۷ بهمن ۱۳۹۳، ۱۰:۴۵
کد خبر: 81480911
T T
۰ نفر

بیماران مبتلا به اختلالات گوارشی بخوانند

۷ بهمن ۱۳۹۳، ۱۰:۴۵
کد خبر: 81480911
بیماران مبتلا به اختلالات گوارشی بخوانند

تهران-ایرنا-دانشیار دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی گفت: اختلالات دستگاه گوارشی یكی از شایع ترین مشكلاتی است كه بیشتر افراد جامعه آن را تجربه می كنند و به همین دلیل داشتن یك برنامه غذایی متعادل،متناسب و متنوع برای پیشگیری و درمان اختلالات گوارشی نقش مهمی دارد.

دكتر آزیتا حكمت دوست روز سه شنبه گفتگو با خبرنگار علمی ایرنا افزود:نوع رژیم غذایی در بیماران گوارشی سبب بالا بردن كیفیت زندگی، كاهش درد و هزینه های درمان می شود.

وی تصریح كرد:داشتن یك برنامه غذایی متعادل، متناسب و متنوع شامل تمامی گروه های اصلی غذایی است كه برای تامین احتیاجات غذایی در سه وعده اصلی و حداقل دو میان وعده توصیه می شود.

****برنامه غذایی بیماران مبتلا به ریفلاكس معده

دانشیار دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در باره تغذیه مناسب این بیماران گفت:ریفلاكس معده به مری یكی از شایع ترین مشكلات گوارشی است و زمانی روی می دهد كه محتویات اسید معده به مری بر می گردد و البته در افراد سالم نیز گاهی رخ می دهد.

حكمت دوست یاد آور شد:با بازگشت اسید معده به مری مخاط مری قابلیت تحمل محیط اسیدی را نداشته و در این صورت دچار التهاب، زخم و سوزش می شود كه با ترش كردن نیز همراه است.

به گفته وی یكی ازعلل اصلی ریفلاكس معده شل شدن دریچه معده است كه محتویات غذا به مری بر می گردد و ضروری است این بیماران با داشتن تغذیه مناسب از متخصصان تغذیه و پزشكان برنامه غذایی درستی را درخواست كنند.

وی اضافه كرد:بیماران ریفلاكس معده باید حجم غذای خود را كم اما وعده های غذایی خود را در طول روز افزایش داده و همچنین به آهستگی غذا میل كنند.

این متخصص تغذیه یادآور شد:دراز نكشیدن پس از صرف غذا،آزاد كردن كردن كمربند،اجتناب از خوردن غذا دو تا سه ساعت قبل از خواب،خوردن و عده های كم حجم اما به تعداد بیشتر می تواند مقدار برگشت محتوای معده به مری را كاهش دهد.

حكمت دوست با بیان اینكه افراد چاق و دارای اضافه وزن بیشتر از ریفلاكس معده رنج می برند، اضافه كرد:فشار به محتویات معده باعث ریفلاكس می شود و كاهش وزن این بیماران یكی از روش های درمانی محسوب می شود.

به گفته وی خوردن مواد غذایی مانند نعنا،پیاز،سیر،چای پررنگ،شكلات و كشیدن سیگار ریفلاكس معده را تشدید می كند. همچنین خوردن سوپ و آش بیش از اندازه در تشدید ریفلاكس معده موثر است.

حكمت دوست اضافه كرد:یبوست نیز از عوامل ایجاد كننده ریفلاكس معده است.

وی تصریح كرد:افراد مبتلا به ریفلاكس معده باید از مصرف گوشت های چرب،سس های چرب،كره،خامه، شیرینی های خامه ای، غذاهای سرخ شده پرهیز و تا حد امكان غذاها را به صورت آب پز، بخار پز یا كبابی مصرف كنند.

****تغذیه مناسب بیماران التهاب معده

حكمت دوست در باره بیماری ورم معده گفت:ورم معده یا التهاب معده می تواند بر اثر باكتری هایی مانند هلیكوباكتر پیلوری (عامل زخم معده ) یا مصرف برخی از داروهای مسكن ایجاد شود.

به گفته وی اسید چرب ضروری مانند امگا 3 یا روغن كلزا می تواند در درمان ورم معده موثر باشد؛ همچنین روغن ماهی در درمان ورم معده مفید است.

دانشیار دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی یادآور شد:درمان بیماری های دستگاه گوارش مانند زخم معده، ورم معده، ریفلاكس نیاز به درمان دارویی دارد و ضروری است بیماران علاوه بر دارو از برنامه غذایی مناسبی بهره مند شوند تا مشكلات گوارشی قابل تحمل و بهبهود یابد.

به گفته وی بیماران سعی كنند از نوشیدنی هایی مانند ( قهوه، چای زیاد و پررنگ و نوشابه های گازدار كه باعث تولید تولید اسید معده می شود خودداری كنند.

حكمت دوست گفت: ادویه هایی مانند فلفل و ... برای ورم معده خوب نیست اما زردچوبه تنها ادویه ای است كه برای ورم معده مفید است.



***برنامه غذایی نفخ معده

این متخصص تغذیه در باره افرادی كه مرتب دچار نفخ معده می شوند گفت:نفخ معده زمانی اتفاق می افتد كه به دلایلی در معده تولید گاز زیاد شده، غذا با هوا بلع شود و یا معده آنزیم لازم برای هضم غذا ندارد.

به گفته حكمت دوست، نفخ معده بیشتر خود را با بادگلو نشان می دهد.

وی با بیان اینكه حبوبات از جمله مواد غذایی است كه آنزیم لازم برای هضم آن در معده وجود ندارد،گفت:افراد سعی كنند حبوبات را یك روز قبل از استفاده خیس كرده و چند بار آب آن را عوض كنند تاكمتر دچار نفخ معده شوند.

حكمت دوست اضافه كرد خوردن ماست، نعنا، زیره سبز، زیره سیاه و زردچوبه گاز روده‌ها و نفخ را كاهش می‌‌دهد و چای و قهوه زیاد و همچنین شكلات باعث تحریك معده می شود.

****رژیم غذایی سالم ‌

به گفته این متخصص تغذیه رژیم غذایی سالم 6 واحد نان و غلات سبوس دار، 2 تا 3 واحد میوه در طول روز، 3 تا 4 واحد سبزی 2 واحد لبنیات كم چرب ، 2 واحد گوشت (مرغ و ماهی ) است.

حكمت دوست توصیه كرد:فعالیت بدنی كافی،كاهش مصرف فرآورده های گوشتی،كاهش مصرف نمك،قند و شكر و غذاهای سرخ شده، نوشیدن 8 لیوان آب در طول روز و...برای داشتن تغذیه سالم هر فرد ضروری است.

وی با بیان اینكه متخصصان تغذیه روزانه هشت لیوان آب را توصیه می كنند گفت:این مقدار آب با تنظیم و تقسیم بندی در طول روز صورت گیرد و باید قبل از غذا حدود یك تا دو لیوان و همچنین دو ساعت بعد از غذا نیز یك تا دو لیوان آب نوشیده شود.

علمی (4)**1354**1440
۰ نفر