همكاریهای انرژی آنكارا با بغداد توسعه و تعمیق می یابد

آنكارا - ایرنا - 'تانر یلدیز' وزیر انرژی و منابع طبیعی تركیه با اشاره به افزایش اهمیت روز افزون عراق در بازار انرژی جهان، گفت: آنكارا مصمم به توسعه همكاریهای انرژی با عراق در این فرایند می باشد.

به گزارش ایرنا، تانر یلدیز این مطلب را طی سخنانی در كنفرانسی كه به منظور معرفی گزارش 2014 چشم انداز انرژی جهان در استانبول ترتیب یافته بود، عنوان كرد.

وی با اشاره به اینكه آژانس بین المللی انرژی پیش بینی كرده است كه تا سال 2040 میلادی، میزان تولید روزانه نفت در جهان 14 میلیون بشكه افزایش یابد، گفت: عراق به تنهایی چهار میلیون بشكه این نفت را تامین خواهد كرد و به جایگاه برتری در عرضه انرژی در جهان خواهد رسید.

یلدیز روابط آنكارا – بغداد را روبه بهبود و توسعه خواند و گفت: قرار است در هفته جاری با سفر هیات بلندپایه ای از عراق به تركیه به ریاست حیدر العبادی نخست وزیر عراق، سومین نشست شورای عالی همكاریهای تركیه و عراق در آنكارا برگزار شود.

او با تاكید بر اینكه تركیه در فرایند تامین ثبات و امنیت و توسعه در عراق، در بالاترین سطح به كمكهای خود به عراق ادامه خواهد داد، گفت: عراق رفته رفته جایگاه واقعی خودرا در انرژی خواهد یافت و تركیه نمی تواند در مقابل این تحول بی تفاوت بماند و مصم است همكاریهای انرژی خود با عراق و اقلیم كردستان عراق را توسعه و تعمیق بخشد.

دكتر 'فاتح بیرول' كارشناس ارشد اقتصادی آژانس بین المللی انرژی، نیز طی سخنانی تحلیل كاهش قیمت نفت ناشی از افزایش تولید نفت سخره ای (شیل) در آمریكا را گمراه كننده خواند و گفت: خاورمیانه همچنان بزرگترین بازیگر بازارهای جهانی نفت خواهد ماند.

او در واكنش به تحلیل هایی مبنی بر اینكه تولید نفت سخره ای در آمریكا معادلات نفتی در جهان را تغییر خواهد داد، گفت: چنین تحلیل هایی به كلی اشتباه و گمراه كننده و غلط است. خاورمیانه همچنان جایگاه بی همتای خود در بازار نفت جهان را حفظ خواهد كرد.

او گفت: در شرایطی كه تقاضا برای نفت در بازارهای جهانی به شدت افت كرده، تولید نفت سخره ای در آمریكا در سال جاری بطور ناگهانی با افزایش قابل توجهی روبه رو شد تا نرخ نفت به حدود 65 دلار در هر بشكه افت كند.

دكتر بیرول با اشاره به اینكه اقتصاد اروپا سیر بسیار ضعیفی دارد و هنوز نتوانسته است خودرا از تبعات بحران اقتصادی رهایی دهد، رشد اقتصادی در چین كاهش یافته و ژاپن در ركود شدیدی بسر می برد، گفت: مجموعه این تحولات، نرخ نفت در بازارهای جهانی را تحت فشار قرار داد.

كارشناس ارشد اقتصادی آژانس بین المللی انرژی ' IEA ' افزود: در دوره پیش رو سرعت رشد تولید نفت شیل در كشورهایی مانند آمریكا و برزیل، همسو با افت قیمت نفت به زیر هزینه تولید، گرایش به سرمایه گذاری در استخراج نفت در این كشورها را كاهش خواهد داد و از هم اكنون می توان پیش بینی كرد در سال 2015 میلادی، با كاهش جدی در سرمایه گذاریها در آمریكا و برزیل روبرو خواهیم بود.

او گفت: كاهش قیمت نفت در كشورهای مصرف كننده موجب افزایش تقاضا شده و بنابر این همسو با كاهش سرمایه گذاری در نفت شیل، افزایش تقاضا در كشورهای مصرف كننده نفت، نیاز به نفت خاورمیانه دوباره افزایش یافته و در دوره پیش رو شاهد سیر صعودی قیمتهای نفت خواهیم بود.

دكتر بیرول گفت: براساس تخمین های IEA تا سال 2040 میلادی تقاضای روزانه به نفت 14 میلیون بشكه افزایش یافته و بخش عمده این تقاضا نیز از منطقه خاورمیانه تامین خواهد شد. هم اكنون تقاضای روزانه نفت در جهان در حدود 91 میلیون بشكه در روز است.

او در ادامه سخنان خود با تاكید بر اینكه كشورهای تولید كننده نفت در خاورمیانه از امتیاز بزرگ تولید با هزینه پائین برخوردارند، گفت: هم اكنون در آمریكا هزینه تولید نفت در حدود 75 دلار و در عراق پنج دلار است.

شایان ذكر است گزارش “World Energy Outlook 2014” آژانس بین المللی انرژی اتمی را تیمی از كارشناسان اقتصادی و انرژی به ریاست دكتر بیرول تهیه كرده اند.

خاورم/2011** 3404