۱۷ آبان ۱۳۹۳، ۱۷:۵۷
کد خبر: 81378408
T T
۰ نفر
خودكفایی صنعت شیشه خراسان رضوی در گرو فراوری سیلیسیم

مشهد – ایرنا – نبود عوامل فرآوری ماده معدنی سیلیسیم در خراسان رضوی موجب واردات آن از خارج از كشور و از بین رفتن بسیاری از فرصتهای اقتصادی در استان شده است.

به گزارش ایرنا، خراسان رضوی از جمله استانهای غنی از نظر برخورداری از معادن سیلیسیم است كه به عنوان مواد اولیه تولید شیشه و مورد مصرف بسیاری از صنایع مرتبط می باشد.

سیلیسیم دی اكسید یا سیلیس با فرمول شیمیایی 2 SiO فراوان‌ ترین تركیب اكسیدی موجود در پوسته زمین است و به سنگ شیشه شهرت دارد و هنگامی كه ناخالصی آن از یك ppm كمتر باشد به یكی از بهترین شیشه های شفاف و دارای انتقال اشعه ماوراء بنفش تبدیل می شود.

این ماده معدنی در صنایع مختلف نظیر سرامیك سازی، شیشه سازی، لعاب، ریخته گری، تولید سیلیكات سدیم و فروسیلیس، پركننده ها، كمك ذوب، دیرگداز، ساینده ها، تصفیه مایعات و موارد شیمیایی دیگر كاربرد دارد.

تاكنون صنایع مرتبط با شیشه در خراسان رضوی به رغم وجود سیلیس در منطقه از مواد اولیه وارداتی بهره می گرفتند كه این موضوع موجب از بین رفتن بسیاری از فرصت های اقتصادی شده است.

به گفته كارشناس امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی، میزان ذخیره قطعی سیلیسیم استان در دو شهرستان فریمان و تربت جام به میزان 200 میلیون تن است.

'حسین قابل' افزود: در كشور به جز خراسان رضوی استان همدان از معادن سیلیس برخوردار است.

وی بیان كرد: سیلیسی كه در همدان وجود دارد، كیفیت خوب دارد اما از نوع سخت و بسیار خورنده می باشد و دانه بندی آن بسیار مشكل است و در طی فرآیند خردایش ناخالصی بسیار وارد آن می شود.

وی افزود: مزیت سیلیس خراسان رضوی رسوبی بودن آن است و طی فرآیندهای طبیعی، دانه بندی و خرد می شود و اگر یك پروسه فرآوری مناسب برای آن تعریف شود، ناخالصی ها از آن جدا شده و خلوص سیلیس تا مرز 99.8 درصد افزایش می یابد.

قابل گفت: سیلیس خراسان رضوی قابلیت كاربرد در صنعت شیشه را دارد و می توان از آن در تولید ظروف اپال و پیركس، شیشه های ساختمانی و بسته بندی، آجرهای سبك مانند هبلكس، سرامیك، لعاب و چینی استفاده كرد.

وی خاطر نشان كرد: تاكنون به دلیل نبود فناوری و دانش لازم برای فرآوری سیلیسیم در این استان، این ماده معدنی یا به صورت خام به خارج از كشور ارسال یا در ریخته گری مصرف می شده است و صنایع مرتبط با شیشه در استان از سیلیس وارداتی كشور بلژیك به قیمت 150 یورو به ازای هر تن استفاده می كردند.

وی افزود: اخیرا به درخواست بخش خصوصی زمینه فرآوری سیلیس در خراسان رضوی فراهم و دو پروانه بهره برداری از آن در فریمان و تربت جام صادر شده است.

این دو پروانه بهره برداری از سیلیس مربوط به دو كارخانه 'سیلیس فرآور جام' در فریمان و 'آذرمینا جام' در تربت جام هستند كه هنوز به تولید نرسیده اند.

رییس اداره صنعت، معدن و تجارت تربت جام درباره معدن سیلیس این منطقه و كارخانه آذرمینا جام گفت: عمده سیلیس دارای كیفیت مطلوب این استان در تربت جام قرار دارد كه درصد خلوص سیلیس آن از 94.5 تا 97.5 درصد است كه در خاورمیانه كم نظیر می باشد.

'حمید رضا كریمی' افزود: معدن سیلیس تربت جام در زمینی به مساحت 400 هكتار در 30 كیلومتری غرب این شهر قرار دارد و مواد معدنی آن با سرمایه گذاری بخش خصوصی استخراج و در كارخانه شیشه فرآوری می شود.

وی گفت: یك كارخانه شیشه به عنوان نخستین واحد تولیدی شیشه در خراسان رضوی و شرق كشور در كنار معدن سیلیس احداث شده كه مواد اولیه مورد نیاز خود را به طور مستقیم از این معدن تامین می كند.

وی اظهار كرد: ساخت این كارخانه با سرمایه گذاری ثابت 15 میلیارد و 890 میلیون ریال و استفاده از تسهیلات بانك صنعت و معدن در زمینی به مساحت 20 هكتار واقع در شهرك صنعتی تربت جام با زیربنای شش هزار مترمربع مراحل پایانی را می گذراند.

كریمی گفت: بخش عمده ماشین آلات این كارخانه از كشور آلمان تامین شده و پس از راه اندازی قادر است سالانه 200 هزار تن شیشه و محصولات شیشه ای تولید و برای هزار و 500 نفر به طور مستقیم اشتغال ایجاد كند.

وی افزود: با توجه به همجواری شهرستان تربت جام با مرز دوغارون، هدف اصلی راه اندازی كارخانه مزبور صادرات شیشه و محصولات شیشه ای به كشور افغانستان است.

عضو هیات مدیره شركت آذرمینا جام نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: این شركت افزون بر ایجاد كارخانه در نزدیكی معدن تربت جام اقدام به واحد فرآوری سیلیس در فریمان به نام 'سیلیس فراور جام' كرده است.

'سید جواد بدیعی' افزود: فرآوری این دو كارخانه تولید شیشه های ساختمانی خواهد بود كه با راه اندازی آنها استان خراسان رضوی و كشور از واردات سیلیس بی نیاز می شوند.

وی بیان كرد: تاكنون سیلیس فرآوری شده با دانه بندی مشخص برای صنعت شیشه مثل شیشه های دارویی و ظروف اپال از كشور بلژیك وارد ایران می شد كه با راه اندازی كارخانه سیلیس فرآور جام در فریمان این نوع سیلیس دانه بندی شده در این كارخانه تولید خواهد شد.

وی افزود: كارخانه سیلیس فرآور جام كه نیمه دوم سال آینده به بهره برداری می رسد قادر است نیاز داخل استان و شرق كشور را تامین كند.

بدیعی گفت: شهرك صنعتی تربت جام فاقد زیرساخت های لازم بویژه گاز و آب برای راه اندازی كارخانه مزبور است كه دولت باید در این زمینه این شركت را یاری كند.

7489 / 664