به گزارش ایرنا، عطاریها انواع مختلف گیاهان دارویی را برای درمان بیماریهای مختلف عرضه میكنند پشت در عطاری های تبلیغات بسیار وسیعی از داروهای گیاهی دیده می شود از درمان روماتیسم، ورم مفاصل گرفته تا ترك اعتیاد؛ حتی داروهای چاقی و لاغری هم تبلیغاتش به چشم می خورد .
همچنین فواید انواع چای، عرقیجات، روغن هفت ستاره ، روشن كننده پوست و پودر سنجد و غیره از دیگر تبلیغاتی است كه پشت در عطاری ها نصب شده است .
برخی تصور می كنند اگر داروهای شیمیایی برای درمانشان مفید و فایده ای نداشت باید خودسرانه و یا با نظر برخی ها به سراغ داروهای گیاهی بروند اما خبر ندارند كه مصرف همین داروهای گیاهی نیز قواعد خاص خود را دارد .
كم یا زیاد مصرف كردن داروهای گیاهی خود به خود عوارضی را برای بیمار بوجود می آورد .
جوشانده این گیاه ، پودر آن گیاه ، كپسول و قرص و گرد فلان گیاه نسخه هایی است كه برخی قدیمی ها برای آشنایان می پیچند در برخی موارد سبب تشدید بیماری می شود .
زهرا 35 ساله كه برای درمان درد كمر به عطاری مراجعه كرده تا با راهنمایی صاحب عطاری بیماری خود را درمان كند .
دیگری كه پیرمرد 68ساله ای است از درد پا و مفاصل خود می نالد و می گوید: فیزیوتراپی هم رفته ام اما جواب نداده است .
وی معتقد است، داروها برای من جواب نمی دهد شاید داروهای گیاهی دردم را ساكت كند .
او هم منتظر است تا صاحب عطاری دارویی برایش تجویز كند.
زهرا هم برای خریدن چای سفید آمده چون شنیده است كه خاصیت خوبی دارد و برای تسكین بعضی از دردها مفید است.
با وجود این همه نگاه مثبت به داروهای گیاهی و با احترام به بزرگترها و قدیمی ولی در قرن جدید تنها جایی كه می تواند نسخه ای از داروهای گیاهی برای بیماران بپیچد تنها و تنها پزشكان متخصص و آشنا به گیاهان دارویی و عطاری ها هستند یعنی با مراجعه به مراكز فروش داروهای گیاهی باید ببینیم عطارباشی چه نسخه ای می پیچد .
با توجه به اهمیت این مراكز بوده كه به سراغ مسئولان مربوط رفته ایم و در این زمینه گفت و گویی با معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی شهید صدوقی یزد و برخی دیگر از كارشناسان انجام داده ایم .
حسین ابوالحسینی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاكید كرد : عطاری ها مراكزی هستند كه فقط می توانند گیاهان دارویی را به صورت باز و فله ای و در شرایط بهداشتی عرضه كنند اما فروش مواد دارویی دارای مجوز یا فاقد مجوز وزارت بهداشت در عطاری ها مجاز نیست .
وی می افزاید: عطاری ها مجاز به فروش هیچ نوع دارو، قرص و كپسول لاغری و چاقی نیستند و این كار آنها تخلف محسوب می شود .
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی شهید صدوقی یزد در همین حال تأكید می كند: شهروندان اگر می خواهند داروی لاغری استفاده كنند، حتما به پزشك متخصص مراجعه كنند و اگر پزشك، دارویی تجویز كرد اگر چه مشابه آن در عطاری ها عرضه می شود یا توسط اطرافیانشان هم تبلیغ شود به هیچ وجه مورد تایید نیست و نباید از آن استفاده كنند.
ابوالحسینی با بیان اینكه هیچ كدام از پودرهای لاغری و چاق كننده موجود در عطاری ها مورد تایید وزارت بهداشت نیست ،ادامه می دهد: این پودرها فاقد مجوز از وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكی هستند و افراد از مصرف و خرید آنها اجتناب كنند.
وی می افزاید: از آنجایی این پودرها دست ساز هستند و هیچ گونه نظارتی بر آنها صورت نمیگیرد، اجتمال می رود فرد مصرف كننده دچار عارضه شود.
معاون غذاو دارو دانشگاه علوم پزشكی یزد تصریح می كند: با توجه به اینكه در ساخت این نوع پودرها هیچ گونه نظارتی نمی شود احتمال می رود تهیه كنندگان این نوع پودرها از مواد غیرمجاز در تهیه پودرها استفاده كنند .
ابوالحسینی با اشاره به افزودن كورتون و مواد مخدر به برخی از این مواد دست ساز می گوید: كورتون تنها باعث تورم بدن می شود و فرد فكر می كند چاق شده است در حالی كه اینگونه نبوده و افراد به منظور افزایش یا كاهش وزن باید به متخصص تغذیه مراجعه كنند.
وی از نظارت بر عطاری های سطح شهر یزد خبر داده و ادامه داد: در چند سال گذشته 20 تا 30 مورد با عطاری های متخلف در سطح شهر برخورد شده است .
*** فعالان در عطاری ها بیشتر به صورت تجربی و موروثی كار می كنند
رئیس اتحادیه صنف عطاری های استان یزد هم در باره فعالیت عطاری ها در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار می گوید: هم اكنون 180 عطاری ها دارای پروانه در این استان وجود دارد كه صدور 20 مجوز دیگر هم در دست اقدام است .
مهدی شكوری با بیان اینكه بین 200 تا 500 قلم گیاهان دارویی در عطاری های استان عرضه می شود، می افزاید: مرز نجوش، ترنجبین، گلگاوزبان ، بارهنگ، زیره سیاه، چای سفید از جمله گیاهان دارویی است .
وی اظهار می دارد: افرادی كه در زمینه فواید و خواص گیاهان دارویی آموزش دیدند می تواند در این حرفه كار كند اما اگر كسی در این زمینه اطلاعات نداشته باشد موفق نخواهد بود.
رئیس اتحادیه صنف عطاری های استان یزد تصریح می كند: بیشتر كسانی كه در عطاری ها فعالیت دارند اجداد آنها نیز در این زمینه فعالیت اشتند و در مجموع این حرفه ارثی است.
وی از عطاران استان خواست تا در باره گیاهان دارویی كه اطلاع و آگاهی ندارند خود سرانه چیزی را به شهروندان تجویز نكنند .
شكوری در ادامه یادآور شد: اتحادیه بر امور عطاری های استان نظارت دارد و در صورت هرگونه تخلف با آنها برخورد قانونی می شود.
صاحب یك عطاری در شهرستان یزد درباره اینكه بیشتر مراجعین شما چه كسانی هستند و بیشتر از چه نوع اقلامی استفاده می كنند به خبرنگار ایرنا نیز می گوید : مشتریان ما از اقشار مختلف هستند و در مورد داروهای گیاهی مختلفی سئوال می كنند من از گیاهان دارویی كه از آنها شناخت دارم به آنها می دهم.
وی كه نخواست نامش اعلام شود، می افزاید: ما در حد دانش خودمان مشتریان را راهنمایی می كنیم مثلا اگر شهروندان مراجعه كننده به ما ،سرماخوردگی ساده و یا پا درد داشته باشند گیاهان دارویی را به آنها توصیه می كنیم ولی مشاوره درمانی نمی دهیم چون در حیطه كاری ما نیست .
***مصرف بیش از اندازه داروهای گیاهی موجب مسمویت كبدی می شود
رئیس مركز تجویز منطقی دارو دانشگاه علوم پزشكی یزد در باره مصرف داروهای گیاهی می گوید : یك باور غیرعلمی كه در اذهان عمومی رایج است این كه داروهای گیاهی خیلی كم خطرتر از داروهای شیمیایی هستند، در حالی كه یك داروی گیاهی با دوز درمانی مناسب می تواند موثر باشد و مصرف بیش از اندازه آن می تواند باعث مسمومیت فرد شود.
محمدرضا لطفعلیانی با بیان اینكه امروزه از گیاهان دارویی فراورده های دارویی زیادی استخراج میشود، اظهار می دارد: متاسفانه سلامت اینگونه داروها بویژه بر روی گروههایی همچون مادران باردار به اثبات نرسیده است.
وی می افزاید: مادران باردار باید دقت لازم را داشته باشند كه در سه ماهه اول بارداری از مصرف داروهای گیاهی بپرهیزنند چراكه مصرف خودسرانه این داروها موجب خونریزی و سقط جنین می شود .
رئیس مركز تجویز منطقی داروی دانشگاه علوم پزشكی یزد ادامه می دهد: به عنوان مثال داروی چای سبز فراورده ای است كه خاصیت آنتی اكسیدانی، ضدسرطان و ضدپیری آن به اثبات رسیده ولی اگر این گیاه دارویی بصورت اوردوز یا بیش از دوز تعیین شده، مصرف شود باعث مسمویت كبدی یا آسیب به كبد میشود .
وی تأكید می كند: به عنوان مثال بیماران تحت درمان با داروی وارفارین نباید در یك روز بیش از یك حبه سیر استفاده كنند زیرا سیر به لحاظ دارابودن مواد ضد انعقادی موجب خونریزی داخلی در فرد بیمار خواهد شد .
لطفعلیانی بر عدم مصرف خودسرانه و دراز مدت گیاهان دارویی تاكید كرده و تصریح می كند: گیاهان دارویی به هیچ وجه خالی از عارضه نیستند چون اثرات درمانی آنها مدیون عوارض شیمیایی است كه داخل گیاهان دارویی نهفته است و میتواند علاوه بر اثرات درمانی باعث عوارض جانبی در شخص شود.
گزارش از : كبری دانشی دهج . ك/4
7546/1968
یزد - همه افراد تقریبا با گیاهان دارویی آشنایی دارند و گاها از آن استفاده می كنند از این رو وضعیت عطاری ها به عنوان یكی از اركان توزیع گیاهان دارویی در سطح جامعه از اهمیت ویژهای برخوردار است .