۳ دی ۱۳۹۳، ۸:۰۲
کد خبر: 81436088
T T
۰ نفر

توقف قاچاق، پس از صدور مجوز واردات سیگار

۳ دی ۱۳۹۳، ۸:۰۲
کد خبر: 81436088
توقف قاچاق، پس از صدور مجوز واردات سیگار

تهران - ایرنا - وزیر صنعت، معدن و تجارت زمانی كه مجوز واردات سیگار مارلبرو را برای فعالیت رسمی و جلوگیری از قاچاق این نوع سیگار به داخل كشور صادر كرد، هیچگاه بنظر نمی رسید این اقدام وی با واكنش بسیاری از جمله برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مواجه شود.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی ایرنا، موضوع اعطای مجوز به شركت فیلیپ موریس برای تولید سیگار مارلبرو در كشور، پیش از این در دولت دهم نیز مطرح بود به گونه ای كه علی‌اكبر محرابیان وزیر وقت صنایع و معادن دولت دهم و مهدی غضنفری نخستین وزیر صنعت، معدن و تجارت درگیر این پرونده شده بودند اما هیچگاه نتوانستند تصمیم قاطعی برای بستن آن بگیرند.

محمدرضا نعمت‌ زاده براین باور است كه اعطای مجوز در راستای فعالیت رسمی و جلوگیری از قاچاق سیگار به داخل كشور صورت گرفته تا بر مبنای آن بتوان كمكی به درآمدزایی كشور شود ضمن آنكه یك بار برای همیشه این پرونده پایان یابد.

اما مخالفان فعالیت رسمی فیلیپ موریس در ایران، مدعی هستند كه این شركت صهیونیستی است و شك و شبهه بسیاری در مورد تابعیت موسسان و سهامداران آن وجود دارد، موضوعی كه البته بارها و بارها ازسوی كمیته حمایت از انقلاب فلسطین كه در وزارت امور خارجه مشغول به كار شده و عضویت دستگاه های ذیربط و از همه مهمتر وزارت اطلاعات را دارد، مورد بررسی قرار گرفته و به صورت رسمی هم، این شبهه را رد كرده است.



** دلیل اعطای مجوز واردات و تولید داخل محصولات شركت فیلیپ موریس

وزارت صنعت، معدن و تجارت چندی پیش با صدور اطلاعیه ای اعلام كرد: صدور مجور واردات و تولید داخل محصولات شركت فیلیپ موریس (سیگار مالبرو و باند استریت) در راستای اجرای بند 3 ماده 102 قانون برنامه پنجم توسعه بوده و در مجوز صادره نیز صراحتا به اجرای این ماده قانونی اشاره شده است.

در تبصره 3 قانون آمده است: 'ممنوعیت ورود كالاهای غیرضروری در برنامه پنجم توسعه برای سیگار لازم الاجرا نیست. دولت مكلف است اقدامات لازم را مشتمل بر كاهش مصرف، تولید سیگار خارجی معتبر با نشان تجاری اصلی در داخل كشور مشروط بر تعهد شركت مذكور به عدم واردات را به عمل آورد به نحوی كه تا پایان برنامه توازن تولید در داخل با مصرف برقرار گردد.'

لازم به ذكر است كه در 2.5 سال اول قانون برنامه پنجم توسعه اقدام مؤثری برای اجرایی شدن تبصره 3 صورت نگرفته بود و از یكسال قبل با پیگیری مناسب بعمل آمده از مجموع واردكنندگان رسمی 14 میلیارد نخ سیگار، تعهدات لازم جهت اجرای تبصره 3 اخذ و برای حدود 10 میلیارد نخ وارداتی مجوزهای لازم جهت ایجاد خطوط تولید در داخل كشور صادر شده و اجرای كامل قانون به صورت مستمر در حال پیگیری است.

در مجوز صادر شده، شركت مذكور متعهد گردید در اجرای تبصره (3)ماده (102)قانون برنامه پنجم توسعه از كمپانی تولیدكننده و مالك برند، برنامه و تعهد تولید در ایران ظرف دو سال از آغاز واردات را دریافت و به مركز ارائه كند.



** صهیونیستی بودن شركت فیلیپ موریس

اما در خصوص صهیونیستی بودن شركت فیلیپ موریس، وزارت صنعت، معدن و تجارت تصریح دارد: براساس تبصره 1 ماده 8 قانون حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین مصوبه مجلس شورای اسلامی كمیته ای تخصصی تشكیل شده و شركت ها و افراد صهیونیست مشخص و اعلام می شوند. در این تبصره آمده است: 'كمیته ای تخصصی مركب از وزارتخانه های امور خارجه، امور اقتصادی و دارایی، بازرگانی، اطلاعات، نفت، بانك مركزی و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران تشـكیل می شود كه فهرست كامل شركتها و مؤسسات صهیونیستی در سطح جهان و فهرست اشخاص حقیـقی و حقوقی موضوع تحریم را به صورت شفاف ظرف دو ماه پـس از تصویب این قانون ارائه و به صـورت سالیانه و یا حسـب ضرورت به روزرسانی نماید'.

دبیرخانه این كمیته در وزارت امور خارجه مستقر است و وزارت صنعت، معدن وتجارت طی نامه ای رسمی از این كمیته درخواست كرد تا نظر تخصصی خود را در خصوص صهیونیستی بودن شركت فیلیپ موریس اعلام كند. این كمیته در 16 شهریورماه سال جاری تشكیل جلسه داد و سپس طی نامه ای رسمی در تاریخ 30 شهریورماه به وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام كرد مستنداتی دال بر صهیونیستی بودن شركت فیلیپ موریس وجود ندارد.

براین اساس و با توجه به صراحت قانون مبنی بر ملاك بودن نظر این كمیته، وزارت صنعت، معدن و تجارت اقدام به صدور مجوز كرده است.



** در خطر افتادن منافع 500 میلیارد تومانی قاچاقچیان یك نوع برند سیگار

از سوی دیگر قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور تجارت در واكنش به حواشی اعطا مجوز برای واردات قانونی سیگار مالبرو، آن را ناشی از به خطر افتادن منافع 500 میلیارد تومانی قاچاقچیان یك نوع سیگار دانست.

مجتبی خسروتاج با بیان اینكه دلیل اصلی قاچاق یكی از برندهای سیگار، ممنوعیت ورود رسمی سیگار به كشور بوده كه نتیجه آن منجر به قاچاق این كالا شده است، گفت: سیگار مالبرو بدلیل نداشتن مجوز رسمی واردات در سال های گذشته عمدتا به صورت قاچاق وارد شده و از این محل رقمی بالغ بر 500 میلیارد تومان در سال كه می‌توانسته به حساب خزانه كشور برود عملا به جیب قاچاقچیان و افراد مرتبط با آنها رفته است.

وی سپس با اشاره به مخالفت عده ای با صدور مجوز واردات سیگار بطور رسمی، افزود: باید دید اولین كسانی كه با ورود كالایی بصورت رسمی متضرر می‌شوند چه افرادی هستند و می توان گفت قاچاقچیان عمده كسانی هستند كه منافع خود را در انجام فعالیت‌های غیررسمی دنبال می‌كنند و به محض طرح موضوع واردات رسمی برای كالایی در كشور، اولین گروهی هستند كه متضرر و دستشان از منافع باد آورده خالی می شود.

به گفته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، معمولا باندهای قاچاقچی در هر كشور سعی می‌كنند با شبكه ارتباطات و فسادی كه در جامعه بوجود می‌آورند خود را مجهز به اهرم‌های فشار كرده و هر وقت مقاومتی را در مقابل قاچاق كالا ببینند در صدد برخورد با آن برآیند.



** مهلت دو هفته ای برای لغو مجوز

با توجه به تمام این مستندات مبنی بر صهیونیستی نبودن شركت فیلیپ موریس، اما سخنگوی كمیسیون اصل 90 مجلس اخیرا اعلام كرد كه وزارت صنعت دو هفته فرصت دارد مجوز واردات این سیگار را لغو كند.

این كمیسیون در حالی مبنای ادعای صهیونیستی بودن شركت فیلیپ موریس را مستندات وزارت اطلاعات عنوان كرده كه این وزارتخانه عضو كمیته حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین است و در آخرین جلسه این كمیته نیز مداركی دال بر صهیونیستی بودن شركت یاد شده ارایه نشده است.

اما وزیر صنعت، معدن و تجارت از مهلت دو هفته ای برای لغو مجوز واردات سیگار مارلبرو اظهار بی اطلاعی می كند و می گوید: در این مورد خبری نداریم و هیچ مهلتی برای ارائه مدارك در مورد واردات سیگار مارلبرو دریافت نكرده‌ایم.

نعمت زاده بار دیگر اقدام وزارت صنعت، معدن و تجارت در خصوص صدور مجوز واردات سیگار مارلبرو را قانونی اعلام كرد و گفت: اگرچه برخی از نمایندگان مجلس در این مورد سوالاتی دارند و باید به آنها توضیح داده شود كه در این مورد اطلاعات لازم به آنها ارایه خواهد شد.

وی تصریح كرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت وظیفه ای برای لغو مجوز واردات سیگار مارلبرو ندارد و اقدام ما صحیح و براساس قانون بوده است لذا اگر نمایندگان مجلس در این باره سوالی دارند، از خودمان بپرسند.



** مسئولان تصمیم گیری كنند

به طور قطع كالایی كه بصورت رسمی وارد می شود از نظر ضوابط استاندارد و بهداشت بهتر قابل كنترل است تا كالایی كه از طریق قاچاق در بازار عرضه می شود و هیچ نظارتی بر آنها نیست.

واردات غیررسمی محصولات شركت فیلیپ موریس(قاچاق)به كشور علاوه بر مخاطرات مضاعفی كه برای سلامتی مصرف كنندگان دارد موجب عدم وصول حقوق دولت مطابق قوانین مربوطه شده است، لذا صدور این مجوز علاوه بر اجرای تكلیف قانون برنامه پنجم توسعه موجب احقاق حقوق دولت و كنترل مشخصات محصولات وارداتی در گمركات به لحاظ رعایت استانداردها می شود.

به نظر می رسد كه صدور مجوز رسمی برای فعالیت یك شركت و جلوگیری از قاچاق، منافع بسیاری را به خطر می اندازد كه لازم است هرچه سریع‌تر مراجع قانونی ذیصلاح در این رابطه تصمیم گیری كنند.

اقتصام (5)1574**1558
۰ نفر