به گزارش روز شنبه ایرنا از بی.بی.سی فارسی، استفاده از فناوری راهی است برای آن كه كارهای روزمره سادهتر شوند اما در همین راستا كنترل رویدادها دشوارتر و ابعاد كلاهبرداریها گستردهتر میشود.
در ایران استفاده از دستگاهای كارتخوان در سالهای اخیر بسیار مرسوم است ولی كمتر فروشگاهی است كه این دستگاهها را در اختیار مشتری بگذارد.
خریدار معمولا مجبور است رمز كارت خود را به فروشنده بدهد و سوءاستفاده از این روش خرید و فروش، دشواریهای زیادی را پدید آورده است.
*** یك واقعیت: حفاظت از رمزها در درجه اول بر عهده صاحب كارت
گام نخست برای امنیت و حفظ اطلاعات شخصی چون رمزهای بانكی، یادگیری روشهای صحیح و اشاعه و آموزش فرهنگ درست استفاده از آنها به فرزندان، اطرافیان یا اعضای جامعه است.
اما چگونه و با چه راهكارهایی میتوان از احتمال وقوع كلاهبرداریهایی به این روش كاست؟
***رمز یك راز است
رعایت نكاتی ساده میتواند احتمال سوءاستفاده و برداشت غیرمجاز از حساب بانكی ما را كاهش دهد:
- گذرواژه خود را جایی ننویسید. از ارسال شماره حساب و رمز خود و حتی ذخیره آن در گوشی همراهتان خودداری كنید.
مناسبترین كار بهخاطرسپاری رمز است نه نوشتن آن روی كاغذ.
- كارت بانكی خود را شخصا در دستگاه كارتخوان كشیده و خودتان رمز را وارد كنید؛ هیچ گاه و در تحت هیچ شرایطی آن را در اختیار فرد دیگر یا فروشنده قرار ندهید.
- قبل از اتمام پردازش و خاتمه عملیات بانكی، محل را ترك نكنید و در صورت ناموفق بودن تراكنش، رسید مربوطه را تا حصول اطمینان از كسر نشدن وجه از حساب خود نگهداری كنید.
- رمز كارت خود را هر چند گاه یك بار تغییر دهید.
جمله معروفی است كه میگوید رمز مانند مسواك است؛ آن را به كسی ندهید و هر چند گاه یك بار آن را عوض كنید.
- رسیدهای خرید را دور نریزید و آنها را برای مقایسه با ریز تراكنشهای بانكی نگاه دارید.
- گذرواژهها را باید تركیبی از حروف و شناسهها و اعداد بیربط در نظر گرفت. درباره رمزهای بانكی بدترین كار استفاده از شماره شناسنامه، شماره تلفن، تاریخ تولد یا شمارههای مشابه است.
كلاهبرداران و هكرها برای حدس زدن رمز شما اول به سراغ چنین اعدادی میروند.
- هنگام ورود رمز اینترنتبانك حتما ازصفحه كلیدامنیتی استفاده كنید.
برخی برنامههای جاسوسی، دادههای ورودی توسط صفحه كلید شما را ضبط و به هكرها میفرستند.
- از گرفتن عكس از كارت خود و ارسال آن روی اینترنت خودداری كنید.
- در صورتی كه كارت بانكی بلااستفاده دارید، آن را خرد كرده و نابود كنید.
*** استفاده درست از كارتخوان و عابربانك
دستگاههای كارتخوان در ایران بیشتر در اختیار و در خدمت فروشنده هستند. فروشندگان این دستگاهها را بیشتر در داخل گیشه یا در انتهای فروشگاه و محلی دور از دسترس خریدار قرار میدهند. چنین سهل انگاریهایی زمینه را برای انواع كلاهبرداری، سرقت و برداشتهای غیرمجاز افزایش میدهد. پس:
- از فروشنده بخواهید دستگاه كارتخوان را به نزدتان بیاورد یا خود به كنار دستگاه بروید.
- از فروشنده بخواهید پس از وارد كردن بهای درخواستی و آمادهسازی دستگاه تا پیش از ورود رمز آن را به شما بدهد.
در بسیاری از كشورها فروشنده هنگام ورود رمز شما، روی خود را برمیگرداند یا دست خود را در مقابل صفحه كلید كارتخوان حائل میكند؛ شما نیز میتوانید این كار را بكنید. حفاظت از رمزتان حق شماست.
- برای استفاده از عابربانك نیز باید روشهایی را مراعات كرد.
بهترین راه این است كه هنگام استفاده افراد از دستگاههای عابربانك فاصلهای بیش از یك متر از او بگیرید.
صفحه ای كه برای عابربانك تشكیل میشود باید از فاصله یك تا دو متری پشت استفادهكنند آغاز شود. اگر فرد پشت سری فاصله معقولی از شما ندارد، از او بخواهید عقبتر بایستد.
استفاده از روشهای فوق تا حد زیادی امكان سوءاستفاده از شما را كم میكند. هكرها و كلاهبرداران همواره به دنبال افراد سهلانگارند. با افزایش اطلاعات خود و انتقال آن به اعضای خانواده، دوستان و آشنایان، پافشاری بر روش درست استفاده از فناوری و مقاومت در مقابل خواستههای غیرمعقول، از قربانی شدن خود جلوگیری خواهید كرد.
علمی**9190**1599
تهران- ایرنا- دستگاههای كارتخوان یا پوز (POS) در سالهای اخیر، كار خرید را برای مشتریان و فروشندگان بسیار ساده كردهاند اما هر از گاه خبری مبنی بر سوءاستفاده از این سامانهها منتشر میشود.