به گزارش روز سه شنبه روابط عمومي سپاه قائم (عج) استان سمنان، احمد ربيعي در نشست شوراي انديشه و همفكري سازمان بسيج مهندسين اين استان افزود: كمبود آب بزرگترين عامل محدودكننده رشد و توسعه شهرهاي حاشيه كوير مركزي ايران است.
وي اظهار داشت: با اجراي طرح عظيم انتقال آب درياي خزر علاوه بر حل مشكل كم آبي، دستيابي به اهداف كلان چشم انداز 20 ساله توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي استان سمنان ميسر ميشود در غير اين صورت اين استان با كمبود شديد آب در آينده نزديك مواجه خواهد شد.
ربيعي افزود: با توجه به شرايط اقليمي كشور، سرزمين پهناور ايران جزو مناطق خشك و نيمه خشك محسوب ميشود، كمبود منابع آبي و توزيع ناموزن جريانهاي سطحي آب در اين مناطق، محدوديتهايي را براي استفاده از اين عنصر حياتي به وجود آورده است.
مسوول اجرايي انتقال آب درياي خزر به استان سمنان اظهار داشت: حل مشكل كمبود منابع آبي در حوزه هاي كم آب كشور از جمله كوير مركزي از اصليترين سياستهاي دولت است و بهترين راهكار براي كاهش تنشهاي آبي و كاهش چالشهاي منطقه اعم از جلوگيري از مهاجرت بيرويه به استانهاي همجوار، رفع مشكلات اجتماعي و ايجاد اشتغال، استفاده از منابع آبي غيرمتعارف به عنوان يكي از روشهاي تامين آب مورد نياز براي مصارف شرب و صنعت است.
ربيعي در خصوص آغاز پروژه انتقال آب درياي خزر به استان سمنان افزود: يكي از راهكارهاي تامين كمبود آب، علاوه بر اعمال مديريت جدي بر نحوه مصرف منابع آبي، استفاده از آب هاي غيرمتعارف است.
* نمك زدايي سالانه 200 ميليون مترمكعب از آب درياي خزر
وي با اشاره به اهداف طرح خاطرنشان كرد: نمكزدايي 200 ميليون مترمكعب آب از درياي خزر در سال و انتقال آن به شهرهاي فلات مركزي در استان سمنان و تامين آب شرب و صنعت شهرهاي حوزه فلات مركزي ايران با استفاده از توان آبهاي غير متعارف موجود، تحقق اهداف سند چشم انداز 20 ساله، توسعه صنايع و معادن موجود در منطقه و رشد اشتغال در نواحي هدف و همچنين رشد و توسعه اقتصادي شهرهاي حاشيه كوير است.
ربيعي با اشاره به موقعيت و جانمايي طرح انتقال آب درياي خزر به استان سمنان خاطر نشان كرد: اين طرح به صورت دو خط لوله به طول 160 كيلومتر از سواحل درياي خزر مجاورت نيروگاه نكا آغاز شده و پس از عبور از شاليزارها و مناطق جنگلي در استان مازندران در مسير خط لوله نكا - ري امتداد يافته و از منطقه دوآب وارد منطقه خطيركوه در استان سمنان مي شود.
وي ادامه داد: اين خط لوله انتقال آب در نهايت با عبور از تونل چشمه روزيه در حوالي شهر شهميرزاد به دو شاخه تبديل شده كه يك خط لوله به سمت دامغان و شاهرود به طول 172 كيلومتر و ديگري به سمت سمنان و گرمسار به طول 132 كيلومتر كشيده ميشود.
ربيعي تصريح كرد: به عنوان نخستين پروژه انتقال آب از درياي خزر و بزرگترين طرح استفاده از آب غير متعارف در كشور است كه گستردگي محدوده اجراي طرح به لحاظ فاصله حدود 200 كيلومتر و تنوع موضوعي و عملياتي در بخشهاي تشكيل دهنده طرح شامل آبگيري، نمكزدايي، دفع پساب خطوط انتقال لوله، تونل ها، ايستگاههاي پمپاژ، نحوه تامين برق، نيروگاههاي برق آبي است.
* اثرات زيست محيطي انتقال آب خزر در دست بررسي است
وي با بيان اين كه اثرات زيست محيطي طرح مورد مطالعه قرار گرفته است، گفت: در اين خصوص مطالعات ارزيابي اثرات زيست محيطي طرح انتقال آب حوزه درياي خزر به فلات مركزي در چارچوب قرارداد خدمات مهندسي به شركت مهندسي مشاور مهاب قدس ابلاغ شد.
ربيعي گفت: هدف از مطالعه حاضر شناسايي اثرات شاخص طرح بر محيط زيست دريايي، ساحلي و خشكي و ارايه راهكارهاي كاهش اثرات منفي در قالب برنامه مديريت زيست محيطي است كه در ادامه با بهرهگيري از چكيده نتايج مطالعات زيستمحيطي مذكور، آثار پروژه در مراحل ساختماني و بهرهبرداري بر محيط دريا، ساحل و خشكي بيان شده و راهكارهاي متناسب براي رفع مشكل پيشنهاد ميشود.
ربيعي افزود: اجزاي اصلي طرح حاضر شامل سيستم آبگير و تخليه پساب واقع در محيط دريايي، سيستم آب شيرينكن در محيط ساحلي و خط انتقال آب در محيط خشكي است.
وي گفت: براساس برنامهريزي اوليه، آب دريا از ساحل گهرباران در 6 كيلومتري غرب نيروگاه نكا به ميزان هفت مترمكعب بر ثانيه برداشت شده و پس از شيرينسازي به روش اسمز معكوس، با احداث دو خط لوله به قطر يك هزار و 400 ميليمتر در كنار خط موجود انتقال نفت، آب تصفيه شده در هشت مرحله تا ارتفاع سه هزار و 312 متري پمپاژ شده و به صورت ثقلي به حوضه فلات مركزي در استان سمنان انتقال مييابد.
وي گفت: طول اين خط انتقال تا خروجي چشمه روزيه 155 كيلومتر بوده بر اين اساس محدوده طرح با هيچيك از مناطق چهارگانه تحت مديريت سازمان حفاظت محيط زيست تداخل ندارد.
مسوول اجراي طرح انتقال آب خزر به استان سمنان با اشاره به محيط دريايي، محيط ساحلي و محيط خشكي خاطرنشان كرد: در محيط دريايي، مهمترين فعاليتي از طرح كه اثرات منفي كليدي در خصوص آن قابل پيش بيني است، برداشت آب از دريا و تخليه پساب شور ناشي از فرآيند شيرين سازي آب به دريا است.
ربيعي گفت: به منظور رعايت ضوابط سازمان حفاظت محيط زيست احداث نازلهاي تخليه كننده دهگانه با زاويه 60 درجه، پيشنهاد شده است و در محيط ساحلي، شاخصترين اثر، توليد گازهاي آلاينده ناشي از تامين انرژي تاسيسات آب شيرين كن است كه بهينهسازي مصرف انرژي را ضروري ميسازد.
وي بيان كرد: به منظور پايش انتشار گازهاي آلاينده سه ايستگاه پايش در اطراف تاسيسات آب شيرينكن پيشنهاد شده و در محدوده خشكي، عمده اثرات مربوط به كاهش امنيت گونههاي جانوري و تخريب محدود جنگل در طول مسير خط انتقال به ويژه در مرحله ساختماني است.
مسوول اجرايي انتقال آب درياي خزر به استان سمنان گفت: به طور كلي اثرات طرح در محيط خشكي در مقايسه با محيط دريايي به دليل وجود مسير خط لوله انتقال گاز نكا - ري محدودتر است و به منظور جبران خسارت وارده به اراضي جنگلي، پهنهاي با وسعت پنج برابر سطح تخريب يافته، براي جنگلكاري و احياء در مجاورت منطقه حفاظت شده اساس پيشنهاد شده است.
599/ 2025
توسعه همه جانبه سمنان با اجراي طرح انتقال آب درياي خزر ميسر مي شود
۲۳ دی ۱۳۹۳، ۸:۳۲
کد خبر:
81462310
سمنان - ايرنا - مسوول اجرايي انتفال آب درياي خزر به استان سمنان با تشريح جزئيات اجراي اين طرح گفت: توسعه همه جانبه استان سمنان با اجراي طرح انتقال آب درياي خزر ميسر مي شود.