۶ بهمن ۱۳۹۲، ۱۶:۴۵
کد خبر: 81011888
T T
۰ نفر
موافقان و مخالفان احداث سد تنگ سرخ شيراز ، رو در روي هم

شيراز – ايرنا ، همايش بررسي چالش ها و نگراني هاي احداث سد تنگ سرخ روز يكشنبه با حضور برخي از منتقدان و موافقان احداث اين سد در حالي برگزار شد كه نه براي چالش ها چاره اي انديشي مناسبي ارائه كرد و نه چندان از نگراني ها كاست.

به گزارش خبرنگار ايرنا ، برخي از افرادي كه در اين همايش شركت كرده بودند برگزاري اين همايش را مصداق كنايي نشستند و گفتند و برخاستند تعبير كردند و ياد آور شدند : منتقدان احداث سد تنگ سرخ كه پيشتر در نشست هاي تشكل هاي غير دولتي با صراحت لهجه و به روشني از احداث سد تنگ سرخ انتقاد مي كردند در اين نشست يكي به ميخ و يكي به نعل زدند و حرف خود را با صراحت بيان نكردند.

قرار بود در همايش ياد شده حسينعلي ابراهيمي كارنامي مدير كل حفاظت محيط زيست و دكتر آهنگ كوثر استاد دانشگاه و منتقد اصلي احداث اين سد نيز حضور يابند اما هيچكدام از اين دو نفر در اين همايش حضور نيافتند و به جاي خود نماينده فرستادند.

نمايندگان موافقان و مخالفان احداث سد تنگ سرخ نيز هر چند مطالبي مستند و منطبق با نظريات و ادعايشان مطرح كردند اما نتوانست سطح همايش را به سطح ايده آلي برساند كه منجر به اخذ تصميم و ارائه راهكار براي كاهش نگراني ها و بررسي چالش ها شود.

معاون فني اداره كل حفاظت محيط زيست فارس در اين همايش با بيان اينكه احداث سد تنگ سرخ توجيه زيست محيطي ندارد، گفت: تنها راه جلوگيري از جريان سيلاب در رودخانه خشك شيراز، احداث سد تنگ سرخ نيست و بايد راهكارهاي ديگر براي كنترل سيلاب شيراز نيز مطالعه شود تا هم نگراني خشك شدن هميشگي درياچه مهارلو رفع شود و همه دغدغه بروز سيلاب در شيراز رفع گردد.

حمزه ولوي با بيان اينكه دغدغه ما در اين اداره كل تنها دغدغه محيط زيست است، اظهار داشت: احداث سد تنگ سرخ توجيه زيست محيطي ندارد.

معاون فني مديركل حفاظت محيط زيست استان فارس با اشاره به محدوديت آب‌هاي سطحي به عنوان شكننده‌ترين اكوسيستم‌هاي موجود، تصريح كرد:پيشتر در 20 چشمه اطراف مهارلو كه نوعي از ماهيان زيست مي كرد كه اين موضوع اكنون به يك چشمه منحصر شده كه اين امر منجر به انقراض يك‌گونه ماهي در اين منطقه خواهد شد.

وي با ابراز مخالفت با ساخت و سازهاي اطراف درياچه مهارلو بيان كرد: به دليل محدوديت‌هاي محيط‌هاي آبي ممكن است با انجام ساخت و ساز ده‌ها گونه ماهي و آبزي از بين برود.

معاون مديركل محيط زيست استان فارس با اشاره به جلوگيري از جريان سيلاب در رودخانه خشك شيراز به عنوان يكي از اهداف اجراي سد تنگ سرخ تصريح كرد: بهتر است براي جلوگيري از سيلاب در رودخانه خشك از احداث خيابان‌هاي حاشيه‌اي جلوگيري و نسبت به لايروبي رودخانه خشك اقدام شود.

وي گفت: تنها راه جلوگيري از جريان سيلاب در رودخانه خشك احداث سد تنگ سرخ نيست.

ولوي با اشاره به تامين حقابه‌هاي باغات قصردشت به عنوان ديگر اهداف اجراي سد تنگ سرخ، خاطرنشان كرد: حقابه‌هاي باغات قصردشت تاكنون از كجا تامين مي‌شده بهتر است از اين به بعد نيز از همان‌جا تامين شود.

وي با تاكيد بر اينكه نگران ايجاد حقابه‌هاي جديد هستيم، تصريح كرد: آبدار كردن رودخانه خشك يك مسئله زيست محيطي است و اگر اين رودخانه فصلي است پس بايد فصلي خشك بماند چرا مي‌خواهيم تغيير دهيم.

معاون فني مديركل محيط زيست استان فارس در ادامه با اشاره به اينكه براي اجراي سد تنگ سرخ بايد ارزيابي‌هاي زيست محيطي در كميته‌اي در سازمان محيط زيست كشور انجام شود، گفت: ما منتظر جواب اين كميته هستيم ضمن اينكه اين جواب و پاسخگويي به معناي صدور مجوز براي اجراي سد تنگ سرخ نيست.

مدير عامل شركت آب منطقه اي استان فارس نيز در اين همايش گفت : هدف اصلي از برگزاري اين همايش اين است كه حرف هاي موافق و مخالف شنيده شود .

حميد رضا دهقاني افزود: كاهش اثرات مخرب سيلاب كه در سالهاي گذشته نتايج آن را ديده ايم از جمله اهداف احداث سد تنگ سرخ است كه نمي توان آن را ناديده گرفت.

وي با بيان اينكه در شرايط طبيعي كه اكنون شاهد آن هستيم هم درياچه مهارلو خشك است ادامه داد : ايجاد جريان دائمي آب در رودخانه خشك شيراز درراستاي اهداف زيست محيطي و گردشگري است و همين موضوع مي تواند به احياي درياچه مهارلو در پايين دست احداث اين سد كمك كند .

سيد حميد مصباح عضو هيات علمي مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي فارس در اين همايش به عنوان يكي از منتقدان احداث سد تنگ سرخ مطالب خود را بيان كرد و گفت : وجود فروچاله هاي متعدد و همچنين وجود خاك مارن در محل احداث سد از بزرگترين چالشهايي است كه احداث سد را مورد سووال قرار مي دهد.

وي ادامه داد : تهديد بزرگ براي احداث اين سد بافت مسكوني است كه در حاشيه سد در حال شكل گيري است ، وجود شهرك هاي مسكوني در زير دست سد اين خطر را به وجود آورده كه در صورت بروز زلزله و تخريب سد يك فاجعه انساني و اقليمي در آن منطقه رخ خواهد داد.

مصباح همچنين انباشته شدن رسوبات در مخزن سد ، خشك شدن درياچه مهارلو در پايين دست ، تبديل مهارلو به كانون ريز گردها و بروز نمك بادها در اين منطقه را از ديگر تهديدات احداث سد تنگ سرخ عنوان كرد.

خانم اميني مشاور زيست محيطي سد تنگ سرخ نيز به برخي از انتقادات پاسخ داد و گفت : دو بار موضوع احداث اين سد در سازمان حفاظت محيط زيست تهران مطرح شد و هر دو بار از احداث سد دفاع گرديد و هيچگاه خشك شدن درياچه مهارلو به عنوان يك تهديد مطرح نشد.

وي ادامه داد : سد تنگ سرخ قرار است شدت سيلاب ها را بگيرد و آب را يك هفته نگه دارد و به مرور در پايين دست رها كند ، همه آب رها شده به جز حقابه باغهاي قصر دشت كه اكنون هم تامين مي شود قطعا به درياچه مهارلو خواهد رسيد و قرار نيست آب از مهارلو گرفته شود بنا بر اين بسياري از مطالبي كه در اين زمينه مطرح مي شود مغشوش است.

دكتر ابراهيم رييسي استاد دانشگاه شيراز هم در اين همايش به برخي چالش هايي كه در صورت عدم احداث سد تنگ سرخ گريبان شيراز را خواهد گرفت اشاره كرد و گفت : انباشت ارسنيك در آب درياچه مهارلو و در آب رودخانه خشك به ويژه در شرايط خشكسالي از جمله اين تهديدات است .

وي ادامه داد : در صورت احداث سد تنگ سرخ اين اميد وجود دارد كه ارسنيك در آب محلول شود و خطرات زيست محيطي آن و خطراتي كه بر سلامت مردم دارد كمتر شود.

وي ميزان ارسنيك در سالهايي خشكسالي راحدود 350 ميلي گرم در هر ليتر برآورد كرد و گفت : اين مطالعات به صورت جامع انجام شده ، ارسنيك از طريق آب چاههاي حاشيه رودخانه خشك و حاشيه درياچه مهارلو و با كشت صيفي جات به جامعه مي آيد و براي سلامت مردم مضر است.

نشست ياد شده در حالي پايان يافت كه مقرر شد جلسات هم اندشي در باره سد تنگ سرخ تداوم داشته باشد و موافقان و مخالفان در نشست هاي تخصصي مسايل خود را مطرح كنند.

سد مخزني تنگ سرخ در فاصله دو كيلومتري غرب شهركهاي شمال غرب شيراز قرار دارد. اين سد از نوع خاكي با هسته رسي بوده و به ارتفاع حدود 80 متر از بستر سنگي پيش بيني شده است.

هدف اصلي ساخت آن، ذخيره سازي و استفاده از آب رودخانه خشك جهت تأمين آب مورد نياز باغهاي قصرت دشت شيراز مي­باشد ، اين سدهمچنين به منظور كنترل سيلاب بخصوص درفصل زمستان كه در برخي سالها خسارات فراواني را به واحد هاي مسكوني و تجاري شهر شيراز وارد مي سازد ساخته مي شود .ك/4

677