۳ آذر ۱۳۹۲، ۱۷:۳۸
کد خبر: 80919624
T T
۰ نفر
باید تفكر اقبال لاهوری علیه مظالم استكبار در كشورهای اسلامی تبیین شود

مشهد -ایرنا - سركنسول جمهوری اسلامی پاكستان در مشهد گفت: باید تفكر بیدارگرایانه اقبال لاهوری بر علیه مظالم مستكبران در كشورهای اسلامی و منطقه تبیین شود.

'قاضی حبیب الرحمان' روز یكشنبه در مراسم بزرگداشت ولادت علامه اقبال لاهوری در سركنسولگری پاكستان در مشهد افزود: علامه از نوجوانی و در زمان استیلای استبداد انگلستان بر شبه قاره هند در آثار ادبی و اشعار خود تاكید خاصی بر لزوم بیداری و اتحاد مسلمانان نسبت به ترفندهای مستكبران داشت.

وی گفت: اقبال لاهوری توجه خاصی به زبان فارسی داشت و در شرایط خفقان دوران استعمار بر این منطقه و در اشعار خود به زبانهای اردو و فارسی بر اتحاد مسلمین در برابر استعمار گران تاكید می كرد.

او اظهار داشت: در شرایطی كه كشورهای استكباری از ترفندهای مختلف برای ایجاد تفرقه در بین مسلمانان و اجرای نیات خصمانه خود بهره می گیرند گسترش تفكرات بیدارگرایانه اقبال لاهوری در قالب برنامه ها و مراسم مختلف در كشورهای مسلمان ضروری است.

رییس شورای عالی موسسه بین المللی منهاج القرآن پاكستان نیز گفت: علامه اقبال لاهوری تنها یك دانشمند و فیلسوف بزرگ ادبی نبود بلكه صاحب یك ایدئولوژی ویژه برای تحكیم وحدت، انسجام و بیداری مسلمانان علیه استكبارگران بود و در اشعار خود همواره بر این مسائل مهم تاكید داشت.

دكتر 'محی الدین حسن القادری' افزود: اقبال لاهوری بر اندیشه سیاسی ائمه معصومین(ع) كه سیاست عین دیانت است همواره تاكید داشت و در سالهای متمادی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران وجود این نوع حكومت مبتنی بر اندیشه های اهل بیت(ع) را عامل عزت و عظمت مسلمانان می دانست.

وی تاكید كرد: باید تفكرات افراد شاخصی همچون اقبال لاهوری و امام خمینی (ره) كه مجدد بیداری اسلامی و بصیرت بخشی آنان در مقابله دشمنان اسلام بودند را همواره زنده نگه داشته و به عنوان رمز سعادت مسلمانان در كشورهای اسلامی ترویج دهیم.

او گفت: بیداری اسلامی در كشورهای منطقه و جهان اسلام به بركت پیروزی انقلاب اسلامی در ایران در حال گسترش است.

القادری افزود: بخش زیادی از فلسفه و تعالیم اسلامی و قرآن كریم در اشعار اقبال لاهوری به وضوح می توان دید.

وی بیان كرد: امروز گروههای وهابی و سلفی با حمایت مستكبران در صدد ایجاد تفرقه میان مسلمانان اعم از شیعه و سنی و حمله به فرهنگ و تفكرات اهل بیت(ع) هستند.

این پژوهشگر بین المللی قرآن گفت: تفكرات ناب علامه اقبال لاهوری موجب ایجاد اشتراكات فرهنگی بین ایران و پاكستان شده است.

استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد نیز از اقبال لاهوری به عنوان عامل اتصال دهنده فرهنگ ایران و پاكستان یاد و بیان كرد: اقبال در آثار و اشعار ادبی خود با ایجاد نوعی تلفیق بین فلسفه غرب و اندیشه های قرآن و عرفان فلسفه مستقلی ارائه كرد.

دكتر 'محمدجعفر یاحقی' افزود: مهمترین نتیجه این امر ایجاد نوعی اندیشه های بیدارگرایانه و انسجام بخش در مقابل استبداد در بین مسلمانان در اشعار اقبال لاهوری بود.

وی گفت: اقبال لاهوری ارادت خاص به بزرگان نظم و ادب فارسی در ایران و از جمله مولانا داشت و در اشعارش به وضوح شاهد این تاثیرپذیری هستیم.

مدیر قطب علمی دانشكده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد گفت: با همكاری سركنسول پاكستان در مشهد چندی پیش بخش مستقل اقبال شناسی در این دانشكده دایر شده و امیدوارم با ادامه این همكاریها در آینده درس اقبال شناسی نیز در این مركز آموزش عالی دایر شود.

'محمد اقبال لاهوری' شاعر، فیلسوف، سیاستمدار و متفكر مسلمان پاكستانی در سال ۱۲۵۶ در 'سیالكوت' پنجاب متولد شد و در سال ۱۳۱۷ در لاهور چشم از جهان فروبست. علامه اقبال مدرك كارشناسی ارشد فلسفه را در سال ۱۸۹۹میلادی از دانشگاه پنجاب دریافت كرد و سپس از دانشگاه كمبریج و دانشگاه مونیخ مدرك دكترای فلسفه گرفت.

اقبال یكی از نامورترین و سرشناسترین شاعران پارسی ‌گوی غیرایرانی است زیرا از مجموع ۱۲ هزار بیت شعری كه سروده هفت هزار بیت آن به زبان فارسی می باشد.

توسعه حكمت در ایران، احیای فكر دینی در اسلام، دیوان فارسی شامل 'رموز بی خودی، اسرار خودی، زبور عجم، پیام مشرق، جاویدنامه و ارمغان حجاز' و دیوان اقبال به زبان اردو شامل 'بانگ درا، بال جبرئیل و ضرب كلیم' از جمله آثار این متفكر مسلمان هستند.ك/2

7490/659
۰ نفر