به گزارش ایرنا، بهره گیری از ظرفیت ها و معادن غنی خراسان جنوبی در شرایطی كه خشكسالی ها رمقی برای رونق كشاورزی و دامداری در خطه طلای سرخ برجا نگذاشته است، می تواند عاملی مهم در زمینه توسعه همه جانبه این استان و محرومیت زدایی در منطقه به شمار رود.
به گفته كارشناسان اقتصادی، هم اكنون میزان ذخیره قطعی معادن خراسان جنوبی شامل حدود یك میلیارد و 500 میلیون تن برآورد شده است.
در همین حال رییس جمهوری در چارچوب سفرهای استانی هیات دولت یازدهم در جمع مردم خراسان جنوبی سخنان نوید بخشی را ارائه كرد و وعده داد كه در طول سال های آتی چند پروژه مهم در زمینه توسعه و رشد اقتصادی این استان بویژه در بخش صنایع معدنی اجرایی خواهد شد.
معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با بیان اینكه ایجاد صنایع معدنی بستر توسعه استان به شمار می رود، گفت: هم اكنون خراسان جنوبی 395 پروانه اكتشاف،122 گواهی كشف و 356 معدن با ذخیره بیش از یك و نیم میلیارد تن را داراست.
'هادی اشراقی' افزود: برخورداری از 40 نوع ماده معدنی از دیگر قابلیت های ذخایر معدنی در خراسان جنوبی بوده و تاكنون 60 نوع ماده معدنی در سطح كشور شناسایی شده است.
وی با بیان اینكه مواد معدنی این استان گاه خام فروش می شود، گفت: برای جلوگیری از خام فروشی مواد معدنی، استقرار واحدهای فرآوری مواد خام معدنی ، سنگ بری های پیشرفته ، واحدهای پایین دستی صنایع فولاد و مس درخواست می شود.
به گفته وی، تاكنون در زمینه استقرار صنایع معدنی در استان كار خاصی انجام نشده و انتظارات در این زمینه به دلایل عدیده ای برآورده نشده است.
وی تامین زیرساخت های آب و برق و راه و گاز را از الزامات ایجاد صنایع معدنی عنوان كرد و افزود: تامین سرمایه در گردش و ثابت برای واحدهای صنعتی و مشاركت سازمان های توسعه ای 'ایمیدرو' در زمینه استقرار واحدهای صنعتی و معدنی ضروری است.
معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی تامین زیر ساخت های مورد نیاز سرمایه گذاری را ضروری دانست و گفت: بر اساس مطالعات انجام شده مشخص شده كه هر كدام از شهرستان های استان برای استقرار چه صنعتی قابلیت دارد، اما این نقاط نیازمند تامین گاز، افزایش پست برق و غیره هستند.
اشراقی تاكید كرد: تا زمانی كه شرایط خراسان جنوبی در اعطای تسهیلات و خدمات با نقاط برخوردار یكسان باشد سرمایه گذارن مناطق توسعه یافته را انتخاب می كنند و تا وقتی همه شهرك های صنعتی كشور با شرایط یكسان دیده شود نمی توان از خراسان جنوبی انتظار خاصی داشت.
*تنوع ذخایر معدنی خراسان جنوبی در سطح كشور بی نظیر است
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با بیان اینكه خراسان جنوبی دربخش معدن از جمله استان های ممتاز كشور است، گفت: تنوع و كیفیت مواد معدنی خراسان جنوبی دركشور بی نظیر است.
'نعمت الله حقیقی' افزود: این استان دارای ذخایر معادن طلا، آهن، سرب، روی و مس به عنوان پنج فلز مهم می باشد و تقویت و ارزیابی درست از ظرفیت بسیار بالای معادن استان خراسان جنوبی طبق نظر كارشناسان تنها راه توسعه صنعتی این استان به شمار می رود.
وی خاطر نشان كرد:هم اكنون بیشترین مواد معدنی استان خراسان جنوبی به ترتیب حجم استحصال شامل ˈبنتونیتˈ با 74 معدن، ˈگرانیتˈ با 69 معدن، ˈمنیزیتˈ با 30 معدن، ˈسنگ لاشهˈ با 24 معدن، ˈخاك نسوزˈ با 21 معدن و ˈزغالسنگˈ با 20 معدن می باشد.
وی در عین حال تاكید كرد: استخراج معدن به تنهایی درخراسان جنوبی كفایت نمی كند بلكه اگر ما به دنبال شكوفایی اقتصادی و اشتغال هستیم باید زمینه فراوری معادن خراسان جنوبی فراهم شود.
وی اضافه كرد: در این زمینه باید برای سرمایه گذاران دربخش معدن معافیت های مالیاتی در نظر گرفته شود.
وی با اشاره به محدودیت های سرمایه گذاری در خراسان جنوبی و بخصوص حوزه معدن گفت: فاصله زیاد بین تولید كننده و مصرف كننده نهایی، فقدان موسسات هندلینگ یا پشتیبانی سرمایه گذاری، پایین بودن متوسط میزان سرمایه گذاری و فقدان مشوق های قانونی برای جذب سرمایه گذار از جمله چالش ها در این زمینه است .
حقیقی خاطر نشان كرد: از سوی دیگر وجود 460 كیلومتر مرز مشترك و البته بسیار امن و مطمئن با كشور افغانستان از بزرگترین فرصت های سرمایه گذاری می باشد كه به ندرت در دیگر استان های شرقی كشور میسر است.
* تمایل به سرمایه گذاری در خراسان جنوبی پایین است
نماینده مردم شهرستان های بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی در این خصوص گفت: خراسان جنوبی درحوزه اقتصاد اكنون استانی بحران زده است و انتظار ما از دولت تدبیر و امید این است كه توجه ویژه ای به خراسان جنوبی داشته باشد.
حجت الاسلام 'محمدباقر عبادی' افزود: وجود ظرفیت های بسیار و دوری از مركز و نبود زیر ساخت های سرمایه گذاری موجب شده، سرمایه گذاران تمایلی به سرمایه گذاری در این استان محروم نداشته باشند.
وی تصریح كرد: به دلیل دور بودن خراسان جنوبی از مركز تهیه مواد اولیه و فروش محصولات راهكار این است كه برای جذب سرمایه گذار دراین استان دولت نرخ تسهیلات بانكی را با بهره پایین تری از دیگر استان ها به سرمایه گذاران پرداخت كند.
7487 /330 /1596
بیرجند- ایرنا- سرزمین كویری خراسان جنوبی گرچه اكنون خشك و كم آب شده ، اما این خطه دارای نعمت های عظیم و ذخایر معدنی فراوانی است كه می تواند موجب توسعه همه جانبه این استان شود .