به گزارش خبرنگار ايرنا، به طور معمول شكرهاي افزودني موجود در محصولات غذايي نه تنها فاقد كالري بالا و مواد مغذي هستند بلكه باعث پوسيدگي دندان، افزايش وزن و تري گليسريد هاي خون ميشوند.
ماده كريستالي سفيد رنگي كه به عنوان شكر مي شناسيم، يك ماده مصنوعي و فرآيند شده است كه مضرات فراواني براي سلامت بدن به همراه دارد.
** پنج دليل براي آنكه شكر مصرف نكنيد
كارشناسان تغذيه دلايل متعددي ارايه داده اند تا مردم نبايد شكر و قند مصرف كنند:
دليل اول آن است كه شكر، سيستم ايمني بدن را سركوب مي كند. هنگامي كه مقادير زيادي شكر مانند چند عدد آب نبات استفاده مي شود، به طور موقت توانايي سيستم ايمني بدن را براي پاسخگويي و دفاع از سلامت بدن به مخاطره مي اندازد.
اين اثر براي چند ساعت طول مي كشد، بنابراين اگر فردي چند بار در روز شيريني يا شكلات بخورد، ممكن است سيستم ايمني بدن به صورت دائم دچار ضعف شود.
** دليل دوم براي مصرف نكردن شكر
شكر و قند باعث التهاب مي شود. التهاب كه بخشي از پاسخ ايمني بدن است هميشه چيز بدي نيست اما به هرحال خوردن بيش از حد غذاهاي شيرين مي تواند موجب التهاب غير طبيعي شود كه در خدمت هيچ هدف مفيدي نيست و در واقع باعث پيري و بيماري مي شود.
** سومين دليل براي نخوردن شكر
قند سركوب انتشار هورمون رشد انسان است به آن معنا كه ترشح هورمون رشد را در بدن كاهش مي دهد.
درمان هاي عوارض ناشي از كاهش هورمون رشد، گران و مخاطره آميز هستند، بنابراين مي توان با رعايت توصيه ساده مصرف نكردن شكر، از ابتلا به عوارض ناشي از آن پيشگيري كرد.
اجتناب از خوردن غذاهايي كه سرشار از قند هستند بروز اختلالات هورموني را كاهش مي دهد؛ ضمن آنكه ورزش و كنترل استرس به كاهش اختلالات هورموني كمك مي كنند.
** دليل چهارم براي مصرف نكردن انواع غذاهاي شيرين
قند و شكر موجب افزايش گليكاسيون (Glycation) مي شوند؛ گليكاسيون به آن معنا است كه مولكول هاي قند هنگامي كه با خوردن غذاهاي شيرين وارد جريان خون مي شوند شروع مي كنند در اطراف خود چيزهايي مانند پروتئين يا چربي را بيابند تا به آن متصل شوند و با اين كار مولكول هاي جديد و خطرناكي مي سازند.
اين مولكول هاي جديد مخرب، تركيبات سمي به نام محصولات نهايي گليكاسيون پيشرفته توليد مي كنند كه به سرعت روند پيري را افزايش مي دهند و آسيب ناشي از آنها غيرقابل برگشت است.
** ديابت، مهم ترين عارضه مصرف قند و شكر
قند ميزان انسولين را افزايش مي دهد. اَنسولين يكي از هورمونهايي است كه با تاثير بر سلولهاي كبد باعث ميشود اين سلولها، قند را از خون گرفته و ذخيره كنند.
وقتي ميزان قند خون بالا مي رود، پس از مدت كوتاهي پانكراس (غده اي پشت معده) براي گرفتن اين قندهاي اضافي، مقداري انسولين بيشتر از خود ترشح مي كند.
اگر قند خون كم شود، سطح انسولين نيز به حالت عادي بازمي گردد اما هنگامي كه مقدار زيادي قند و شكر وارد شود به آن معنا است كه به طور مداوم بدن براي ذخيره اين قندها به انسولين نياز دارد. در نهايت پانكراس خسته شده و ديگر به قندهاي بدن پاسخي نمي دهد و انسولين ترشح نمي كند.
در حقيقت افراد در اين مرحله به ديابت وابسته به انسولين مبتلا شده اند و از سوي ديگر روند پيري نيز تسريع مي شود.
** چه مقدار شيريني بخوريم؟
واقعا بايد از ژله و شيريني و انواع ديگر غذاهاي شيرين ترسيد هرچند كه اين غذاها فورا موجب چين و چروك يا نارسايي ارگان هاي بدن نمي شوند.
بدن نيازي به دريافت شكر ندارد و قند مورد نياز خود را مي تواند با مصرف غذاهاي معمولي به دست آورد.
با توجه به آمار سازمان جهاني بهداشت، توصيه ميشود حداكثر تا 10 درصد كل كالري مورد نياز روزانه به قندهاي ساده اختصاص يابد.
** خطرات شكر افزوده در انواع فرآورده هاي غذايي
شكر افزوده اين روزها در اكثر مواد غذايي وجود دارد. براي اينكه بدانيم كدام ماده غذايي حاوي شكر افزوده است، نياز به بررسي بر چسب مواد غذايي است.
دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي اعلام كرده كه نوشابه، آبميوه و يا نوشيدنيهاي ميوه اي، شيريني ها از جمله كيك، بيسكويت، پاي، شيريني خشك، دونات و دسرهاي درست شده از لبنيات مانند بستني، پودينگ، پلمبير، كيك پنير، ماست يخي و شكلات و آبنبات داراي بيشترين شكر و قند هستند.
شكر افزودني روي برچسب غذايي ممكن است نامهاي مختلفي مانند شهد آگاو، شكر قهوه اي، بلور نيشكر، شكر نيشكر، شيرين كننده ذرت، بلور فروكتوز، شربت ذرت، دكستروز، آب نيشكر تبخير شده (خشك)، كنسانتره آبميوه، گلوكز، شربت ذرت با فروكتوز بالا، عسل، شكر انورت، ملتوز، شربت مالتوز، شيره افرا، ملّاس (شيره چغندر)، شكر خام، سوكروز و شيره داشته باشد.
اجتمام(5)9185**1558
تهران - ايرنا - از آنجا كه بدن انسان نيازي به دريافت شكر يا قند ندارد ، هيچيك از راهنمايي هاي غذايي نه تنها مواد غذايي حاوي شكر افزودني را توصيه نميكنند بلكه محدود كردن آنها را هم توصيه ميكنند.