۲۶ مرداد ۱۳۹۲، ۱۳:۲۹
کد خبر: 80777039
T T
۰ نفر

رشد آهسته درختان در چرنوبيل

۲۶ مرداد ۱۳۹۲، ۱۳:۲۹
کد خبر: 80777039
رشد آهسته درختان در چرنوبيل

تهران – نتايج تحقيقات يك گروه بين المللي از زيست شناسان نشان مي دهد پرتوهاي راديواكتيوي كه پس از انفجار نيروگاه چرنوبيل در فضاي اطراف پراكنده شد، سبب كند شدن روند رشد درختان در منطقه شده است.

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری فیگارو، گروهی از محققان بین المللی با نمونه برداری از درختان منطقه به این نتیجه رسیده اند كه پرتوهای رادیو اكتیو ناشی از انفجار بزرگ سال 1986 در چرنوبیل روند رشد درختان در این منطقه را كاهش داده است.

به گفته محققان در سه سال اول بعد از این فاجعه، تغییرات محیط زیستی در منطقه آشكار تر بود و درختان به فشارهای محیط زیستی نظیر گرما و خشكسالی به شدت واكنش نشان دادند. اما حالا با گذشت 27 سال از فاجعه چرنوبیل این تاثیرات كماكان ادامه دارد.

محققان گفتند این نخستین باری است كه عواقب این فاجعه هسته ای بر روی رشد درختان در منطقه بررسی شده است.

در این تحقیق زیست شناسان نمونه هایی از بیش از 100 درخت كاج اسكاتلندی در مناطق اطراف نیروگاه در اوكراین را جمع آوری كردند. دلیل انتخاب درخت كاج این بود كه این درخت نسبت به تغییرات رادیو اكتیو بسیار حساس است و تقریبا در تمامی مناطق اروپا، جنگل های كاج یافت می شود.

14 سایت برای بررسی این درختان با درجات مختلف آلودگی از صفر تا 690 سطح رادیو اكتیویته طبیعی در داخل منطقه ممنوعه چرنوبیل انتخاب شدند.

به گفته محققان امكان اندازه گیری بالا تر از این درجه وجود ندارد. زیرا درختانی كه تحت سطوح بالاتر رادیو اكتیو قرار گرفته باشند جان سالم به در نخواهند برد.

محققان با مشاهده سابقه تغییرات آب و هوایی در منطقه و اندازه گیری حلقه های رشد در درختان قطع شده ،دریافتند بین سطح دوز تابش رادیو اكتیو و رشد درختان رابطه وجود دارد. هرچه دوز پرتو تابیده شده بیش تر باشد رشد درخت كم تر خواهد بود.

همچنین این محققان با سرشماری از گونه های جانوری و گیاهی منطقه چرنوبیل اعلام كردند تعداد و انواع گونه های حشرات و پرندگان نیز در منطقه به شدت كاهش یافته است.

این یافته های جدید در نشریه Trees به چاپ رسیده است.

فاجعه چرنوبیل بدترین حادثه اتمی غیرنظامی تاریخ جهان است كه در رآكتور شماره 4 نیروگاه چرنوبیل جایی در نزدیكی كیف پایتخت اوكراین در 26 آوریل 1986 اتفاق افتاد. این حادثه با هزینه ای بالغ بر 200 میلیارد دلار پرخرج ترین حادثه تاریخ به شمار می رود.

علمی(6)**م.پ**1581
۰ نفر