۶ بهمن ۱۳۹۲، ۹:۱۶
کد خبر: 81010869
T T
۰ نفر
در سال گذشته چند هزار ميليارد تومان درآمد نفتي داشتيم؟

تهران - ايرنا - پيچيدگي كاهش وابستگي به نفت در بودجه سال جديد، آيا عبور از نفت در سال جديد با توجه به وضعيت بودجه و ارقام آن دست‌يافتني است، يا همچنان ايران در سال جديد نيز يك كشور وابسته به نفت ‌خواهد؟

بودجه كشاورزان نصف مي‌شود. پيچيدگي كاهش وابستگي به نفت در بودجه سال جديد، از جمله مسائلي است كه حتي پيش از بررسي بودجه 93 در مجلس، مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفته است. آيا عبور از نفت در سال جديد با توجه به وضعيت بودجه و ارقام آن دست‌يافتني است، يا همچنان ايران در سال جديد نيز يك كشور وابسته به نفت ‌خواهد ماند، يا پيامدهاي اين كاهش وابستگي به دوش دولت بعدي خواهد بود؟

به گزارش «تابناك»، موضوعات گوناگوني پيرامون بحث جايگزيني نفت در بودجه سال 93 مطرح شده است. برخي ‌كار‌شناسان بر اين باورند كه بودجه سال جاري به گونه‌اي بسته شده ‌كه وابستگي به نفت تا اندازه زيادي در آن كاهش يافته و برخي ديگر بر اين باورند كه با توجه به ارقام در نظر آورده شده براي فروش نفت و ارز، كاهش چشمگيري در اين حوزه روي نداده است.

نماينده‌ مردم سنندج، ديواندره ‌و كامياران در مجلس شوراي اسلامي بر اين باور است كه‌ وابستگي ايران به‌ درآمدهاي نفتي، مي‌تواند در سال‌هاي آينده‌ مشكلات و آسيب‌هاي جدي به‌ بدنه‌ اقتصادي كشور و جامعه‌ وارد كند.

وي درباره وابستگي زياد به‌ درآمدهاي و آسيب‌هايي كه ممكن است بر بدنه اقتصاد كشور وارد آيد، گفت: نقش انرژي بر اقتصاد كشور‌ها بي‌بديل است، ولي در ايران نقش درآمدهاي نفتي بر اقتصاد چندگانه است. به عنوان يك منبع بزرگ انرژي بر تأمين اقتصاد كشور تأثيرگذار مستقيم است و نقش پيشران در اقتصاد ملي دارد. در حقيقت هزينه‌هاي جاري و هزينه‌هاي عمراني كشور هم از اين طريق تأمين مي‌شود.

وي افزود: البته من خيلي به اين معتقد نيستم كه نفت و انرژي‌هاي طبيعي ميراث شوم است چون بالاخره ما تا به امروز از آن‌ها استفاده كرده‌ايم. ما در سال گذشته، تقريباً 65780000 ميليارد تومان درآمد نفتي داشته‌ايم و در سال جديد 77 هزار و 800 ميليارد تومان درآمد نفتي به دست آورده‌ايم؛ يعني حدود 20% بيشتر؛ بنابراين، سال گذشته كه 40% بود امسال 60% وابستگي نفتي داشتيم.

اين نماينده گفت: هر چقدر ما بيشتر به نفت وابسته باشيم، ‌آسيب‌هاي جدي بر اقتصاد وارد خواهد كرد و مشكلاتي كه ما امروز داريم، نشان دهنده‌ اين موضوع است كه از 56000 ميليارد تومان‌ اعتبارات عمراني سال جاري كه در بودجه تصويب شد، متأسفانه تا به اين تاريخ 8000 ميليارد تومان تخصيص داده شده است؛ بنابراين، اتكاي به نفت و گاز، مشكلاتي براي اقتصاد ايران در پي خواهد داشت كه امروز هم آن را مي‌بينيم.

وي در پاسخ به اينكه نگاه بودجه 93 به درآمدهاي نفتي تا چه اندازه بودجه را در تحقق و اجراي بهينه و رسيدن به اهداف ياري مي‌كند، گفت: در پيش بيني كه براي بودجه داشته‌ايم تا پايان منتهي به مهرماه امسال، حدود 13 هزار ميليارد تومان از نظر فروش نفت كم آورديم يعني حدود 46000 ميليارد تومان فروش نفت داشته‌ايم. شايد همه اين پيش بيني‌هاي كه در لايحه بودجه شده ‌محقق نشود؛ اول اينكه بحث 100 دلاري كه براي فروش نفت در نظر گرفته شده است.

وي افزود: احتمال اينكه بهاي نفت كاهش يابد، وجود دارد؛ يعني در پيش بيني‌هاي مركز پژوهش‌هاي مجلس هم اين تحليل هست كه براي سال آينده قيمت نفت كم مي‌شود. دوم آنكه ‌كشورهاي خريدار نفت ايران محدود بوده و اين در حالي است كه اگر ما نتوانيم رقابت كنيم با كشورهاي مثل عراق و عربستان و همين طور روسيه شايد فروش نفت ايران به صورتي كه پيش بيني شده است محقق نشود؛ بنابراين مشكلاتي براي ما ايجاد خواهد كرد.

در بخش ماليات هم تقريباً اين مشكل بوده و پيش‌بيني‌ها محقق نشده است؛ افزون بر اينكه مذاكرات ژنو 2 و تحت نفوذ بودن سيد احسن علوي گفت: سازمان‌هاي بين المللي از طرف استعمارهاي جهاني را هم بايد در پيش بيني‌هاي مهم و اصلي در نظر بگيريم. همچنين بايد آمادگي داشته باشيم اگر سال آينده فروش نفت ‌مشكل داشت، بتوانيم از راه‌هاي ديگري تأمين درآمد بكنيم.

عضو هيأت رئيسه‌ كميسيون عمران افزود: به احتمال زياد، بيش از 2% درآمد به مناطق نفت خيز تخصيص داده شود. ما براي سال آينده‌ 33% كاهش اعتبار داريم كه البته بنا بر عملكرد 245% اعتبارات افزايش پيدا خواهد كرد. در مجموع پروژه‌هاي عمراني در كشور تعريفي ندارد و متأسفانه بيشتر پروژه‌ها يا نيمه فعال ‌يا در حال تعطيل شدن است و بدهكاري كه امروز به پيمانكار‌ها ‌داريم 11 تا 12 هزار ميليارد تومان است. پروژه‌هاي عمراني كه هم صنعت و معدن و هم بخش اشتغال را رونق مي‌دهد، قطعاً مي‌تواند اين مشكلات را كم كند.

‌عضو كميسيون تلفيق گفت: بودجه سال 93 نسبت به گذشته بسيار منطقي و واقع بينانه است. بيشتر بايد متكي به درآمدهاي داخلي و ماليات و توليدات داخلي باشيم و همچنين ضروري رسيد ‌به اين نكته برسيم، راهسازي و توجه به بخش عمران و آباداني راه‌ها مي‌تواند توسعه و اشتغال‌زايي و همچنين افزايش درآمد داخلي را به دنبال داشته باشد.

س.ن1744
۰ نفر