به گزارش ایرنا از وزارت نفت؛ علی ماجدی با بیان این كه، صادرات گاز بخشی از گفت و گوهای دو جانبه وزیران نفت دو كشور در جریان این سفر بود خاطر نشان كرد: صادرات گاز ایران به كویت در قالب مذاكرات گذشته مجددا ادامه می یابد.
وی با اشاره به سخنان علی العمیر وزیر نفت كویت مبنی بر نیاز این كشور به واردات گاز از ایران، گفت: به صورت كلی قرار شد مذاكرات صادرات گاز ایران به كویت پیگیری شود.
بر اساس تفاهم نامه ای كه در سال 1379 میان دو كشور امضا شد، قرار بود از طریق خط لوله زیر دریایی به طول 260 كیلومتر، روزانه حدود 8.6 میلیون متر مكعب گاز ایران به كویت تحویل داده شود كه این پروژه به دلیل برخی اختلافها متوقف است.
وزیر نفت كویت در باره مذاكرات انجام شده در جریان سفر شیخ صباح الاحمد الصباح، امیر این كشور به ایران با حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران گفته بود: نفت و گاز بخشی از گفت و گوهای دو جانبه میان مقامهای دو كشور بود و با توجه به این كه ایران و كویت، دو كشور از بزرگترین صادركنندگان نفت هستند، می توانند تبادل تخصص و تجربه داشته باشند و در زمینه استخراج مواد هیدروكربوری با یكدیگر همكاری كنند.
العمیر با بیان این كه ایران دارای ذخایر بزرگ گازی است، بر نیاز كویت به گاز ایران تاكید كرده و گفته بود: واردات گاز از ایران را می توان با یك توافقنامه آغاز كرد.
در حال حاضر، خریدار ثابت گاز ایران، تركیه است به طوری كه براساس قرارداد 25 ساله، سالانه 10 میلیارد مترمكعب گاز ایران به تركیه صادر شود.
تهران و بغداد در سال ١٩٩٦ میلادی و در جریان سفر نجم الدین اربكان رئیس جمهوری سابق تركیه به تهران قرارداد گازی را امضا كردند.
در سال های اخیر به طور متوسط روزانه 25 میلیون مترمكعب گاز به این كشور صادر شده، البته در مقاطعی میزان صادرات گاز به تركیه بین 27 میلیون مترمكعب تا 8 میلیون مترمكعب در روز در نوسان بوده است.
همچنین براساس قراردادی كه اخیرا بین تهران و بغداد به امضا رسیده، روزانه 25 میلیون مترمكعب گاز از ایران به عراق صادر شود.
به گفته مدیران وزارت نفت، قرار است میزان صادرات به عراق به 40 میلیون مترمكعب در روز افزایش یابد.
پاكستان كشور دیگری است كه تمایل خود را برای واردات گاز از ایران اعلام و قراردادی را نیز امضا كرده، اما تاكنون اقدامی برای احداث خط لوله انتقال گاز انجام نداده است.
بر اساس قرارداد گازی تهران – اسلام آباد، تا سال آینده ایران باید به طور متوسط روزانه حدود 21.5 میلیون مترمكعب گاز به پاكستان صادر كند و با وجود مراحل نهایی ساخت و آماده سازی خط لوله انتقال گاز ایران اما طرف پاكستانی هنوز ساخت لوله گاز در خاك كشور خود را آغاز نكرده است.
عمان مقصد دیگر گاز صادراتی ایران است. در جریان سفر اخیر حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی به عمان، قرارداد صدور گاز به این كشور امضا شد، بدین ترتیب ایران با امضای این قرارداد وارد بازار خرده فروشی گاز شد.
بر اساس این قرارداد، سالانه 10 میلیارد مترمكعب گاز به عمان صادر می شود. صادرات گاز ایران به عمان برای ٢٥ سال برنامه ریزی شده و ارزش گاز صادراتی در این مدت با توجه به قیمت های روز ٦٠ میلیارد دلار تخمین زده می شود.
همچنین ایران، در قالب طرح سواپ، به نخجوان گاز صادر كرده و در مقابل از آذربایجان گاز دریافت می كند.
علاوه بر مورد فوق، مذاكرات اولیه ای نیز برای صادرات گاز به هند، چین و كشورهای اروپایی انجام شده كه البته هیچ كدام از آنها تاكنون نهایی نشده اند.
با توجه به روند مذاكرات ایران و 1+5 مقامات ایرانی امیدوار هستند كه موانع صادرات گاز به اروپا برطرف شده و مذاكرات برای صادرات به قاره سبز نهایی شود.
اقتصام(2)**2022**1594
تهران - ایرنا - معاون امور بین الملل وزیر نفت گفت كه در جریان مذاكرات مقامات ایران و كویت قرار شد مذاكرات صادرات گاز ایران به این كشور پیگیری شود.