۲۷ آذر ۱۳۹۳، ۸:۳۲
کد خبر: 81430930
T T
۰ نفر

كانون معلولين توانا، مركزي براي توانستن

۲۷ آذر ۱۳۹۳، ۸:۳۲
کد خبر: 81430930
كانون معلولين توانا، مركزي براي توانستن

قزوين - ايرنا- طبق آمارهاي رسمي، معلولان بزرگترين اقليت جهان بشمار مي روند كه موانع فيزيكي و اجتماعي چالش جهاني و مشكلات نگرشي و اقتصادي بيشتر گريبانگير معلولان در جوامع كمترتوسعه يافته مي باشد.

به گزارش ايرنا، اين نابرابري و فقدان دسترسي يكسان به منابع اساسي همچون آموزش، اشتغال، مراقبتهاي بهداشتي، درماني و نظام هاي حمايتي و حتي ناديده گرفتن آنها در مشاركتهاي اجتماعي، ارتباط اين قشر را با بدنه جامعه ضعيف تر و در نهايت منجر به انزواي آنان مي شود.

با وجود اين روند جاري و غالب، برآن شديم تا با رييس هيات مديره كانون معلولين توانا، فردي كه به دنبال شكستن اين نوع نگاهها است، به گفت وگو بنشينيم.

سيد 'محمد موسوي' در مقابل پايت بلند نمي شود، اما آنقدر بر خوردش گرم است كه بر خلاف انتظار اولين چيزي كه مي بيني صندلي چرخدارش نيست، بلكه لبخند گرم و روي گشاده اوست.

خودش را جدا از جامعه نمي داند بلكه برعكس برخي نگاهها، تلاش مي كند تا براي خود، مجموعه تحت مديريتش و جامعه مفيد واقع شود و بگويد كه معلول تواناتر از آن است كه برخي مي پندارند.

كانون معلولين توانا اولين كانون معلولين در كشور است كه در سال 74 فعاليت خود را در قزوين آغاز كرد و بيشتر كاركنان و كارمندان آن افرادي با معلوليت هاي جسمي هستند و تمام تلاششان اين است كه معلولان جامعه را به حقوقشان آشنا كرده و به آنها بگويند 'هر سازندگي از پس يك محدوديت به وجود مي آيد' و آنچنان برروي اين كلمات تاكيد مي كند كه ناخودآگاه به اعتماد به نفسش غبطه مي خوري.

كارآفرين برتر ملي گفت: نگرش ناصحيح جامعه در تمامي سطوح به محدوديت جسمي معلولين بايد تغيير پيدا كند چرا كه آنان بر اين باورند كه معلوليت ناتواني و محروميت نيست.

سيد 'محمد موسوي' روز پنجشنبه و در حاليكه هفته معلولان را به تازگي پشت سرمي گذاريم در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: كانون معلولين توانا در سال 1374 به همت گروهي از معلولين شهر قزوين تاسيس شد و در مدت كوتاه، با كمترين امكانات و در مكاني استيجاري و كوچك شروع به فعاليت كرد تا فقدان يك مركز مردمي و حامي معلولان را در كشور پر كند.

وي اظهاركرد: نخستين كانون معلولين ايران 'توانا' به منظور حفظ عزت و كرامت انساني معلولين، درخواست هرگونه كمك بلاعوض را ممنوع كرده تا معلولين با تكيه بر توانايي و همت خويش بتواند در جهت اهداف فرهنگي، اجتماعي و رفاهي خود گام هاي بلندي بردارند.

موسوي اضافه كرد: در اين كانون معلوليت ابزاري براي جلب ترحم و برانگيختن عواطف پاك و انسان دوستانه مردمان نيست، بهانه اي براي تلاش بيشتر، داشتن انگيزه اي براي توان افزايي و مبارزه با كاستي ها است.

بنيانگذار و رييس هيات مديره كانون معلولين توانا، گفت: كانون توانا با شناسايي، جذب و بكارگيري معلولين نخبه و توانمند اكنون يك تيم قوي و منسجم تشكيل داده است.

موسوي ادامه داد: معلولان با طراحي و اجراي طرح هاي اقتصادي درآمدزا به دنبال كسب درآمد و در كنار آن، ايجاد اشتغال براي خويش هستند.

وي اضافه كرد: ما بر اين اساس كه مي‌ديديم جامعه همواره معلول را نيازمند كمك آن هم كمك مالي مي‌بيند و در مباحث فرهنگي و اجتماعي جاي چنداني براي وي قائل نيست، اقدام به تاسيس كانون كرديم تا بتوانيم اين مشكل را مرتفع كنيم.

اين مسوول افزود: اگرچه كانون توانا امروز در بحث كارآفريني براي معلولان موفق ظاهر شده اما پايه و اساس كار اين نبوده، بلكه ما با هدف تغيير نگرش جامعه نسبت به توانمندي‌هاي معلولان و معرفي افراد معلول به عنوان افراد توانا به جامعه پا به عرصه گذاشته ايم.

موسوي افزود: معلوليت ناتواني نيست، بلكه يك محدوديت است و البته همه انسان‌ها داراي مراتبي از محدوديتند و چون انسان خود را در بسياري از امور ناتوان ديده، دست به اختراعات زده و اين نشاندهنده اين مفهوم است كه انسان‌ها از محدوديت ها سازنده و توانا مي‌شوند.

موسوي اظهاركرد: ما معتقديم هرچه انسان‌ها محدودتر باشند سازنده تر مي شوند، و البته بايد دريافت كه چرا در جامعه ما بسياري از معلولان بجاي سازنده بودن، ناتوان‌ترند.

وي توضيح داد: سه هزار و 500 نفر از زنان و مردان معلول، ناشنوا، نابينا و جسمي حركتي- بصورت پيوسته و بيش از 500 نفر از افراد متخصص و متعهد، غيرمعلول بطور وابسته و افتخاري در كانون عضويت دارند و به عنوان سرمايه هاي اصلي آن، همواره ياريگر اين مركز مردمي هستند.

رييس هيات مديره كانون معلولين توانا، با بيان اينكه ميانگين سني اعضاي اصلي اين كانون بين 17 تا 30 سال مي باشد، گفت: 100 درصد فعاليت هاي مديريتي و 80 درصد اجرايي با بهره گيري از نيروهاي كارآمد معلول انجام مي شود.

موسوي، يكي از مشكلات معلولين را عرصه فرهنگي ارزيابي و خاطرنشان كرد: متاسفانه نگرش‌هاي مناسبي نسبت به معلولين در كشور وجود ندارد و اين موضوع موجب شده است كه استعدادهاي اين قشر نيز در معرض نابودي قرار بگيرد؛ نگاه ترحم‌آميز به معلولين و عدم باور توانايي‌هاي آنها مشكلاتي را ايجاد كرده است.

وي معلولان را داراي توان مديريتي بالا دانست و تصريح كرد: معلولاني كه احساس كنند از استعدادها و توانايي‌هاي آنها به درستي استفاده نمي‌شود و امكانات لازم در اختيار آنها قرار نگيرد، طبيعتا منزوي خواهند شد.

موسوي، يكي ديگر از مسائل مهم معلولين را اشتغال دانست و گفت: براساس قوانين و مقررات بايد سهميه سه درصدي استخدام مختص به معلولين باشد، اما اين قانون ضمانت اجرايي پيدا نكرده است.

اين مسوول با اشاره به برخي مسائل و مشكلات پيش رو اين قشر از جامعه گفت: افراد معلول با حجم زيادي از مشكلات درماني و تامين دارو مواجهند و بيمه تكميلي كه سازمان بهزيستي براي برخي معلولان در نظر گرفته، به تنهايي قادر به رفع اين مشكلات نيست.

موسوي افزود: معلولان به دليل نيازهاي ويژه اي كه دارند در مقايسه با ساير گروه هاي جامعه، بيشتر نيازمند درمان هستند، در حاليكه تعرفه و تبصره خاصي براي كاهش هزينه هاي اين افراد لحاظ نشده است.

وي گفت: بسياري از معلولان به فيزيوتراپي ها، كلينيك هاي كاردرماني، گفتار درماني، استفاده از داروهاي مختلف، اعضاي مصنوعي، لوازم توانبخشي و كمك توانبخشي نيازمندند كه هر كدام هزينه هاي زيادي را به فرد و خانواده آنها تحميل مي كند.

موسوي يادآور شد: بسياري از معلولان فاقد شغل هستند بنابراين در تهيه و پرداخت اين هزينه با چالش هاي عميقي مواجهند كه در بسياري از موارد، متاسفانه اين افراد مجبور به چشم پوشي از ضروري ترين اقدام و اقلام درماني خود مي شوند و اغلب به دليل ناتواني در تامين مايحتاج درماني خود، دچار معلوليتهاي ثانويه نيز مي شوند.

اين عضو هيات مديره كانون توانا با تاكيد بر اينكه حفظ كرامت انساني معلولان بسيار مهم است، تاكيدكرد: رعايت ظرافت در حفظ شخصيت معلولان در جلب مشاركت پزشكان و مراكز درماني بسيار حايز اهميت است.

موسوي در ادامه افزود: كانون توانا پس از 18 سال كار و فعاليت مداوم در خدمات رساني به معلولان، امروز مي تواند بازوي توانمندي براي سازمان بهزيستي بوده و در جهت توانمندسازي معلولان گام هاي اساسي و مفيدي بردارد.

وي در پايان گفت: شكي نيست كه مسوولان سازمان بهزيستي دلسوز معلولان هستند و در راستاي اهداف متعدد و متنوع سازمان بهزيستي و تحت تعاريف قانوني خود گام برمي دارند، اما مشكلات معلولان بسيار زياد است و اين قشر از اين نظر خواهان توجه همه جانبه مسوولان هستند.

7389/ 614