۵ بهمن ۱۳۹۳، ۱۷:۴۳
کد خبر: 81478712
T T
۰ نفر
نخستين كتاب بيروني در حوزه جامعه شناسي هند تاليف شد

تهران- ايرنا- «تحقيق ماللهند» نخستين كتاب ابوريحان بيروني در حوزه جامعه‌شناسي و مردم‌شناسي هند تاليف شده است.

به گزارش روز يكشنبه گروه فرهنگي ايرنا، موضوع اين تاليف در پنجاه و ششمين جلسه انجمن ادبي بيدل دهلوي با موضوع «بزرگداشت ابوريحان بيروني»، در رايزني فرهنگي ايران در دهلي نو عنوان شد.

بر اساس گزارش سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، در اين جلسه به همت مركز تحقيقات فارسي رايزني فرهنگي ايران با نگاهي ويژه به كتاب تحقيق ماللهند و حضور «علي فولادي»، رايزن فرهنگي ايران در دهلي نو؛ «ناراين شرما شكلا»، مترجم آثار مذهبي هندوان به زبان فارسي»؛ «عليم اشرف خان»، از اساتيد زبان فارسي دانشگاه دهلي و جمعي از اساتيد و دانشجويان زبان و ادب فارسي تشكيل شد.



*** سخن از فرهنگ و تمدن مردم شبه قاره هند در كتاب «تحقيق ماللهند»

رايزن فرهنگي ايران در دهلي نو با اشاره به گوشه‌هايي از زندگي ابوريحان بيروني، گفت: ابوريحان بيروني در علوم مختلف از جمله علم رياضيات، نجوم، فيزيك و مردم‌شناسي مهارت داشت و نخستين فردي بود كه شعاع زمين را اندازه گرفت؛ چگالي سنج از جمله اختراعات ابوريحان بيروني است.

وي افزود: ابوريحان بيروني با زبان‌هاي عربي، فارسي، سانسكريت، عبري و يوناني آشنايي كامل داشت و كتاب تحقيق ماللهند به عنوان نخستين كتاب در جامعه‌شناسي و مردم ‌شناسي هند است كه درباره آداب و رسوم و فرهنگ و تمدّن مردم شبه قاره هند سخن مي‌گويد.

عليم اشرف خان نيز با اشاره به مطالب كتاب تحقيق ماللهند، گفت: ابوريحان بيروني نخستين هند شناس است و كتاب وي به عنوان اثري گرانمايه در عصر حاضر، مهم‌ترين منبع براي مطالعه آرا و نظريات هندوان و آگاهي از آداب و رسوم مردم هند محسوب مي‌شود.

در ادامه، ناراين شرماشكلا با اشاره به سفر ابوريحان بيروني همراه با محمود غزنوي به هند، گفت: ابوريحان بيروني به هيچ وجه كمك مالي از محمود غزنوي دريافت نكرد و سال‌هاي بسياري از عمر خود را به همراهي روحانيان دين هندو گذراند و علوم ستاره‌شناسي، نجوم، جغرافيا و فرهنگ جامعه هندي آن زمان را از آنها فرا گرفت.

وي در ادامه به كتاب تحقيق ماللهند اشاره كرد و گفت: اين اثر در نوع خود بي‌نظير است و مطالعه آن ما را با زواياي مختلف علم و فرهنگ و زندگي مردم شبه قاره هند آشنا مي‌سازد.

در اين نشست از كتاب آموزش «زبان فارسي» به زبان هندي و كتاب «صد بيت سانسكريت» درباره رفتار نيك و ترجمه فارسي آن اثر «چندر بان‌گوپتا» رونمايي شد.

فراهنگ**1293**1027