دنباله روی بوش
---------------------------
كشورهای غربی به ویژه ایالات متحده كه از اولین كشورهایی بودند كه به صورت علنی دست زدن به عملیات در فضای مجازی را اعلام و به نوعی حتی به آن مباهات می كنند، اكنون خود مدعی هستند كه قربانی این حملات شده اند.
نیویورك تایمز نوشت: باراك اوباما رییس جمهور آمریكا تصمیم گرفت حملات سایبری این كشور را كه در زمان جرج بوش رییس جمهور پیشین آمریكا آغاز شده بود، تسریع كند و در این چارچوب آژانس امنیت ملی آمریكا (NSA) و سرویس های اطلاعاتی اسراییل برای طراحی استاكس نت همكاری نزدیكی داشتند.
اخیرا دولت ایالات متحده و نهادهای امنیتی این كشور، جیمزكارترایت، ژنرال بازنشسته نیروی دریایی آمریكا را به اتهام افشای اطلاعات طبقه بندی شده حمله ویروس استاكس نت به تاسیسات هسته ای ایران متهم و بازجویی كردند.
كارترایت بین سال های 2007 تا 2011 معاون رییس ستاد مشترك ارتش آمریكا بود و اواخر سال گذشته به افشای این اطلاعات متهم شده بود .
** استاكس نت آغاز علنی حمله آمریكا به ایران
-------------------------------------------------
بسیاری از كارشناسان بر این اعتقاد هستند كه حمله با این كرم رایانه ای به سانتریفیوژهای ایرانی، نوعی اعلان جنگ به ایران بوده است. گاردین در همین رابطه نوشت: استاكس نت آغاز حمله آمریكا به ایران بود.
این روزنامه انگلیسی می نویسد: بعد از آنكه آمریكا و اسراییل با انجام رزمایش های تمرینی و مدل دریافتند كه حمله و نابودی نطنز از راه تسلیحات متعارف امكان پذیر نیست، تصمیم گرفتند به خرابكاری در فضای سایبر علیه رایانه های هسته ای ایران پرداختند و آنها را مورد حمله قرار دادند.
گاردین به نقل از نیوروك تایمز می نویسد: اسراییل با همكاری آمریكا در این تمرین نظامی و سایبری، میزان موفقیت حمله نظامی و حتی سایبری به تاسیسات هسته ای را در خاك خودش مورد آزمایش قرار داد.
این مقاله اقدام آمریكا در حمله سایبری به ایران را بخشی از برنامه قدیمی آمریكا و از زمان بوش می داند كه از سال 2009 و با تصویب 300 میلیون دلار برای انجام پروژه ها علیه ایران كلید خورد و استاكس نت جزیی از آن بود كه در دوران اوباما به نتیجه رسید.
** هراس از همكاری شركت ها با مهاجمان سایبری
--------------------------------------
شكی نیست كه تهدید و بكارگیری ویروس استاكس نت، شروعی برای استفاده از تسلیحاتی جدید در حوزه امنیت بود. در همین رابطه روگر گرایمز كه از كارشناسان امنیتی است در وبسایت InfoWorld تاكید دارد، حمله ای كه آمریكا و اسراییل به وسیله این كرم الكترونیكی به ایران انجام دادند، نمونه ای از تسلیحات سایبری آتی است كه می تواند آسیب هایی را بسیار بیشتر از بمب های بزرگ ایجاد كند.
براساس گفته وی، استاكس نت یكی از موفق ترین و كارآمد ترین حملات سایبری بوده است كه باعث ایجاد اخلال در سانتریفیوژهای ایران شد. این ویروس هنگامی كه وارد سیستم شد به كنترل كنندگان فرایند غنی سازی، پیام 'همه چیز خوب است' می داد.
سوالی كه برای همه پیش می آید این است كه شركت زمینس كه پیمانكار ایران بود، چگونه با آزمایشگاه های ایالات متحده همكاری كرد. به نوشته گرایمز این نوع همكاری یك زنگ خطر است و نشانگر آن است كه تسلیحات سایبر ممكن است در بسیاری از سیستم ها مورد استفاده قرار بگیرند.
اكنون مشخص شده است كه آمریكا 5 سال قبل از دست زدن به این حمله، در آزمایشگاه های خود بر روی این موضوع كار می كرد. نكته اینجاست كه برخی پیمانكاران فرعی نظامی، این وظیفه را بر دوش داشتند.
** آمریكا آغازگر یا هدف حملات
---------------------------------
گرایمز در ادامه مطلب خود می نویسد: احتمالا برخی كشورها و گروه ها نیز از سال ها قبل این تحقیقات را انجام می دادند، اما ایالات متحده این نوع حملات را باب كرد و اكنون كه نهادهای ایالات متحده مورد حمله قرار گرفتند، صدای آنها در آمده است. در واقع اثرات همان چیزی كه خودشان آغازگر آن بودند به سوی آن ها بازگشته است.
در حملات سایبری یك قانون ساده وجود دارد و این قانون تاكید دارد كه باید قویتر و با آسیب پذیری كمتر باشید. باید توجه داشت كه مهاجمان فضای سایبر همیشه خود را از آسیب ها دور كرده و ایمن می مانند.
در واقع با آشكارسازی استفاده از استاكس نت، كلید مسابقه تسلیحات سایبری در آینده زده شد و ممكن است باعث كاهش سرعت برنامه هسته ای ایران شده باشد، اما باعث شد تا كارزاری به طور رسمی آغاز شود كه در آن تسلیحات بزرگ و مخرب دیگری بكار گرفته می شوند.
در هفته های اخیر، دولت و رسانه های آمریكا به شدت بر روی این موضوع تمركز كردند كه ایالات متحده و كشورهای غربی از سوی حملات سایبری كه علیه سازمان های دولتی و شركت هایشان واقع می شود، به شدت احساس خطر می كنند. روزنامه وال استریت ژورنال، نیویورك تایمز، رویترز و واشنگتن پست و دیگر رسانه های آمریكایی مدعی شده اند كه بسیاری از اطلاعات شركت های بزرگ غرب و حتی برخی اطلاعات امنیتی و نظامی دولتی به وسیله هكرها از كشورهای مختلف دنیا به ویژه از آسیا به سرقت رفته و در فعالیت های این شركت ها اخلال ایجاد شده است.
به عنوان نمونه رویترز نیز با استناد به گزارش شورای روابط خارجی ( این اندیشكده شكل و خط مشی آینده ایالات متحده را در سیاست خارجی تعیین می كند) در این باره نوشت عملیات در حوزه نفت و گاز آمریكا به علت حملات سایبری به شكل روزافزونی آسیب پذیر شده و ویژگی رقابتی شركت های انرژی تحت تاثیر قرار گرفته است و یا اینكه هزینه های آنها را در بخش های مختلف استخراج و انتقال و پالایش بالا برده است.
این مطلب می افزاید: حمله دیگری كه سال گذشته به شركت سعودی آرامكو انجام شد بیش از 30 هزار رایانه را تحت تاثیر قرار داد. این شركت اعلام كرد كه حمله با هدف توقف تولید نفت و گاز بزرگترین تولید كننده اوپك انجام شد.
** مظلوم نمایی آمریكا
-------------------------
از آنجا كه فناوری های رایانه ای و به ویژه اقدامات در فضای سایبری برخلاف بسیاری از تكنولوژی ها و مهارت های نوین به شكل چشمگیری با هوش و استعداد افراد سروكار دارد و در آن داشتن تكنولوژی و تجهیزات حرف اول را نمی زند، خیلی زود پای قدرت های جهانی كه خود مبدع و آغازگر حملات سایبری بودند در این تله افتاد و گروه های مستقل و یا وابسته به دولت ها، جایگاهی مهم را در این حوزه پیدا كردند.
وبسایت فاكس تجاری (FOXBusiness) در مطلبی نوشت: تاسیسات نفت و گاز آمریكا در معرض حملات شدید سایبری قرار گرفته اند. این مقاله وقوع حملات گسترده به شركت ها و نهادهای آمریكای را از ماه آوریل تا سپتامبر سال گذشته اعلام كرد.
شورای روابط خارجی آمریكا (CFR) نیز ضمن تایید این حملات اذعان دارد كه بخش های نفت و گار آمریكا بسیار آسیب پذیر هستند و این حملات می تواند خطوط انتقال، پالایشگاه ها و حتی سكوهای استخراج و حفاری را با آسیب های جدی روبرو كند.
این مقاله می نویسد كه تعداد و شدت این حملات بسیار افزایش یافته و دفاع دربرابر آنها بسیار سخت شده است.
این شورا مدعی است كه این حملات از جانب آژانس های دفاعی و یا نیروهای اطلاعاتی كشورهای دیگر و حتی برخی هكرهای بدون مرز و گروه های سازمان یافته طراحی شده اند.
به نوشته فاكس، در بهار گذشته شركت های آمریكایی به ویژه شركت های فعال در بخش نفت و انرژی مورد هدف چندین حمله قرار گرفتند. برخی از این حملات نیز با هدف از بین بردن اطلاعات انجام شد.
حتی این مقاله مدعی شده است كه برخی از این حملات از داخل ایران طراحی و اجرا شدند، اما با موفقیتی همراه نبوده اند.
** حملات سایبری به بخش انرژی آمریكا
------------------------------------------
در همین راستا ژنرال كیت الكساندر مدیر آژانس امنیت ملی آمریكا و فرمانده بخش حملات سایبری این كشور در برآورد خود اعلام كرد: میزان زیان هایی كه از حملات تروریستی به آمریكا وارد شده، سالانه 114 میلیارد دلار است، ضمن اینكه از طریق فضای مجازی زیانی 250 میلیارد دلاری بابت رعایت نشدن حقوق مالكیت معنوی به اقتصاد آمریكا وارد می شود.
وی گفت: بخش انرژی آمریكا هدف 41 درصد از این حملات قرار می گیرند.
در فوریه سال 2013 باراك اوباما فرمان اجرایی را صادر كرد كه بر اساس آن خواستار افزایش امنیت سایبری در مورد زیرساخت های آمریكا شد.
شورای روابط خارجی اعتقاد دارد بخش نفت و گاز آمریكا به وسیله افرادی از داخل شبكه انرژی آمریكا، رقبا و دولت های خارجی برای دستیابی به اطلاعات ویژه تجاری، برنامه های استراتژیك و كاوش ها و قراردادهای جدید مورد هدف قرار می گیرد و هكرها در سرقت اطلاعات شركت ها و اطلاعات جغرافیایی و صنعتی موفق بوده اند.
براساس گزارش شورا، حمله سایبری با عنوان اژدهای شب (Night Dragon) موفق ترین حمله سایبری به بخش انرژی آمریكا از كشور چین برای سرقت اطلاعات محرمانه از 5 شركت بزرگ نفتی غربی در ابتدای سال 2008 بود و تا ابتدای سال 2011 فعالیت می كرد. سه شركت بی.پی.، پی.ال.سی.و اكسون موبیل از جمله این شركت ها بودند. شركت چورون نیز مدعی شد كه هدف حمله ناموفق اژدهای شب قرار گرفت.
در نهایت این حمله توانست حجم وسیعی از اطلاعات محرمانه صنعتی در مورد عملیات نفت و گاز را به سرقت ببرد.
** قدرت های جهان به دنبال مشروعیت كنترل فضای سایبر
-----------------------------------
برخی كارشناسان بر این باورند كه خیلی زود، جهان شاهد آن خواهد بود كه كشورهای قدرتمند غربی و در راس آنها آمریكا به بهانه احساس تهدید از حملات در فضای سایبری قطعنامه و یا كنوانسیونی جهانی و بین المللی را برای مقابله با آن طراحی كنند و حتی ممكن است بر اساس مواد مختلف منشور سازمان ملل، این اقدامات را همچون تروریسم بدانند و اقدامات خشن و حتی حملات پیشدستانه را مشروع كرده و دست خود را در تجاوز بیشتر باز كنند.
ترور و حمله به كشورها تازمانی كه آمریكا در 11 سپتامبر 2001 گرفتار آن شد موضوعی نبود كه وجدان بین المللی را جریحه دار كند، اما بعد از این اتفاق به یكباره سازمان ملل و بسیاری از دولت ها و سازمان های بین المللی به آن واكنش نشان دادند و موضوع تروریسم باعث دو لشگركشی و جنگ بزرگ در خاورمیانه و كشتار صدها هزار انسان بیگناه شد.
بررسی از 'حسین عباسی نسب'
پژوهش**9130**9241
گروه پژوهش هاي خبري- با اينكه ايالات متحده از اولين كشورهايي بود كه از سلاح سايبر براي توقف برنامه هسته اي ايران استفاده كرد، اكنون خود را به عنوان قرباني حملات به بخش نفت و انرژي نشان مي دهد.