۱۱ تیر ۱۳۹۳، ۸:۱۹
کد خبر: 81222779
T T
۰ نفر

كهگیلویه وبویراحمد، سرزمین گنج های خفته

۱۱ تیر ۱۳۹۳، ۸:۱۹
کد خبر: 81222779
كهگیلویه وبویراحمد، سرزمین گنج های خفته

یاسوج -ایرنا- استان سرشاركهگیلویه وبویراحمد علاوه بر ظرفیت های بالقوه گردشگری ، منابع آبی ، نفت وگاز از سرمایه غنی مغفول مانده دیگری به نام معدن برخورداراست ولی از این ثروت غنی برای رونق اقتصادی و اشتغال بهره گیری نشده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، ذخیره قطعی معادن كهگیلویه وبویراحمد افزون بر یك میلیارد و 755 میلیون تن برآورد شده است كه این حجم معدن جغرافیایی كوچك كهگیلویه وبویراحمد را به سرزمین گنج های خفته نامگذاری كرده است.

وجود 80 مواد معدنی ویژگی خاصی به تنوع معادن این استان داده است كه مهمترین این مواد معدنی شامل فسفات،بوكسیت، سنگهای نماو تزیینی،سنگ گچ وآهك، دولومیت، سلستین، سیلیس، مس، مواد معدنی نسوز،مواد اولیه سیمان و معادن شناسایی شده دیگری نظیر گوگرد،نمك،قیرطبیعی و خاك های صنعتی درآن شناسایی شده است.

كارشناسان نبود سرمایه گذار بخش خصوصی را دلیل توسعه نیافتگی كهگیلویه وبویراحمد بویژه بخش معدن این استان با این همه ظرفیت های طبیعی و خدادادی بیان می كنند.

در كنار عدم استقبال بخش خصوصی به سرمایه گذاری در بخش معادن ، برخی سنگ اندازی ها، سختگیری های بی مورد و قوانین دست و پاگیر خود برركود در این بخش مهم اقتصادی افزوده است.

استاندار كهگیلویه وبویراحمد از معادن به عنوان مهمترین كانون های اقتصادی هر منطقه یاد كرد و افزود: مسوولان بخش صنعت ومعدن باید بیش از پیش بستر شكوفایی ظرفیت های اقتصادی و اشتغالزایی بخش معدن استان را فراهم كنند.

سید موسی خادمی افزود: وجود میلیون ها تن انواع مواد معدنی یك پتانسل بالقوه ای است كه باید با برنامه ریزی با هدف رونق اشتغال و صادرات بالفعل شود.

وی به برنامه ریزی موفق مسوولان دولت تدبیر و امید برای فراهم شدن بستر فعالیت معدن چرام با حجم استخراج سالانه یك میلیون تن اشاره كرد و افزود: از سرمایه گذاران بخش معدن برای ارایه خدمات و تسهیلات حمایت جدی خواهد شد.

معاون امور صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت كهگیلویه وبویراحمد در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: در دیگر كشورها اكتشافات مربوط به صنعت نفت و گاز و حتی بخشی از صنایع وابسته به آن در حوزه معادن آن كشورها محسوب می شود.

حجت الله موسوی فراز افزود: پیوستن ایران به این كشورها و با توجه به منابع و اكتشافات فراوان نفتی در مناطق مختلف و بنا به استقبال شركت ها و بنگاه های بزرگ اقتصادی دنیا برای امر سرمایه گذاری در این حوزه می توانستیم به افق های بلند و شكوفایی بخش معدن در كشور نیز دست یافت.

وی بیان كرد: سرمایه گذاری در حوزه نفت و گاز و پذیرفتن آن در زمره بخش معادن رونق سایر معادن در كشور را به دنبال خواهد داشت.

موسوی فراز اظهار كرد:هماهنگی وهمراهی دستگاههای ذیربط برای دلگرمی سرمایه گذاران ، گرفتن استعلام ها ، ارایه خدمات را لازمه شكوفایی بخش معادن دانست.

این كارشناس صنعت و معدن كهگیلویه وبویراحمد به ناتوانی برخی سرمایه گذارهای كوچك و راهاكردن طرحها در نیمه راه اشاره كرد ومعتقد است بهره برداری ازمعادن این استان نیازمند جذب سرمایه گذاری های بزرگ حتی از میان برخی شركت های دولتی است.

موسوی فراز با بیان اینكه استان كهگیلویه وبویراحمد هم اكنون به لحاظ اشتغال ، اكتشاف و سرمایه گذاری در بخش معدن جزو استان های آخر كشور قرار دارد، گفت: با اتمام برخی طرح های بزرگ صنعتی و استفاده از مواد اولیه و خام معدنی این میزان سرمایه گذاری و حتی بهره برداری در این حوزه به بیش از دو و نیم برابر افزایش پیدا خواهد كرد.

وی كارخانه سیمان مارگون و آجر كهگیلویه را عمده این طرح ها دانست و گفت: این دو پروژه مهم صنعتی در استان هم اكنون با پیشرفت فیزیكی بالای 90درصد در حال اجرا هستند كه پیش بینی می شود تا پایان سال جاری به بهره برداری برسند.

این كارشناس حوزه صنعت و معدن كهگیلویه وبویراحمد یادآور شد: برخی بروكراسی ها و سخت گیری های بی مورد از سوی دستگاه های ذیربط به ویژه منابع طبیعی نیز موجب ركود و شكوفا نشدن بخش صنعت و معدن این استان شده است.

وی با بیان اینكه ضرورت صیانت و حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی یكی از رسالت های اساسی و حتی اعتقادی و فرهنگی در سازمان صنعت، معدن و تجارت محسوب می شود، افزود: با وجود همه این حساسیت ها و الزام ها ولی همچنان سخت گیری ها با قوت بیشتری در این راستا ادامه دارد.

وی ابراز داشت: هم اكنون بخش زیادی از ذخایر معدنی این استان در مناطق حفاظت شده و یا منابع ملی قراردارد كه این خود مشكلی برای جذب سرمایه گذار اسیت.

موسوی فراز معدن مس با عیار دو و نیم درصد ، معدن سلستین با عیار 96درصد و دولومیت نیز با 21درصد در منطقه حفاظت شده دنا قرار دارند ولی اجازه اكتشاف و بهره برداری از آنها تاكنون از سوی نهادهای ذیربط داده نشده است.

یك كارشناس آمار و اكتشافات معدنی در كهگیلویه وبویراحمد نیز در این راستا تاكید كرد: سهم بخش معدن در سرمایه گذاری این استان ناچیز است.

احمد حیدری افزود: با وجود بیش از 88 معدن در كهگیلویه وبویراحمد حدود نیمی از آنها غیرفعال و از چرخه اكتشاف و بهره برداری خارج شده اند.

وی میانگین طرح های راكد معدنی در كشور را حدود 25درصد عنوان كرد و افزود: با توجه به تدابیر و تاكید ویژه دولت یازدهم و ارایه راهكارها و مشوق های لازم بخش عمده ای از مشكلات این معادن در حال رفع شدن است.

حیدری ذخیره قطعی 88معدن استان كهگیلویه وبویراحمد را افزون بر یك میلیارد و 755 میلیون تن و با میزان اشتغالزایی بیش از یكهزار و چهار نفر اعلام كرد.

وی میزان سرمایه گذاری و میزان استخراج اسمی سالانه این معادن را نیز به ترتیب افزون بر 540 میلیارد ریال و هفت میلیون و 800 هزار تن اعلام كرد.

حیدری شمار گواهی نامه های اكتشافی در این بخش را نیز 38 فقره با ذخیره قطعی 234 میلیون تن خواند و یاداور شد: هزینه عملیاتی این تعداد نیز افزون بر یك میلیارد و 700 میلیون ریال است.

وی تعداد پروانه های اكتشافی در بخش معدن این استان را 15 مورد با هزینه ای افزون بر یك میلیارد و 300 میلیون ریال عنوان كرد.

حیدری از اجازه استخراج موقت 264 هزار تن از 12 فقره مواد معدنی دركهگیلویه وبویراحمد خبر داد و مهمترین معادن استان را نیز شامل سلستین، فسفات، بوكسیت، گچ ، مس ، دولومیت، سنگ لاشه و گوگرد اعلام كرد.

معاون برنامه ریزی استانداری نیز در این زمینه استفاده نكردن از روش های نوین مالی، قدرت كم چانی زنی از سوی مسوولان و مدیران اجرایی و اكتفا كردن به منابع محدود استانی را از مهمترین عوامل توسعه نیافتگی استان در سالیان متمادی در حوزه های مختلف به ویژه بخش مهم صنعت و معدن اعلام كرد.

علی حسن نوروزی ارایه سیاست های نادرست ، تاكید بر تئوری سازی ها و شعارزدگی به جای كاربردی عمل كردن پژوهش ها و نیز نداشتن ارتباط عمیق مراكز علمی و دانشگاهی را از سایر حلقه های مفقوده در رونق حوزه صنعت و معدن این استان عنوان كرد.

معدن فسفات چرام ازجمله معادن بزرگ كشور با ذخیره قطعی بیش از80میلیون تن پس از سال ها وقفه برای راه اندازی آن، اینك مراحل مقدماتی این طرح بزرگ در حال انجام است.

براساس اعلام مسوولان این معدن ظرفیت ایجاد استغال برای یكهزار و400نفر را دارد.

671/7530